Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κομβικό σημείο το ΧΑ

Οι υψηλότατες υπεραποδόσεις και η... τραπεζική διόρθωση στη Wall στέλνουν μήνυμα και στην Αθήνα. Σε κομβική περιοχή η αγορά με το ενδεχόμενο της "βολικής" διόρθωσης να διευκολύνει πολλούς παίκτες. "Κλειδί" οι τράπεζες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά τη συνεδρίαση της Μεγ. Πέμπτης σημειώνονταν σχετικά πως "η αγορά ( Γενικός Δείκτης) εισέρχεται σε περιοχές κομβικής σημασίας. Αυτό, γιατί πρόκειται για περιοχές μακροπρόθεσμες σχεδόν 13ετίας, αφού... σχηματίζονται από την πορεία του ΓΔ από τα χαμηλά του 1996 και συναντούν τα χαμηλά του Μαρτίου 2003 και εκτείνονται μέχρι σήμερα προς την ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων.

Κατά συνέπεια πολλά θα παιχτούν τις επόμενες 1-2 ή και τρεις εβδομάδες και στην περίπτωση που η αγορά κινηθεί υψηλότερα των 2.000 μονάδων, με ουσιαστικές πλέον τις αντιπαραθέσεις μεταξύ πωλητών-αγοραστών".

Ηδη από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (κυρίως όμως της 16/4) ικανή μερίδα βραχυπρόθεσμων παικτών είχε σπεύσει να κατοχυρώσει σημαντικές κερδοφόρες θέσεις περιμένοντας την αποσαφήνιση της τάσης σε Wall και Ευρώπη στις 17 και 20 Μαρτίου.

Χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε εκτεταμένη ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων πιέζοντας τον Dow Jones στις 7.842 και τον S&P 500 προς τις 832 μονάδες χαμηλότερα- γεγονός, που οδηγεί στην προεξόφληση μίας ανάλογης συμπεριφοράς μετοχών στο ΧΑ ειδικότερα των τραπεζικών που έχουν προσφέρει υψηλότατες υπεραξίες σε μόλις 2-3 εβδομάδες.

Την ίδια περίοδο η Citigroup "θυμάται" τις ελληνικές τράπεζες όπου υποβαθμίζει την Alpha Bank,ενώ αυξάνει την τιμή-στόχο για EFG Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Να υποθέσουμε, πως ο... δραστήριος με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών ξένος οίκος έχει γράψει σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη για πελάτες και χαρτοφυλάκια του και θα "καλόβλεπε" μία διόρθωση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα-πιθανά για επανείσοδο;  

Θα δείξει από την αρχή της συνεδρίασης ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι, ειδικά όσοι ακολουθούν το Τ συν 3 και περισσότερο αυτοί που θα ήθελαν να έχουν πωλήσει από τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου. Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της Alpha Bank που μετά από ένα…ράλι από τον πυθμένα των 3,54 ευρώ έφθασε να δίνει μέχρι και 96(!) μέχρι τα 6,94 ευρώ που έπιασε τελευταία.

Δεδομένου, ότι μερικοί αναλυτές θεωρούν πολύ κρίσιμη την περιοχή των 7,2 ευρώ η... πρόκληση για κατοχύρωση θέσεων και διόρθωσης είναι κάτι περισσότερη από πιθανή. Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο συμβαίνει με τις υπόλοιπες μετοχές του Ftse20 και Mid 40 αλλά και με πολλές από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Οπότε αναμονή για την στάση των εν δυνάμει πωλητών, την έκταση και τη σύνθεση μίας διόρθωσης (που θέλουν αρκετοί και επιδιώκουν περισσότεροι) και το περιθώριο υποχώρησης του Dow Jones που θα πρέπει-φυσιολογικά- μέσα στις επόμενες μία-δύο συνεδριάσεις να δοκιμάσει στηρίξεις πέριξ των 7.600 μονάδων ίσως και λίγο χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v