Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ τζίρου για το 2009 στη Σοφοκλέους!

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΓΔ με σημαντική αύξηση τζίρου, αλλά και τέταρτη ανοδική εβδομάδα για το ΧΑ με άνοδο 4,95%. Πρωταγωνιστές οι τράπεζες με εβδομαδιαία άνοδο 12,14%. Πρώτη σε κεφαλαιοποίηση η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον δείκτη των Τραπεζών, αλλά και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 4,95% και στο Τραπεζικό δείκτη κέρδη 12,14%. Έτσι οι απώλειες του πρώτου (από τις 31/12/08) περιορίστηκαν στο -1,79% και του δεύτερου στο -9,59%.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης πέρασε υψηλότερα από το κλείσιμο της 31/12/08, η Εθνική πέρασε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον ΟΠΑΠ και στην τρίτη τον ΟΤΕ και βέβαια ότι η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο για το 2009 (τζίρο υψηλότερο από 200 εκατ. είχε να “δει” το Χ.Α. από την συνεδρίαση της 19/12/2008).

Καμία ουσιαστική αλλαγή στην κατανομή της μικτής αξίας συναλλαγών, με τον 20αρη να αποσπαά το 86% του συνολικού τζίρου, το 12% για τον 40αρη και το 2% (περίπου) για το υπόλοιπο ταμπλό (!).

Επίσης ο αυξημένος τζίρος και το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας, αν μη τι άλλο δικαιολογεί κάποιο προβληματισμό.

Αρκετά υποσχόμενη χαρακτηρίζει την τεχνική εικόνα της αγοράς η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι ο νέος στόχος για το Γενικό Δείκτη είναι τα επίπεδα των 1.940 μονάδων. Οι αναλυτές της ΑΧΕ τονίζουν ότι βραχυπρόθεσμα η περιοχή του ανοίγματος της χρονιάς (1786,51 μονάδες) ενδεχομένως να δώσει τη ευκαιρία σε χαρτοφυλάκια γρήγορων αντανακλαστικών να κατοχυρώσουν τα σημαντικά κέρδη της εβδομάδας.

Η Πήγασος εκτιμά ότι η Αγορά βρίσκεται “υποεπενδεδυμένη” και οποιαδήποτε υποχώρηση θα θεωρηθεί περισσότερο ως ευκαιρία αγορών μειώνοντας σημαντικά τα περιθώρια πτώσης του Γενικού Δείκτη.

Επιπλέον το καλό κλίμα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αρχίζει σταδιακά να βρίσκει διέξοδο και στον ημερήσιο τύπο φαινόμενο το οποίο είθισται να βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία αλλά και να αυξάνει τον κίνδυνο “επιπόλαιων” και “απείθαρχων” τοποθετήσεων σε τίτλους χαμηλής ποιότητας.

Τονίζουν επίσης ότι η δυναμική της ανόδου έχει βελτιώσει πολύ την ψυχολογία η οποία εκφράζεται κυρίως μέσα από νέες εισροές σε Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη αφύπνιση που παρατηρείται σε πολλούς κωδικούς λιανικής οι οποίοι εκτός από αναδιαρθρώσεις προχωρούν και σε μικρές τοποθετήσεις.

Εντελώς αντίθετες οι απόψεις των απαισιόδοξων που επισημαίνουν ότι αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνεται ο κύκλος των θετικών ειδήσεων και η όποια περαιτέρω ανοδική κίνηση θα είναι λόγω “κεκτημένης ταχύτητας” και υπό τον φόβο των επερχόμενων αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου που ξεκινούν με την Alcoa στις 7 τρέχοντος.

Στα επιχειρήματα των τελευταίων η συνεχιζόμενη “μονόπλευρη” άνοδος, καθώς μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (πλην ελάχιστων και άκρως επιλεκτικών περιπτώσεων) συνεχίζουν να υποαποδίδουν και εστιάζουν την προσοχή των εμπλεκομένων στην μικτή αξία συναλλαγών. Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης ξαφνική σημαντική αύξηση του τζίρου θα σημαίνει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE παραμένουν οι αντιστάσεις στις 920, 936 και 950 μονάδες, ενώ σε περίπτωση υποχώρησης καλό θα ήταν να μην δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 874 μονάδων.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να καθορίσουν το πόσο μεγάλη θα είναι η όποια ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, εκτιμά η Credit Suisse που παραμένει "bearish" για τα χρηματιστήρια μέσο-μακροπρόθεσμα.

Στο ερώτημα εάν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πιο "βαθύ" bear market rally, η Credit Suisse απαντά ότι η τωρινή κίνηση του S&P μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κατακόρυφο αλλά σύντομο bear market rally. "Μόνο μια διάσπαση των 861/881 μονάδων του S&P θα ανοίξει την πόρτα για μια σημαντική ανάκαμψη μέχρι τις 944 μονάδες και ύστερα στις 1.007/1014 μονάδες, όταν και θα υποδηλώνεται ένα σημαντικό bull market", τονίζει ο διεθνής οίκος.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ανάλογα των εκτιμήσεων εμφανίστηκαν, σήμερα, τα κρίσιμα στοιχεία από την Αγορά εργασίας των ΗΠΑ το Μάρτιο, με την ανεργία να κινείται σε υψηλά 26 ετών.

Ελαφρώς συγκρατημένη (όσον αφορά τον Dow Jones) η Fortius Finance θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας τη ζώνη 8000 – 8050, δεν αποκλείει ένα “pull back” μέχρι τις 7700 μονάδες, προκειμένου ο εν λόγω δείκτης να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική και να κινηθεί προς τις 8400 μονάδες.


Στους Δεικτοβαρείς τίτλους προς το τέλος υπερίσχυσε το “κόκκινο”.

Έτσι οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,11%), Τιτάνα (-4,08%) και Μυτιληναίο (-3,25%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν Βιοχάλκο και MIG.

Αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ και Αγροτική, αρνητική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+4,20%) που απέσπασε περίπου το 32% του συνολικού τζίρου, Alpha Bank (+3,94%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,24%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν Πειραιώς και Eurobank και με λιγότερα κέρδη έκλεισαν Κύπρου και Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1747,2 μονάδες. Από εκεί και πέρα σταδιακή ανάκαμψη μέχρι το υψηλό ημέρας των 1795,48 μονάδων, όμως μετά τις 15.30 (όταν και ανακοινώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ) άρχισαν να φαίνονται διαθέσεις διολίσθησης που έφεραν τον Δείκτη μέχρι τις 1751,28 μονάδες (16.57) και με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει τελικά στις 1754,62 μονάδες με κέρδη 0,10%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 204 εκατ. από τα οποία τα 5,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 112 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 18,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v