Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ

Κλίση ελαφρά χαμηλότερα παίρνουν οι αγορές, ενώ ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου στην Wall. Διαθέσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών στο ΧΑ, με την ΕΤΕ χαμηλότερα των 13 ευρώ και των 6 ευρώ η Alpha.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αδιευκρίνιστη έμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση η βραχυπρόθεσμη τάση στα ξένα χρηματιστήρια, ειδικότερα στην Wall όπου χθες βράδυ οι πωλητές υπερίσχυσαν στα σημεία των αγοραστών. Με τον Dow Jones στις 7.976 (και ενδοσυνεδριακά υψηλό στις 8.016 μονάδες) και τον S&P 500 στις 835 ( 839,5 μονάδες).

Εμφανής η διάθεση των βραχυμεσοπρόθεσμων παικτών, κυρίως αυτών που ΄΄πήραν΄΄ τις αγορές από τα χαμηλά (στα μέσα Μαρτίου) αποκομίζοντες σημαντικότατες υπεραξίες μέχρι τελευταία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις είναι εμφανής η διάθεση αρκετών ισχυρών ιδιωτών επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος (μικρότερο ή μεγαλύτερο) των κερδοφόρων θέσεων τους, να γυρίσουν μικρό αριθμό Συμβολαίων του Ftse20 σε ΣΜΕ ΄΄πώλησης΄΄ θεωρώντας πολύ πιθανή την διόρθωση του δείκτη π ρ ο ς την περιοχή των 860 μονάδων.

Χθες ο FΤ 20 διαμορφώθηκε στις 882,5 μονάδες. Ό μ ω ς θα πρέπει να προσεχθεί πως σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ( της 3 / 4 και 6 / 4) ο εν λόγω δείκτης αντέδρασε μέχρι τα υψηλά των 914,14 και 914,30 μονάδων αντίστοιχα. Σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων παικτών ο σχηματισμός ΄΄διπλής κορυφής΄΄ ενδέχεται να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός μικρού σκέλους του ανοδικού κύκλου με πολλές πιθανότητες ο 20άρης να ακολουθήσει μία πλαγιοκαθοδική κίνηση τις επόμενες συνεδριάσεις.

Η μετοχή της Εθνικής, μέσα σε 7 ημέρες αντέδρασε μέχρι 10,6% από τα χαμηλά των 11,48 ευρώ ενώ τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια περί τα 8,6 εκατ. τεμάχια αξίας 110 εκατ. ευρώ( !) με το εύρος διακύμανσης να ξεπερνά το 7% χθες. Είτε πρόκειται για αναδιανομή θέσεων είτε για μία απλή κατοχύρωση θέσεων θα φανεί άμεσα.

Πιο ξεκάθαρη ήταν η τακτική των παικτών στην Alpha Bank, που μετά από μία εντυπωσιακή απόδοση από τα χαμηλά ( έφθασε μέχρι και 69%) έγιναν σημαντικές αλλαγές θέσεων στο διήμερο 3-6/4 με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ και την τιμή να υποχωρεί τελικά στα 5,58 ( υψηλό ημέρας στα 6,06 ευρώ).

Εκτίμηση παραγόντων του ΧΑ είναι πως στην περίπτωση που η αμερικανική αγορά… κλίνει σταδιακά χαμηλότερα (επιβεβαιώνοντας πιθανόν τις τελευταίες στηρίξεις) να υπάρξει συγχρονισμός και του ΧΑ. Σε μία τέτοια περίπτωση εκτιμούν, πως μπορεί να δοθεί…χώρος σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας(πιθανόν και χαμηλότερης) κεφαλαιοποίησης για υπεραπόδοση.

Είναι ενδεικτικό πως χθες η μετοχή της Fashion Box με 115 χιλιάδες κομμάτια αντέδρασε 9,5% στα 1,85 ευρώ και ο Παρνασσός με αυξημένες συναλλαγές στα 1,67 ευρώ. Στα 5,42 ευρώ ο Ηρακλής, στα 1,14 ευρώ η Ιλυδα, στα 0,69 η ΕΛΓΕΚΑ ενώ Γενική και Εμπορική έδειξαν…. συμπτώματα αφύπνισης φθάνοντας τα 1,16 και 5,09 ευρώ αντίστοιχα χθες.

Σημειωτέον, πως από σήμερα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v