Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερά ανοδικά το ΧΑ με αρωγή από τράπεζες

«Δένει» τα 12 ευρώ η ΕΤΕ, ακολουθεί τον κλάδο η Eurobank ενισχύονται οι συναλλαγές σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Υπεραπόδοση για ΕΧΑΕ, Βωβό, Τιτάν. Ανατροφοδοτείται η ρευστότητα ισχυρών ιδιωτών επενδυτών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με ένα… σμπάρο δύο τρυγόνια. Με την αρχική κίνηση βασικών δεικτών-μετοχών στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης καλύφθηκε ένα μικρό τεχνικό χάσμα, που είχε δημιουργηθεί μεταξύ 1.747 (χαμηλό ημέρας) και 1.752 μονάδων (χθεσινό κλείσιμο). Μαζεύτηκαν όμως και αρκετές θέσεις-προσφορά που πίεσε λίγο χαμηλότερα μέχρι τις 882,7 μονάδες τον FTSE 20.

Όπως μας διευκρίνιζαν παράγοντες της αγοράς, επρόκειτο για μία απλή κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδοφόρων θέσεων, διερευνητική συνάμα των προθέσεων των εν δυνάμει αγοραστών.

Αυτό γιατί η κίνηση βασικών δεικτών-μετοχών χρειάζεται συνεχώς καύσιμα- έστω και εάν ακόμη είναι λίγοι οι νέοι παίκτες που έχουν μπει στην αγορά.

Πάντως, ο μέσος ημερήσιος τζίρος εμφανίζεται βελτιωμένος, πριν από λίγο ξεπερνούσε τα 32 εκατομμύρια ευρώ ενώ χθες ήταν κατά 20% περισσότερος από της περιόδου 23-27 Μαρτίου.

Το σημαντικό είναι πως η αρχική ομάδα των ισχυρών ιδιωτών επενδυτών ποντάρει περισσότερα κεφάλαια, κάτι που αποτυπώνεται στις συναλλαγές τραπεζικών μετοχών και τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Περισσότερα «χτυπήματα-πράξεις» ανά μετοχή γίνονται και για μικρομεσαία χαρτιά.

Καλά όλα αυτά, καθώς συντηρούν τη φορά της αγοράς σε μία αυτοτροφοδοτούμενη κίνηση, που λίγο θέλει να αρχίσει να προσελκύει «ζεστό χρήμα» καινούργιων παικτών.

Η μετοχή της Εθνικής «δένει» τα 12 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές φτάνει τα 12,7 ευρώ (2,7%), ακολουθούν Alpha Bank στα 5,82 ευρώ (4,3%), ενώ αρχίζει και ακολουθεί τον κλάδο η Eurobank με απόδοση 6,5% στα 5,05 ευρώ.

Η γενικότερη διάθεση που επικρατεί-τουλάχιστον μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στο παιχνίδι- αποτυπώνεται στην σχέση ανοδικών-καθοδικών (κοντά στο 3 προς 1) την υπεραπόδοση μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και της ενεργότερης ανταπόκρισης συγκεκριμένων μικρομεσαίων χαρτιών.

Σε ανοδική φορά βασικοί δείκτες ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον DAX υψηλότερα και του ΚΜΟ60 ημερών (και σε επαναφορά προς τον ΚΜΟ 120) κρατούν δραστήριους τους…ταύρους σε αυτή την έξοδο τους.

Ένα από τα απόλυτα στοιχήματα ισχυρών κύκλων τα Ελληνικά Χρηματιστήρια συνεχίζουν κατά 8% υψηλότερα προς τα 6,12 ευρώ, ο Μυτιληναίος περνά τα 4 ευρώ, η ΓΕΚ/ Τέρνα πατά τα 4 ευρώ έχοντας ολοκληρώσει μία ουσιαστική συσσώρευση και αλλαγή θέσεων στα 3,6-3,8 ευρώ, μία ακόμη…αδυναμία των ισχυρών ο Φουρλής συνεχίζει με μεταβολή 4,3% στα 7,7 ευρώ, ενώ ανάλογη εικόνα σχηματίζεται και για αρκετές ακόμη επιλογές των ίδιων κύκλων.

Στα μικρομεσαία ενθαρρυντική η αντίδραση της Lamda Development στα 4,28 ευρώ, του Σαράντη στα 2,55 ευρώ, του Βάρδα στα 0,72 ευρώ, της Aspis Bank στα 0,76 ευρώ, της Ιλυδας στα 1,15 ευρώ και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Πριν από λίγο ο δείκτης κυμαίνονταν στις 1.770 μονάδες με 77 μετοχές σε άνοδο.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v