ING: Έχουμε δει τα χαμηλά στις μετοχές;

Οι μετοχικές αγορές έχουν εισέλθει σε bear market, ωστόσο είναι ακόμα συνετή μια στάση αναμονής, σύμφωνα με άρθρο του στρατηγικού αναλυτή του ING Investment Management κ. Ad van Tiggelen.

ING: Έχουμε δει τα χαμηλά στις μετοχές;
Μετά τον τυφλό πανικό των τελευταίων μηνών του 2008, οι μετοχικές αγορές έχουν πλέον εισέλθει σε πιο ώριμη φάση της καθοδικής αγοράς (bear market), κατά την οποία οι επενδυτές ανακτούν ως έναν βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των Αρχών να αποτρέψουν τον αντιπληθωρισμό, αναφέρει σε άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής του ING Investment Management κ. Ad van Tiggelen.

Σε αντίθεση με τα τέλη του 2008, οι επενδυτές τώρα τουλάχιστον αντιλαμβάνονται ότι η δεινή κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου αντιμετωπίζονται από μη συμβατικά μέτρα και πολιτικές.

Επίσης, οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη έχουν επανέλθει σε ρεαλιστικά επίπεδα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ήδη κάμψη της τάξεως του 50% (από τα υψηλότερα επίπεδα) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι όμως σημαίνουν αυτά για τις μετοχικές αγορές και τα επίπεδα στήριξής τους;

Κατ' αρχάς, οι Ευρωπαίοι επενδυτές πρέπει να αγνοήσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες των χωρών τους και να δώσουν έμφαση στον S&P 500 στις ΗΠΑ. Άλλωστε, οι ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις παγκόσμιες μετοχικές αγορές.

Για τον δείκτη S&P 500 η περιοχή των 650 - 680 μονάδων αποτελεί ένα σημαντικό τεχνικό επίπεδο στήριξης. Εάν αυτό το επίπεδο σπάσει, θα βρεθούμε χαμηλότερα από τη μακροχρόνια ανοδική τάση που είναι σε ισχύ από το 1928 και μπορεί να υποχωρήσει ακόμα κατά 20% - 30%.

Δεν είναι λοιπόν σύμπτωση ότι αυτός ο δείκτης τον Μάρτιο υποχώρησε στις 666 μονάδες (μέγεθος ενδιαφέρον για τους προληπτικούς) κοντά σε αυτό το επίπεδο στήριξης, σύμφωνα με τον κ. Ad van Tiggelen.

"Θεωρούμε ότι υπάρχουν εύλογες πιθανότητες πως αυτό το χαμηλό θα είναι και το χαμηλό της καθοδικής αγοράς, παρότι είναι πιθανό να δοκιμαστεί ξανά.

Εάν κάνουμε μία αναδρομή στις καθοδικές περιόδους των αγορών που ακολούθησαν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα βρούμε αρκετές ομοιότητες.

Σχεδόν σε κάθε περίοδο μεγάλης οικονομικής εξασθένησης, ο δείκτης S&P σημείωσε τρία αξιοσημείωτα χαμηλά σημεία. Το πρώτο πάντα συνέβαινε έπειτα από μία περίοδο μεγάλου κύματος πωλήσεων υποκινούμενου από πανικό (στην προκειμένη περίπτωση τον Νοέμβριο του 2008), το δεύτερο χαμηλό λάμβανε χώρα λίγο αργότερα σε ένα περιβάλλον μικρότερου πανικού (όπως συνέβη αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2009), ενώ ακολουθεί ένα τρίτο περίπου στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο, προκειμένου να δοκιμαστούν οι αντοχές του πυθμένα της αγοράς.

Εάν αποκλείσουμε το χειρότερο σενάριο, αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να επαναληφθεί ακόμα μία φορά, που σημαίνει ότι ίσως τα χαμηλά του Μαρτίου δοκιμαστούν ξανά". Αυτά επισημαίνονται στο άρθρο.

Αυτή τη στιγμή οι αγορές προεξοφλούν πτώση των εταιρικών κερδών της τάξεως του 50% σε παγκόσμια κλίμακα, λίγο περισσότερο στην Ευρώπη και κάπως λιγότερο στις ΗΠΑ. "Θεωρούμε ότι αυτό είναι μία βάσιμη υπόθεση που συνάδει με το κεντρικό μας σενάριο για ισχυρή ύφεση μέσα στο 2009 και αργής οικονομικής ανάκαμψης εντός του 2010" σημειώνει ο κ. Ad van Tiggelen.

Μέσα στους επόμενους μήνες οι επενδυτές είναι πιθανόν να σέρνονται μεταξύ της ελπίδας ότι θα ξεκινήσουν να αποδίδουν τα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας και του φόβου μιας κατάστασης στην οικονομία του τύπου της Ιαπωνίας.

Συνήθως μία διατηρήσιμη ανοδική πορεία των τιμών ξεκινά λίγους μόλις μήνες πριν τα εταιρικά κέρδη αγγίξουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους.

Ο αναλυτής της ING σημειώνει επίσης: "Δεν αναμένουμε να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από τα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010.

Εκτός αυτού, θα ήμασταν επιφυλακτικοί στην περίπτωση που οποιοδήποτε ράλι τιμών στις μετοχικές αγορές δεν συνοδεύεται από κάμψη των αποδόσεων (στη λήξη) στα εταιρικά ομόλογα (σε σύγκριση με τα κρατικά ομόλογα) και από σαφή σταθεροποίηση των τιμών κατοικίας στις ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες από 50% να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας οικονομίας με επίμονο αντιπληθωρισμό και να βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο εισόδου για μακροχρόνιες τοποθετήσεις στις μετοχικές αγορές.

Οι ΗΠΑ και η Ασία ενδέχεται να μας οδηγήσουν στη διέξοδο από αυτή την ύφεση, εντός των επομένων 12 μηνών. Εάν αυτό εξαρτιόταν μόνο από την αργοπορούσα και σε υπερβολικό βαθμό καλβινιστική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η πιθανότητα της ανάκαμψης θα ήταν πολύ μικρότερη.

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις ακόμα είναι συνετή η στάση αναμονής. Θα αγοράζαμε μετοχές μόνο σταδιακά, καθώς είναι πιθανό να δούμε ακόμα μία δοκιμασία των χαμηλών του Μαρτίου, αργότερα εντός του τρέχοντος έτους".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v