Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όλες οι αλλαγές σε big caps - επιτήρηση

Στους "μεγάλους" του Χρηματιστηρίου συγκαταλέγονται πλέον τα ΚΑΕ, το Ιασώ και η Τέρνα Ενεργειακή, με απόφαση του ΔΣ. Ποιοι μεταφέρονται στην κατηγορία μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ποιοι μπαίνουν σε επιτήρηση.

ΧΑ: Όλες οι αλλαγές σε big caps - επιτήρηση
Στους "μεγάλους" του Χρηματιστηρίου Αθηνών συγκαταλέγονται πλέον τα ΚΑΕ, το Ιασώ και η Τέρνα Ενεργειακή, καθώς με απόφαση του ΔΣ προβιβάστηκαν στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Παράλληλα, 15 μετοχές μεταφέρονται στην κατηγορία μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, από την κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τις Lavipharm, Νηρέα, FG Europe, Χαλκόρ, Καθημερινή, Σφακιανάκη, Ασπίς Τράπεζα, Singular Logic, Info-Quest, Autohellas, Ηλεκτρονική, Proton, Κλουκίνας - Λάππας και Sprider.  

Σε επιτήρηση τίθενται οι μετοχές των Κούμπα, Multirama, Ζήνων, Eurobrokers και Μαϊλλη.

Οι αλλαγές στις κατηγορίες θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, ενώ η ένταξη των εταιριών σε επιτήρηση θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Απριλίου.


Η ανακοίνωση του ΧΑ

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε τη συνδρομή των προϋποθέσεων για την υπαγωγή των εταιριών στην κατηγορία επιτήρησης και στις διάφορες Κατηγορίες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Χ.Α.

Σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκονται σε κανονική διαπραγμάτευση 273 εταιρίες και 15 εταιρίες είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Μετά και τις σημερινές αλλαγές, ο συνολικός αριθμός των εταιριών σε κάθε κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

67

54

ΜΕΣΑΙΑ & ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

137

147

ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ

50

48

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

19

24

ΑΝΑΣΤΟΛΗ

15

15

ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

288

288


Α) Υπαγωγή των εταιριών στις διάφορες Κατηγορίες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Χ.Α. κατά την τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε τις εξής μεταφορές ανά κατηγορία διαπραγμάτευσης:

1. ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ
Μεταφορά στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (άρθ. 3.1.2.3.1)

Οι μετοχές των κάτωθι 3 εταιριών μεταφέρονται στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης από την κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης.


1

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛ. ΕΙΔΩΝ Α.Ε. (ΚΟ)

2

ΙΑΣΩ Α.Ε. (ΚΟ)

3

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ A.B.E.T.E. (ΚΟ)



2. ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Μεταφορά στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (άρθ. 3.1.2.3.2 παρ. β)

Οι μετοχές των κάτωθι 15 εταιριών μεταφέρονται στην Κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης λόγω κεφαλαιοποίησης μικρότερης των 95 εκατ. ευρώ. Οι εταιρίες αυτές είναι :


1

LAVIPHARM Α.Ε. (ΚΟ)

2

ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ Α.Ε. (ΚΟ)

3

F.G. EUROPE Α.Ε. (ΚΟ)

4

ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε (ΠΡΩΗΝ ΒΕΚΤΩΡ) (ΚΑ)

5

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε. ΕΚΔ.ΕΝΤΥΠΩΝ-ΜΜΕ (ΚΟ)

6

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟ)

7

ΑΣΠΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. (ΚΟ)

8

ΣΙΝΓΚΙΟΥΛΑΡ ΛΟΤΖΙΚ Α.Ε. (KO)

9

Info-Quest Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟ)

10

SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ Α.Ε. ΕΠΕΝΔ. ΚΑΙ ΣΥΜΜ. (ΚΟ)

11

AUTOHELLAS A.Τ.Ε.E. (ΚΟ)

12

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.Ε. (ΚΟ)

13

PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. (KO)

14

Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝ. & ΕΜΠΟΡ.Α.Ε. (ΚΟ)

15

SPRIDER STORES A.E.Β.Ε. ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ - ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ (ΚΟ)



Η μεταφορά πραγματοποιείται καθώς οι παραπάνω εταιρίες δεν πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 3.1.2.3.2 παρ. β, του Κανονισμού.

