Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Το μετέωρο βήμα του ράλι!

Ο Dow Jones υποχώρησε χθες, ο κ. Draaisma της Morgan Stanley σύστησε την πώληση ευρωπαϊκών μετοχών και ο γνωστός αναλυτής της Calyon έκανε το ίδιο για αμερικανικές τράπεζες. Μήπως το ράλι ξεφουσκώνει;

Wall Street: Το μετέωρο βήμα του ράλι!
O κ. Teun Draaisma, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley για τις αμερικανικές αγορές, δεν μπορεί να πάρει εύσημα για την ικανότητά του να πετυχαίνει το γύρισμα (turning point) της αγορά
ς.

Όμως, έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός στη διάγνωση των κύριων τάσεων -ανοδικών ή πτωτικών- των ευρωπαϊκών μετοχών που συνήθως συνδέει με την αμερικανική οικονομία.

Ακόμη λοιπόν και αν κάνει λάθος στο taiming, η χθεσινή του προτροπή για πώληση των ευρωπαϊκών μετοχών μετά την άνοδό τους κατά 17% τις προηγούμενες εβδομάδες δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Μike Mayo, τον γνωστό τραπεζικό αναλυτή της Calyon Securities, που σύστησε πώληση των αμερικανικών τραπεζικών μετοχών, προβλέποντας έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ούτε ο κ. Rosenberg, αναλυτής της Merrill Lynch, πιστεύει ότι το ράλι των τελευταίων 4-5 εβδομάδων που βοήθησε τον S&P 500 να καταγράψει κέρδη 25% σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας μακροχρόνιας ανοδικής αγοράς.

Όμως, ο κ. Rosenberg είναι γνωστή "αρκούδα" και επομένως μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι είναι υπερβολικός στις εκτιμήσεις του.

Άλλωστε, τόσο ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI Europe όσο και ο S&P 500 έχουν υποχωρήσει κατά 57% από την αρχή της πτώσης μέχρι τις 9 Μαρτίου του 2009, συμπληρώνοντας 21 και 17 μήνες αντίστοιχα. Η βουτιά των αμερικανικών αγορών εκτιμάται ότι άρχισε τον Οκτώβριο του 2007.

Η μέση διάρκεια μιας πτωτικής αγοράς (bear market) στην Ευρώπη από το 1919 μέχρι σήμερα έχει μέση διάρκεια 23 μήνες και η πτώση είναι της τάξης του 40%.

Επομένως, η μεν πρόσφατη χρηματιστηριακή πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ιστορικό μέσο όρο, η δε διάρκεια είναι ίση παρά δύο μήνες με τον μέσο χρόνο που διαρκεί μια πτωτική αγορά στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία επισκιάζει εν μέρει η διαπίστωση ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, κάτι που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς με την ίδια σιγουριά για την αμερικανική.

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ η διάρκεια της τωρινής πτώσης ήταν 17 μήνες και απέχει πάρα πολύ από τους 59 που είναι η μέση διάρκεια των πτωτικών αγορών από το 1795 μέχρι σήμερα.

Υπο αυτή την έννοια, το πρόσφατο ράλι των αμερικανικών μετοχών έχει ημερομηνία λήξης και η πτωτική αγορά έχει πολύ ψωμί ακόμη.

Όμως, η σύγκριση του μεγέθους της τωρινής πτώσης κατά 57% έναντι 41% που είναι ο ιστορικός μέσος όρος οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα

Η δε μείωση των κερδών ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 ανήλθε σε 82% το ίδιο διάστημα και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η μεγάλη πτώση του ίσως δεν είναι αρκετή για να αποζημιώσει την καταβαράθρωση των κερδών.

Για τους λάτρεις των ιστορικών στοιχείων υπάρχει κάτι ακόμη από τις ΗΠΑ:

Ο S&P 500 είχε κερδίσει 25% μέσα σε 3 εβδομάδες πριν από τη χθεσινή υποχώρηση. Τόσο μεγάλη άνοδος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχει καταγραφεί λίγες φορές στην Ιστορία.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 1929, τον Ιούνιο του 1931, τον Αύγουστο του 1932, τον Μάιο του 1933, τον Ιούλιο του 1938 και τον Σεπτέμβριο του 1982.

Από τις έξι ανωτέρω περιπτώσεις, ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε σε μακροχρόνια ανοδική τροχιά μόνο στις 2, δηλαδή τον Μάιο του 1933 και τον Σεπτέμβριο του 1982.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη για τους λάτρεις της τεχνικής ανάλυσης:

Στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Για να συμβεί κάτι αντίστοιχο σήμερα θα πρέπει να κερδίσει επιπλέον 20%.

Οι ένορκοι δεν έχουν βγάλει ακόμη την απόφασή τους.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v