Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α. Επιλογές που έως τώρα δεν είχαμε...

Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και η ΕΝ.Α. Ενδεχομένως μία σαφής εναλλακτική επενδυτική πρόταση σε περιόδους ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων όπως η τρέχουσα.

Χ.Α. Επιλογές που έως τώρα δεν είχαμε...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και η Εναλλακτική Αγορά.

Σήμερα ίσως δεν αποτελούν πόλο έλξης αξιόλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος, όμως οι σπόροι έχουν τεθεί για τη διεύρυνση των προσφερόμενων επιλογών στο Χ.Α. και τη μεγιστοποίηση των όρων διαφάνειας, ρευστότητας και εντέλει ασφάλειας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η χθεσινή απόφαση της διοίκησης του Χ.Α., βάσει της οποίας τίθενται οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ανοίγει για το επενδυτικό κοινό της χώρας μας τις πόρτες μιας αγοράς που ανθεί στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια.

Έρχεται μάλιστα να προστεθεί στην ηλικίας μόλις ενός έτους Εναλλακτική Αγορά, που απαρτίζεται ήδη από δέκα εταιρίες και την πορεία της οποίας καταγράφει από μηνός περίπου σχετικός δείκτης, αλλά και στην επίσης νεοσύστατη αγορά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs), η οποία διαρκώς ενισχύεται και με νέα προϊόντα.

Τόσο η μετοχική αγορά όσο και εκείνη των παραγώγων προϊόντων δεν θα πάψουν να αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της χρηματιστηριακής ζωής του τόπου. Ωστόσο, η κάθε μία από τις τρεις νέες επενδυτικές επιλογές εμφανίζει τα δικά της πλεονεκτήματα έναντι των δύο παραπάνω παραδοσιακών.

Δίχως να επικαλείται τον μανδύα μιας οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς, αν και με αντίστοιχους όρους διαφάνειας, η Εναλλακτική Αγορά απαρτίζεται από νέες αλλά και δυναμικές εταιρίες, που ακόμη και με τους όρους της παρούσας κρίσης δεν απογοήτευσαν, εμφανίζοντας σαφώς καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι ο μέσος όρος εκείνων που διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά του Χ.Α.

Σύμφωνα με την Κύπρου Χρηματιστηριακή, το σχετικό report της οποίας έχει ήδη αναρτήσει το Euro2day.gr, από το σύνολο των εισηγμένων εταιριών στην ΕΝ.Α. εννέα παρουσίασαν κέρδη για τη χρήση του 2008 και μία μόνο κατέγραψε ζημιογόνο αποτέλεσμα, ενώ τα καθαρά κέρδη εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 16,2% σε σχέση με το 2007 έναντι 42,8% του συνόλου των εισηγμένων στην κύρια αγορά, όπως επισημαίνει ο αναλυτής κ. Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Παράλληλα, τα ETFs αποτελούνται από "καλάθι" μετοχών στην κύρια αγορά, διασπείροντας με τον τρόπο αυτόν τον επενδυτικό κίνδυνο. Είναι άμεσα διαπραγματεύσιμα και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος απ' ό,τι τα παραδοσιακά μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (σε περίπτωση προμηθειών εξόδου).

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της FESE, μολονότι το 2008 υπήρξε χρονιά μείωσης της αξίας συναλλαγών στις ευρωπαϊκές αγορές, η δραστηριότητα των ETFs σε αυτές τις αγορές παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, τα ETFs διεθνώς ανέρχονται σε 1.590 και σχετίζονται με 2.658 εισαγωγές σε 42 χρηματιστήρια, με 85 διαχειριστές και κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν τα 711 δισ. δολ., ενώ βάσει εκτιμήσεων που συμμερίζονται οι ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές μέχρι το τέλος του 2011 τα υπό διαχείριση κεφάλαια θα υπερβούν τα 2 τρισ. δολ. διεθνώς.

Τέλος, τα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα διακρίνονται σε: α) εγγυημένου κεφαλαίου, β) αυξημένης απόδοσης σε συγκεκριμένο εύρος τιμών, γ) συμμετοχής και δ) σε προϊόντα μόχλευσης (υψηλής μεταβλητότητας στην τιμή). Παρέχουν στο επενδυτικό κοινό δυνατότητα επιλογής ανάλογα με το προφίλ του.

Ίσως ακόμη η όλη υπόθεση να είναι ακόμη πολύ φρέσκια. Στήνεται όμως κατά απολύτως επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο, εμπλουτίζεται και τελικά δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη σε αυτόν τον τόπο άνθρωποι που γνωρίζουν να κάνουν τη δουλειά τους καλά, διευρύνοντας έτσι και τις επιλογές του ελληνικού επενδυτικού κοινού, σε μία περίοδο ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v