Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει το... δρόμο στη Wall η Σοφοκλέους

Σε εγρήγορση ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι με αγορές σε Εθνική, Eurobank, Marfin Popular, Alpha και μετοχές-σηματωρούς, όταν ο FTSE 20 επιβεβαίωσε τις 860 μ. και έβαλε πλώρη για τις 893 μονάδες. 

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Περισσότερο "εσωτερικού" χαρακτήρα παρά…εξωτερικού είναι η αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βέβαια ανοδικά αντιδρούσαν πριν από λίγο οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, πλην όμως τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 παρέπεμπαν σε μικρή υποχώρηση στην αρχή της συνεδρίασης. Όμως ο DJIA δείχνει να πατά στις 7.700 μονάδες και ο S&P στις 810 μονάδες κάτι που εκλαμβάνεται ως ενθαρρυντική ένδειξη.

Στο ΧΑ όμως καθοριστικής σημασίας θεωρήθηκε από παράγοντες της αγοράς η επιβεβαίωση της πρώτης ουσιαστικής στήριξης των 860 μονάδων για τον FTSE 20, σημείο απ΄ όπου ξεκίνησε ισχυρή αντίδραση και πάλι με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική να παίρνει… κεφάλι επαναπροσεγγίζοντας τα 13 ευρώ.

Εξ ΄αρχής η επιβεβαίωση ή όχι των 860 μονάδων είχε θεωρηθεί από τους παίκτες σημείο αναφοράς για την τάση και το ενδιαφέρον είναι πως το ΧΑ σε αυτή την αντίδραση δείχνει να βιάζεται να προλάβει τη Wall.

Θα διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση πως το ελληνικό χρηματιστήριο με τη σημερινή του αντίδραση αποτελεί τον προπομπό ανάλογης κίνησης που πιθανόν να ξεκινήσει και στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου. Μπορεί να διαβάζεται ακραίο, όμως… θα δείξει.

Αλλιώς πώς να εξηγηθεί η σπουδή των αγοραστών, που μόλις είδαν τον 20άρη να περνά την επικίνδυνη στροφή των 893 μονάδων προχώρησαν σε ακόμη επιθετικότερες κινήσεις όχι μόνο σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και άλλων του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως η ανατροπή επιτυγχάνεται με μόλις 13-15 εκατ. ευρώ κατανεμημένα όμως σε δεικτοβαρείς τίτλους (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Marfin Popular, Κύπρου). Από κοντά και ο ΟΤΕ στα 11,88 ευρώ (2,7%), στα 11,35 ευρώ (2,7%).

Αμεση η ανταπόκριση και των υπόλοιπων δυνάμεων του… Συστήματος με τον Μυτιληναίο στα 3,8 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,93 ευρώ, Jumbo στα 6,21 ευρώ, Ηρακλής στα 5,88 ευρώ.

Για τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας θα επιμείνουμε στη χθεσινή μας αναφορά στον Εκηβόλο, για μη σαφή θέση της Lafarge στο θέμα της Δημόσιας Πρότασης. Οι μέχρι τώρα συναλλαγές στη μετοχή του Ηρακλή, περισσότερες από 55 χιλιάδες κομμάτια, ενισχύουν την εκτίμηση μας.

Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Μηχανική, Centric και ακόμη αρκετές μετοχές πλασάρονται μεταξύ των 120 και πλέον που αντιδρούν ανοδικά.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση, πως θα αναστραφεί η τάση στην Wall και ο FTSE 20 δώσει πειστικές ενδείξεις για επαναπροσέγγιση των «δύο κορυφών» πάνω από τις 900 μονάδες τότε το παιχνίδι απαιτεί ενεργότερη παρακολούθηση και… εγρήγορση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v