Μεταφορά στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης από την κατηγορία Χαμηλής Διασποράς & Ε.Χ. (άρθ. 3.1.2.6)

Οι μετοχές της των κάτωθι 5 εταιριών μεταφέρονται στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης από την κατηγορία Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών, δεδομένου ότι η εταιρία πληροί τα κριτήρια ένταξης που προβλέπονται στην εν λόγω κατηγορία.


1

MEDICONΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΚΟ)

2

ΒΙΣ Α.Ε. (ΚΟ)

3

ΛΑΝΑΚΑΜ Α.Ε. (ΚΟ)

4

ΥΙΟΙ Χ. ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟ)

5

EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ. (ΚΟ)



3. ΕΙΔΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μεταφορά στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών από την κατηγορία Μεγάλης και Μεσαίας & Μικρής Κεφαλαιοποίησης και (άρθ. 3.1.2.4)

Οι μετοχές των κάτωθι 4 εταιριών μεταφέρονται στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών, καθώς πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 3.1.2.4 παρ. 1, του Κανονισμού.

α) από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.


1

ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. ΚΟ)

Λόγω διασποράς <15%


β) από την κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης.


1

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ (ΚΟ)

Λόγω διασποράς <15%

2

ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. (ΚΟ)

Λόγω διασποράς <15%

3

ΒΑΛΚΑΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε. (ΚΟ)

Λόγω συνολικών εσόδων < 3εκατ. €


Οι παραπάνω αλλαγές στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 3.1.2.3 του Κανονισμού του Χ.Α. θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία ισχύος της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/X.A., δηλαδή από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 1 Ιουνίου 2009.

Β) Υπαγωγή των εταιριών στην κατηγορία επιτήρησης, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Χ.Α.

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε τις εξής μεταφορές στην κατηγορία επιτήρησης (άρθ. 3.1.2.5).

Οι μετοχές της εταιρίας ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ μεταφέρονται στην κατηγορία επιτήρησης, διότι στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις με στοιχεία 31/12/2008 η καθαρή θέση είναι αρνητική.

Οι μετοχές των εταιριών MULTIRAMA Α.Ε.Β.Ε ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝ. & ΗΛΕΚΤΡΟΝ. ΥΛΙΚΟΥ, ΖΗΝΩΝ ΑΕ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Α.Ε. και Μ. Ι. ΜΑΪΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε, μεταφέρονται στην κατηγορία επιτήρησης, διότι στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις με στοιχεία 31/12/2008 οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης και δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου:

Η ένταξη των εταιριών στην κατηγορία επιτήρησης θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 06 Απριλίου 2009.

Επίσης, επισημαίνεται ότι για τις μετοχές της εταιρίας COMPUCON ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε. οι οποίες είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης από την 01-04-09, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εμφανίζουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, η μεταφορά τους στην κατηγορία στην κατηγορία «επιτήρηση», θα πραγματοποιηθεί μετά την άρση της αναστολής από την Ε.Κ.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε:

• την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 132.391.468 δικαιωμάτων προτίμησης επί των μετοχών της Τράπεζας «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», που θα προκύψουν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων της Τράπεζας, σε αναλογία 7 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 6 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης μετοχής ευρώ 5,50. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης στην εν λόγω αύξηση ορίζεται η 8η Απριλίου 2009.

Δικαιούχοι των δικαιωμάτων προτίμησης είναι οι μέτοχοι της Τράπεζας που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 14ης Απριλίου 2009. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 16η Απριλίου 2009 έως και την 30η Απριλίου 2009, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 16η Απριλίου 2009 έως και την 24η Απριλίου 2009.

και

• την ανανέωση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί του Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου «ALPHA ETF FTSE 20 ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ» από την εταιρία – Μέλος του Χ.Α. «ΕΘΝΙΚΗ Π&Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v