Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις για να υπερβεί τις 2000 το ΧΑ

Το σερί των πέντε συνεχόμενα ανοδικών συνεδριάσεων θέτει τις βάσεις για μια περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς προς την ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων. Κρίσιμη θεωρείται η πορεία των ξένων αγορών και κυρίως της Wall.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Καλά κρατεί το ανοδικό σερί του ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να «δένει» και τις 1.900 μονάδες.

Η πιστοποίηση της ανοδικής τάσης των περισσότερων μετοχών του FΤSE 20 και ενός διευρυνόμενου πλήθους εισηγμένων από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση, ξαναφέρνει χαμόγελα στα χείλη αρκετών ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες ξανακοιτάζουν την αγορά.

Μάλιστα το σερί των πέντε συνεχόμενα ανοδικών συνεδριάσεων θέτει τις προϋποθέσεις-βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς προς την ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων.

Πλέον, η αγορά (δηλαδή ο Γενικός Δείκτης) εισέρχεται σε περιοχές κομβικής σημασίας. Αυτό, γιατί πρόκειται για περιοχές μακροπρόθεσμες, σχεδόν 13ετίας, αφού "σχηματίζονται" από την πορεία του ΓΔ από τα χαμηλά του 1996, "συναντούν" τα χαμηλά του Μαρτίου του 2003 και εκτείνονται μέχρι σήμερα, προς την ευρύτερη περιοχή των 2.100 μονάδων.

Κατά συνέπεια, πολλά θα "παιχτούν" τις επόμενες 1-2 ή και τρεις εβδομάδες, και στην περίπτωση που η αγορά κινηθεί υψηλότερα των 2.000 μονάδων, με ουσιαστικές πλέον τις αντιπαραθέσεις μεταξύ πωλητών - αγοραστών.  

Με… ερώτημα προς απάντηση την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, στο ΧΑ ενισχύεται η εκτίμηση πως ο ανοδικός κύκλος μπορεί να έχει συνέχεια.

Η διαδρομή (με ή χωρίς διόρθωση) θα εξαρτηθεί από την εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, κυρίως από το αμερικανικό αν και στο διήμερο 15-16/4 η… Σοφοκλέους κινήθηκε κόντρα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Μία εξήγηση που δίνεται από παράγοντες της αγοράς είναι πως η συμμετοχή του «αμερικανικού κεφαλαίου» και των φιλικών του δυνάμεων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και σε μεγάλο βαθμό μπορεί να φέρνει το ΧΑ σε θέση προπομπού της κίνησης της Wall.

Σε σχετική αναφορά μας «προκαλεί τη Wall η Σοφοκλέους με Εθνική» (στις 9/4) είχε επιχειρηθεί μία κατά αρχήν προσέγγιση αυτού του ενδεχόμενου.

Σε κάθε περίπτωση η τελευταία κίνηση επαναφέρει πλήθος μετοχών σε υψηλά επίπεδα 5-6μηνου, ενώ ο FTSE 20 παραμένει με θετική απόκλιση από την αρχή του έτους (και τις 947,48 μονάδες). Επαναφορά που όπως βλέπουμε στους δύο συνοδευτικούς πίνακες βασίζεται κυρίως στην υπεραντίδραση των τραπεζικών μετοχών παρασύρει όμως την πλειονότητα των μετοχών από τον FTSE 20 και Mid 40.

Οσον αφορά στη συνέχεια η διαγραμματική απεικόνιση του 20άρη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να επιβεβαιωθεί έγκαιρη εκτίμηση διορατικών παικτών για ανοδικό κύκλο σημαντικής χρονικής διάρκειας και απόδοσης. Με τη βοήθεια των διαγραμμάτων από την ιστοσελίδα www.deiktes.com  θα επιμείνουμε πως έχουμε πληρέστερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για τη συνέχεια.

Βέβαια το ενδεχόμενο μίας διολίσθησης της αγοράς και του FTSE 20 είναι πάντα ανοιχτό και γι αυτό θα επιμείνουμε στην αναφορά του Δημήτρη Γονιδάκη περί τεχνικών κινήσεων (πιθανή υποχώρηση προς τις 955 μονάδες) προτού ολοκληρωθεί προς τις 1.100 μονάδες η κίνηση που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 807 μονάδων στις 30 Μαρτίου.

Δεν αλλάζουμε ωστόσο στάση όσον αφορά στην εν εξελίξει ανοδική κίνηση των αγορών και του ΧΑ εκτιμώντας πως οι κρατούντες «υφαίνουν την επόμενη παγίδα» (Εκηβόλος στις 15/4). Όμως ακολουθούμε την τάση, γνωρίζοντας πως αρκετοί «πωλητές» της αγοράς Παραγώγων την… έχουν στημένη εδώ και μέρες τόσο με short θέσεις τους σε ΣΜΕ του FTSE 20 όσο και μετοχών σηματωρών.

Ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση της ΓΕΚ-Τέρνα, που έχει ξεκινήσει μία θεαματική κίνηση «διπλώματος» της τιμής από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου και που όσο υψηλότερα διαμορφώνεται η τιμή οι «πωλητές» ενισχύουν τις θέσεις πώλησης.

Μέχρι τώρα «καίγονται τα δάκτυλα τους» κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις μετοχών, καθώς από τις 14/4 και ο Μυτιληναίος ξαναπέρασε τα 4 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές και ο Σαράντης αφού μαζεύτηκε στη διάρκεια της υποχώρησης του προς τα 2,5-2,4 ευρώ δίνει ικανοποιητική αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ενδεικτικές και αφορούν πλειάδα εισηγμένων. Για αυτό εκτιμούμε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα δούμε αρκετές ακόμη αντιπαραθέσεις πωλητών-αγοραστών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για παράδειγμα η θεαματική κίνηση της Alpha Bank που απέδωσε περισσότερο από 22% το τελευταίο 7ήμερο. Σύμφωνα με την ομάδα της eZMarket η μετοχή της Alpha Bank θα μπορούσε να διορθώσει λίγο χαμηλότερα ενδεχομένως από την ισχυρή αντίσταση των 7,2 ευρώ.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα βεβαιώνονταν η τεχνικότητα της κίνησης που θα μπορούσε να φέρει τη μετοχή προς τα 11-12 ευρώ. Ανάλογες διαγραμματικοί σχηματισμοί παραπέμπουν σε υπεραπόδοση της Εθνικής εάν ξεπεράσει τα 15,3-15,5 ευρώ.

Ακολουθώντας την ανοδική διαδρομή που χαράσσουν οι μεγάλοι ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό πλασάρεται με καλές προϋποθέσεις και αποδόσεις. Ήδη σε διάστημα 7ημερών οι μεταβολές και οι αποδόσεις μόνο αμελητέες δεν μπορεί να θεωρηθούν. Μέσα σε αυτό το κλίμα και σε άλλη ομάδα μετοχών (Μηχανική, Βιοκαρπέτ, Κλουκίνας-Λάππας, ΕΛΓΕΚΑ, Χαλκόρ κ.α ) σημειώνεται ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v