Τράπεζες: Σημειώσεις από το Λονδίνο!

Οι τραπεζίτες ανοίγουν πιο εύκολα τα χαρτιά τους όταν μιλάνε σε ξένους θεσμικούς και αναλυτές. Στη πανευρωπαϊκή τραπεζική σύναξη της Morgan Stanley στο Λονδίνο είχαν την ευκαιρία να το πράξουν.

Τράπεζες: Σημειώσεις από το Λονδίνο!
Οι διοικήσεις των τραπεζών και των άλλων εισηγμένων επιχειρήσεων είχαν πάντοτε αδυναμία στους ξένους θεσμικούς και αναλυτές για έναν λόγο που μπορεί εύκολα να κατανοηθεί:

Οι θεσμικοί είχαν τα κεφάλαια και οι αναλυτές την πειθώ να απογειώσουν ή να βουλιάξουν τις μετοχές τους, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τα μπόνους και την περιουσία (σε μετοχές ) των ιδίων αλλά και των υπόλοιπων μετόχων τους.

Ακόμη και σήμερα που το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις γενικότερα έχει ατονήσει, η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι ξένοι έχουν τα γένια, έχουν και τα χτένια.

Η ετήσια πανευρωπαϊκή διάσκεψη (conference) της Morgan Stanley για τις τράπεζες που έγινε στο Λονδίνο πριν από λίγες μέρες έδωσε την ευκαιρία σε υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών τραπεζών να δώσουν το στίγμα τους.

Αξίζει λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στις φρέσκες ειδήσεις που καταγράφουν οι σημειώσεις εκείνων οι οποίοι παρακολούθησαν τη διάσκεψη της αμερικανικής τράπεζας.

Aρχίζοντας από την Εθνική Τράπεζα, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Πρώτον, η Εθνική περιμένει ότι τα κέρδη προ προβλέψεων τη φετινή χρονιά θα είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνα του 2008.

Δεύτερον, η Εθνική αναμένει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) σε επίπεδο ομίλου θα ανέλθει στο 6% από 3,3% το 2008.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για πάνω από 90 μέρες εκτιμά ότι θα ανέλθουν στο 5,4% του συνόλου των δανείων στην Ελλάδα φέτος από 2,8% πέρυσι, ενώ στην Τουρκία θα σκαρφαλώσουν στο 6,6% από 3,2% το 2008. Στις άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα ανέλθουν στο 8% φέτος από 5,7% πέρυσι.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για προβληματικά δάνεια του ομίλου της Εθνικής, αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,45% του μέσου χαρτοφυλακίου δανείων φέτος από 0,85% το 2008.

Ειδικότερα, το κόστος του ρίσκου, όπως αποκαλείται, θα ανέβει στο 1,25% στην Ελλάδα από 0,77% πέρυσι και στο 2,2% στην Τουρκία από 1,11% το 2008. Στις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κ.λπ.) το κόστος θα φτάσει στο 1,5% από 0,89% πέρυσι, σύμφωνα με τις σημειώσεις.

Η Εθνική περιμένει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) θα βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της χρονιάς το α΄ τρίμηνο του 2009 γιατί προφανώς εκτιμά ότι από τη μία πλευρά το κόστος των καταθέσεων θα σταθεροποιηθεί ή θα υποχωρήσει και από την άλλη η συνεχιζόμενη αναπροσαρμογή των spreads στα δάνεια θα αρχίσει να αποφέρει καρπούς.

Ο κ. Αράπογλου δεν περιμένει να υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο βραχυπρόθεσμα.

Οι σημειώσεις δείχνουν ότι παρόμοια άποψη πάνω στο θέμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων εξέφρασαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Marfin Popular Bank (MPB).

Ερωτηθέντα για το χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών τους δανείων, στελέχη των δύο τελευταίων ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτή τη στιγμή, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς τόνισε ότι το 30% των δανείων που είχε χορηγήσει στη ναυτιλία είχε παραβεί κάποια δέσμευση (clause) και έχει ρυθμιστεί.

Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, η Πειραιώς ανέφερε χειροτέρευση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων το α΄ τρίμηνο του 2009, συμπληρώνοντας ότι είχαν καλύτερη συμπεριφορά τα προηγούμενα τρίμηνα σε σχέση με τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια.

Στην ίδια διάσκεψη μίλησε ο γενικός οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, που μοιράζεται την ίδια άποψη με τον κ. Αράπογλου για την πορεία του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου. Κοινώς, περαιτέρω συρρίκνωση του NIM το α΄ τρίμηνο και διεύρυνση από εκεί και πέρα.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Alpha Bank περιμένει ότι οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση του κόστους το 2009 και το 2010.

Ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί δύσκολο η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (ROE) να ξεπεράσει το 15% τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στον κ. Μπαλλή, αναπληρωτή σύμβουλο της Eurobank, οι σημειώσεις αποκαλύπτουν ότι δεν είπε κάτι καινούργιο.

Ο κ. Μπαλλής είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι το 1/3 του χαρτοφυλακίου δανείων του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι στην Πολωνία, χώρα για την οποία όσον αφορά στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου εκφράζονται οι ίδιες ανησυχίες με εκείνες και σε άλλες χώρες. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας στην Πολωνία είναι κοντά στο μηδέν, σύμφωνα με τις σημειώσεις.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Μπαλλής τόνισε ότι η Eurobank περιμένει να υπάρξει κινητικότητα όταν η αγορά σταθεροποιηθεί.

Αυτά είναι τα κύρια σημεία των σημειώσεων από τις παρουσιάσεις και απαντήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Dr.Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v