Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις θέσεων στη Σοφοκλέους

Υποχωρούν οι διεθνείς αγορές και ανάλογα κινείται και η Σοφοκλέους με το ΓΔ να βρίσκεται πλέον κάτω των 1750. Κράτα τα 13 ευρώ η Εθνική, γύρισε πτωτικά η Alpha. Πτώση άνω του 1% για Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τακτική συντήρησης φαίνεται πως ακολουθείται από αρκετούς παίκτες, τη στιγμή που τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε…μεταίχμιο καθώς και στη Φραγκφούρτη ο DAX ΄ ΄κρατά΄΄ τα αρχικά κέρδη. Πριν από λίγο ο DAX διαμορφώνονταν στις 4,435 έχοντας πιάσει προηγουμένως υψηλό τις 4465. (*)

Ανάλογη διακύμανση διαμορφώνεται για τον Γενικό Δείκτη, που μετά τον σχηματισμό ΄΄διπλής κορυφής΄΄ ( λίγο χαμηλότερα των 1.800 μον.) ΄΄ηρεμεί΄΄ στην περιοχή των 1.775-1.785 μονάδων με κύριο χαρακτηριστικό την υποχώρηση των συναλλαγών σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Πριν από λίγο ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 75-78 εκατομμύρια ευρώ με τα περισσότερα (περίπου το 1 / 3 ) στη μετοχή της Εθνικής. Ο τζίρος ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 1,9 εκατ. τεμαχίων και τη μετοχή στο εύρος των 13,01-13,48 ευρώ αντιδρά δε κατά 4% στηρίζοντας σε μεγάλο ποσοστό την κίνηση και του Ftse20 πέριξ των 900-910 μονάδων.

Αυτή η κίνηση της Εθνικής και του 20άρη διευκολύνουν την σε καλές τιμές εναλλαγή θέσεων (μένει να φανεί μέχρι την Τετάρτη εάν πρόκειται για μία συνήθη αναδιανομή ή κάτι άλλο….) στην Eurobank (4,95-5,09 ευρώ), Alpha Bank (5,83-6,06 ευρώ), Κύπρου( 2,50-2,57%), MIG (2,73-2,81 ευρώ) αλλά και άλλων από τον ίδιο δείκτη.

Διαπιστώνεται δηλαδή μέχρι στιγμής σχεδόν παράλληλη μείωση των συναλλαγών και του εύρους ενδοσυνεδριακής διακύμανσης βασικών δεικτών-μετοχών που αποτυπώνει περισσότερο διάθεση αναμονής και κατοχύρωσης θέσεων παρά επιφύλαξη για τη συνέχεια.

Αυτό γιατί κατά την εκτίμηση μερίδας παικτών η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη (από τα τελευταία χαμηλά) παραπέμπει σε αντίδραση της αγοράς προς την περιοχή των 1.950-2.000 μονάδων. Με ενδιάμεση διόρθωση(το πιθανότερο) ή χωρίς προτού αποσαφηνισθεί η συνέχεια.

Για να γίνει αυτό εκτιμάται, πως θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες συνεδριάσεις-περίοδος που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από υπεραπόδοση μετοχών που έχουν υστερήσει κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές σε ικανοποιητικό σημείο με 105-110 μετοχές να διατηρούν την ανοδική τους φορά. Από αυτές για περίπου 35 η μεταβολή είναι μεγαλύτερη του 4% ενώ με βάση τις συναλλαγές τους ξεχώριζαν ο Παρνασσός στα 1,74 ευρώ, η Sato στα 0,44 ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ στα 0,71 ευρώ, η ProtonBank στα 0,60 ευρώ, η Γενική Τράπεζα στα 1,19 ευρώ, η Εμπορική στα 5,22 ευρώ, η Pasal στα 1,98 ευρώ, ο Ηρακλής στα 5,42 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την…ήρεμη εικόνα της συνεδρίασης στην διάθεση αναμονής συγκεκριμένων ισχυρών ιδιωτών επενδυτών καθώς η Νέα Υόρκη είναι αυτή που δίνει τον ρυθμό. Και στην περίπτωση του DJIA θα πρέπει να βεβαιωθεί (ή ό χ ι ) μία α ξ ι ό π ι σ τ η ανοδική διάσπαση των 8.000 μονάδων και των 10 μονάδων από τον δείκτη των financials.

Μόνο σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζεται από την συγκεκριμένη ομάδα επενδυτών θα ενισχύονταν το σενάριο προσέγγισης από το αμερικανικό χρηματιστήριο σ η μ α ν τ ι κ ά υψηλότερων τιμών.

(*) Στον Εκηβόλο της 3 / 4 περιέχεται η διεύθυνση http://tools.boerse-go.de/index-tool , που δίνει τη δυνατότητα ε λ ε ύ θ ε ρ η ς πρόσβασης στην γερμανική ιστοσελίδα για αναλυτικότερη παρακολούθηση των Συμβολαίων επί βασικών δεικτών και πλοηγό διαγραμμάτων (κυρίως του DAX).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v