Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με επιθετικές διαθέσεις οι αγοραστές στο ΧΑ

Γενικευμένη άνοδος στη Σοφοκλέους με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips. Κέρδη για ΑΤΕ (8,2%), 3E, (7,11%), MPB (6,82%), Eθνική (6,28%), ΔΕΗ (5,99%). Ανοδος 30% για το Βωβό. Διάχυση προς τις μικρομεσαίες μετοχές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προς την περιοχή των 1.940 μονάδων είχε στοχοθετήσει, εδώ και καιρό, ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης της ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ το περιθώριο της αντίδρασης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με αυτή την προσέγγιση συμφωνούν και αρκετοί άλλοι αναλυτές, παράγοντες της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη μέχρι στιγμής να τους δικαιώνει. Στις 1.921,7 μονάδες έχει καταγραφεί από τα πρώτα 5-10΄της συνεδρίασης η τοπική "κορυφή", καθώς το σύνολο των τραπεζών και λοιπών μετοχών του FTSE 20... ανταποκρίνονται στην κίνηση της Wall.

Πρόκειται για μία καθαρά... ασθενή αντίσταση, που δεν αποκλείεται να διασπάσει άμεσα η αγορά, αφού η Εθνική δικαιώνει τους πολυπληθείς πιστούς (σε αυτή τη φάση της αγοράς για να μην παρεξηγούμεθα...) και περνά τα 14,5 ευρώ αφήνοντας εκτός παιδιάς αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες. Με αυξημένες συναλλαγές η Εθνική παρασύρει την Alpha Bank στα 6,78 ευρώ (ήδη το IRF μετρά τις πρώτες σημαντικές υπεραξίες) ακολουθεί η Eurobank στα 5,7 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,82 ευρώ, η Πειραιώς στα 6,32 ευρώ.

Με τον 20άρη προς το... χιλιάρικο και την τάση σε πλήρη εξέλιξη, το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στο ενδεχόμενο διάχυσης αυτής της φοράς προς επιλεγμένες μετοχές του "μεσαίου χώρου" και εν συνεχεία της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου επενδυτικά σχήματα δίνουν ήδη πρόγευση των διαθέσεων τους. Κατά 30% αντιδρά ο Βωβός στα 3,12 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές σε μία κίνηση που "ανακουφίζει" βεβαίως την ίδια την εταιρεία αλλά και τις τράπεζες (για να μην ξεχνιόμαστε...).

Ο Δρομέας στα 0,64 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς όχι μόνο για την τεχνικότητα της μετοχής αλλά και για το ενδιαφέρον παικτών, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την διαμορφωμένη τάση.

Κάτι ανάλογο ισχύει στην περίπτωση του Παρνασσού που πιάνει και πάλι τα 2 ευρώ, ενώ ενθαρρυντική θεωρείται η αφύπνιση μετοχών του μεγέθους ενός Σαράντη (2,93 ευρώ), J&P Αβαξ (2,2 ευρώ), Alapis (0,59 ευρώ) και πολλών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Η υπέρβαση της αρχικής κορυφής (1.921,7 μον.) που επιτεύχθηκε με ισχυροποίηση της Εθνικής προς τα 14,6 ευρώ και συνακόλουθη κίνηση των μετοχών του 20άρη φέρνει τον Γενικό Δείκτη μία ανάσα από την πρώτη περιοχή "σοβαρής αντίστασης" κοντά στις 1.940 μονάδες. Για να δούμε... καθότι διάθεση, ρευστότητα και αποδόσεις διαχέονται και προς τα μικρομεσαία. Και το τελευταίο κρατάμε ως κέρδος από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v