Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στον τραπεζικό κλάδο

Συνεδρίαση 2 όψεων με το ΓΔ να ξεκινά ανοδικά να κινείται σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 68 μονάδων, ενώ αργότερα γύρισε πτωτικά. Πτώση για Alpha (3,79%), MPB (2,41%), ΕΤΕ (1,47%). Ανοδος για MIG και 3Ε. 

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Αραιή συννεφιά στον 20αρη παρατείνεται η συναλλακτική ανοβρία σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Σε συνεδρίαση 2 όψεων εξελίχθηκε η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής με το ΓΔ να ξεκινά ανοδικά να κινείται σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος περίπου 68 μονάδων όμως λίγο μετά τις 15.00 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η μεταβλητότητα στις διαθέσεις των εμπλεκομένων η αξιοπρόσεκτη μείωση της μικτής αξίας των συναλλάγων και το γεγονός ότι ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε περισσότερο από το 30% από το συνολικό του συνολικού τζίρου.

Η συγκρατημένα απαισιόδοξοι θεωρούν οτι είναι λάθος η συνεχιζόμενη εξάρτηση των αγορών από τον τραπεζικό κλάδο έστω και αν φαίνεται λογικοφανής η άποψη σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες ήταν αυτές που οδήγησαν σε τεράστια βουτιά τις αγορές από τα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου 2007 και αυτές έχουν την "υποχρέωση" τώρα να τις τραβήξουν υψηλότερα.

Οι υπέρμαχοι της αυξημένης ρευστότητας επισημαίνουν οτι οι επενδυτές οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και να μην παρασυρθούν από "ελκυστικές αποτιμήσεις" καθώς το μέγεθος της ύφεσης, οι προεκτάσεις της και η διάρκεια της συνεχίζουν να μην είναι μετρήσιμες στην τρέχουσα φάση.

Αντίθετα, περισσότερο ασφαλής δείχνει η σταδιακή αυξηση της ρευστότητας των χαρτοφυλακίων κοντά σε επίπεδα σημαντικών αντιστάσεων.

Επίσης, η συναλλακτική ανοβρία στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό καταδεικνύει την κακή ψυχολογία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών αλλά και τον φόβο εγκλωβισμών που συνεχίζει να υφίσταται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Την άποψη ότι την αντίσταση που προβάλουν οι 1800 μονάδες ίσως ταλαιπωρήσει την αγορά δημιουργώντας καθυστέρηση στην ανοδική πορεία του δείκτη δίνοντας την ευκαιρία για μερική αποκόμιση κερδών εκφράζει η Fortius Fin.

Πάντως η διατήρηση του δείκτη άνω από την περιοχή στήριξης των 1603 μονάδων σε ένα πιθανό "pull back" της αγοράς θα ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τον πυθμένα στις 1457 μονάδες. Αυτό το γεγονός τονίζει η Fortius θα ενισχύσει την εικόνα δημιουργίας βάσης για την απαρχή ενός νέου μεσομακροχρόνιου ανοδικού στροφέα.

Λίγο χαμηλότερα βάζει το τεχνικό ζητούμενο η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και συγκεκριμένα στην κατοχύρωση των 1780 μονάδων (που υπερκεράστηκαν σήμερα ενδοσυνεδριακά), καθώς οι αυξημένοι τζίροι υποδηλώνουν τη διστακτικότητα αλλά και τη διάθεση κατοχύρωσης κερδών στη ζώνη 1780-1800 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση και όσο θα διαρκέσει η διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο σαν θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μετατόπιση κεφαλαίων από το τραπεζικό ταμπλό σε άλλες μετοχές, που λόγο αποτιμήσεων και αποτελεσμάτων ίσως να αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης.

Επιστρέφοντας στους δεικτοβαρείς τίτλους όπου σήμερα κυριάρχησε το «κόκκινο» με αξιοσημείωτα κέρδη  ΕΛΠΕ, Κοκα Κόλα, ΜΙG και ΕΥΡΩΒ και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΤΤ (-4,83%) ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν Άlpha, ΑTE, Ιntralot, Μυτιληναίος και του 2% Motor Oil, Κύπρου ΜΡΒ και Πειραιώς.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλακτωρ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ .

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά προσέκρουσε 2 φορές στην περιοχή λίγο ψηλότερα των 1790 μονάδων, στις 16:16 είδε το χαμηλό ημέρας των 1723,14 και έκλεισε στις 1741,41 μονάδες με απώλειες 0,75% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 156 εκατ. από τα οποία τα 4,7 αφορούσαν πακέτα.

Κακή η τελική εικόνα με 63 ανοδικές έναντι 132 πτωτικών, ενώ 29 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5-16,22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v