ΧΑ: Οι “ελαφρές ταξιαρχίες” αντεπιτίθενται (!)

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη με αθροιστικά κέρδη της τάξεως του 11,51%. Νέο υψηλό σε κλείσιμο για το 2009. Συναλλακτική αφύπνιση με διαθέσεις υπεραπόδοσης σε Mid 40 - SC 80.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη και αθροιστικά κέρδη 11,51%.

Ο Δείκτης του Χ.Α. όχι μόνο έκλεισε πλησιέστατα στο υψηλό ημέρας (καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Αγροτική και Alpha Bank), αλλά έδωσε και νέο υψηλό σε κλείσιμο για το τρέχον έτος επιστρέφοντας σε επίπεδα Νοεμβρίου 2008, έστω και αν η προτελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Πάσχα κατέβασε σημαντικά την καθαρή αξία συναλλαγών.

Μάλιστα μετά από αρκετό καιρό μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση εμφάνισαν διαθέσεις υπεραπόδοσης σε σχέση με τον 20αρη και αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +3,04% του FTSES και το +3,91% του FTSEM έναντι του +1,04% του FTSE.

Ενεργοποίηση εγχώριων χαρτοφυλακίων και “Περιφερειακών δυνάμεων”, δημιουργούν τάσεις συναλλακτικής αφύπνισης στην μικρή κεφαλαιοποίηση και έτσι αργά αλλά σταθερά η ανοδική αντίδραση επεκτείνεται και εκτός Τραπεζών και 20αρη.

Χρηματιστές και αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγορά δεν θα ξαναγυρίσει στα χαμηλά των αρχών Μαρτίου, τονίζοντας ότι αυτά προήλθαν εν μέσω πρωτοφανών αρνητικών ειδήσεων και σχεδόν στρεβλής ανάγνωσης της πραγματικότητας. Η διόρθωση εξακολουθεί να αποτελεί μια πιθανότητα από την ένταση της οποίας θα εξαρτηθεί η λήξη ή η συνέχιση της εαρινής αντεπίθεσης. Διορθώσεις συναλλακτικού όγκου χαμηλής έντασης θα πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ευκαιρίες αγορών παρά ενδείξεις αλλαγής τάσης, τονίζουν οι αισιόδοξοι

Την άποψη ότι τα επίπεδα των 1940 - 1950 μονάδων παραμένουν ο βραχυπρόθεσμος και πρώτος στόχος της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η ΑΧΕ θεωρεί εντελώς θεμιτές και απαραίτητες τις όποιες κινήσεις διόρθωσης που λαβαίνουν χώρα ακόμη και ενδοσυνεδριακά, ενώ τονίζει ότι η έλλειψη εγχώριας ειδησεογραφίας οδηγεί την Ελληνική Αγορά να εστιάζει στο momentum των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

Πάντως, για τις Τράπεζες η χρηματιστηριακή επισημαίνει τη δεσπόζουσα θέση τους, σημειώνοντας ότι τα διαγράμματα τους έχουν αρχίσει να “δραπετεύουν” από την εικόνα μιζέριας των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνοντας τα διαδοχικά σήματα αγορών από πιο μεσοπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες.

Στα επιχειρήματα των αισιόδοξων και η διαφαινόμενη “ανοσία” που παρουσιάζουν οι Αγορές στα αρνητικά μακροοικονομικά νέα που έρχονται από την πέραν του Ατλαντικού όχθη. Έτσι ιδιαίτερα ψύχραιμα αντιμετωπίστηκε από τις Αγορές και η πτώση κατά 1,5% στη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου (εκτ. -0,9%).

Στον 20αρη και στους αρνητικούς πρωταγωνιστές που ήταν και οι λιγότεροι με τις μεγαλύτερες απώλειες Εθνική (-1,42%, ενδοσυνεδριακά έδειξε διάθεση προσέγγισης της τιμής του πρόσφατου placement στα 13,50 ευρώ) και Ελ. Πετρέλαια (-1,18%)

Αρνητική μεταβολή για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Μυτιληναίο (+6,80%), ΟΤΕ (+5,08%) και Intralot (+5,49%). Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% οι Βιοχάλκο, Αγροτική και Alpha Bank και του 2% η Κύπρου. Με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη οι ΔΕΗ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank και θετικό τελικό πρόσημο για MPB, Motor Oil, Πειραιώς και Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1875,42 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα (με εναλλαγές προσήμων) ακολούθησε πλαγιοανοδική κίνηση και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1928,29 μονάδες με κέρδη 1,44%, ενώ ο τζίρος σαφώς συρρικνωμένος έφθασε τα 247 εκατ. από τα οποία τα 87,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Εκ νέου ικανοποιητική η τελική εικόνα με 153 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 8 έως 28,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v