Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "ξανασκέφτηκαν" οι αγοραστές στις τράπεζες

“Εισαγόμενη” διόρθωση με σημαντικό “κάθισμα” της αξίας συναλλαγών και τους αγοραστές να δείχνουν τουλάχιστον επιφυλακτικότεροι. Από τις τράπεζες το τέμπο της αγοράς, με πτώση για Eurobank, Εθνική. Κέρδη για Intralot, ΔΕΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Εισαγόμενη” διόρθωση με σημαντικό “κάθισμα” της αξίας συναλλαγών και τους αγοραστές να δείχνουν τουλάχιστον επιφυλακτικότεροι.

Άλλωστε στην “ετερόφωτη” Σοφοκλέους οι επιχειρηματικές ειδήσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο και η τάση θα παραμείνει “εισαγόμενη”, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, ενώ μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις στην Σοφοκλέους ο τζίρος υποχώρησε χαμηλότερα από τα 100 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για ψυχολογική ανάταση και λιγότερο για βελτίωση της πραγματικής κατάστασης, επισημαίνουν οι επιδεικτικά απαισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο Αμερικανική και Παγκόσμια Οικονομία να μην βιώσουν ραγδαία πτώση μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2009, τουλάχιστον όσο οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να απολύουν εργαζόμενους με πρωτόγνωρους ρυθμούς.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μονίμως στραμμένο στον Τραπεζικό κλάδο και κυρίως στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η κίνηση της οποίας δίνει τέμπο στην Αγορά. Αν και η ψυχολογία έχει βελτιωθεί, οι αναλυτές τονίζουν πως με ελάχιστα αρνητικά νέα θα μπορούσε να χαλάσει εκ νέου και έτσι αντιμετωπίζουν τις τελευταίες συνεδριάσεις με κάποια επιφυλακτικότητα, καθώς οι όποιοι αγοραστές αρνούνται επιδεικτικά (φοβούμενοι πιθανούς εγκλωβισμούς) να διευρύνουν το ενδιαφέρον τους εκτός 20αρη και ελάχιστων ακόμα τίτλων.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι εξακολουθούν να συνιστούν αποχή από την Αγορά ειδικά σε όσους κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνοντας ότι το “bear market rally” ολοκληρώνεται.

Στην αναμενόμενη νευρικότητα της σημερινής συνεδρίασης αλλά και στην προφανή δυσκολία του Γενικού Δείκτη να ξεπεράσει βραχυπρόθεσμα τις 1.780 μονάδες αναφέρεται ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και φίλος Μάνος Χατζηδάκης. Τονίζει ότι η αύξηση της προσφοράς σε Τραπεζικούς τίτλους για την κατοχύρωση κερδών κρίνεται φυσιολογική και η συνέχιση κάποιων πιέσεων σήμερα πιθανώς να αποτελούσε ευκαιρία (μερικής) εισόδου για χαρτοφυλάκια που δεν ακολούθησαν την άνοδο των τιμών.

Σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 1.710 μονάδων, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις. Τέλος, επισημαίνει ότι η όποια εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος έως την περιοχή των 1780 μονάδων θα αποτελούσε ευκαιρία κατοχύρωσης κερδισμένων θέσεων ή αναδιαρθρώσεων με στόχο τίτλους που έχουν υστερήσει σημαντικά σε αποδόσεις στο πρόσφατο ανοδικό ράλι.

Θεμιτές και απαραίτητες όλες τις κινήσεις περαιτέρω διόρθωσης και ρευστοποίησης κερδών χαρακτηρίζει η Solidus ΑΧΕΠΕΥ, η οποία επισημαίνει ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση πριν κινηθούν ξανά οι δείκτες σε ψηλότερα επίπεδα. Τονίζει επίσης ότι η τεχνική εικόνα των Τραπεζικών τίτλων είναι καθαρά ανοδική μεσοπρόθεσμα και πτωτική άμεσα, μετά το ανοδικό κύμα που έγινε.

Διόρθωση στη Wall Street, πριν επανακάμψει με μια νέα “bull market” βλέπει ο Marc Faber που πιστεύει πως ο S&P 500 θα υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 750 μονάδων και θα ανακάμψει μετά τον Ιούλιο. Εκτιμά πως οι διεθνείς Αγορές είναι απίθανο να υποχωρήσουν χαμηλότερα από τα χαμηλά του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και υπογράμμισε πως τα μακροοικονομικά μεγέθη αν και δεν βελτιώνονται έχουν αρχίσει να είναι ολοένα και λιγότερο αρνητικά.

Αν και θα υπάρξουν πιθανές διορθώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κατά την περίοδο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου, τα οποία και αναμένονται να είναι χειρότερα από αυτά του δ' τριμήνου του 2008 που μόλις ζήσαμε, σύμφωνα με την JP Morgan, δεν αναμένεται να δούμε καμία είδους κατάρρευση των μετοχών.

Αν και η μακροοικονομική εικόνα παραμένει μαύρη και η απαισιοδοξία είναι ακόμη παρούσα, το μακροοικονομικό momentum θα αρχίσει να σταθεροποιείται καθώς τα μέτρα κινητοποιήσης των Κυβερνήσεων και των Κεντρικών Τραπεζών, θα αρχίσουν να αποδίδουν.
 
Σαφής επικράτηση του “κόκκινου” στο Τραπεζικό ταμπλό, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη που συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Στην πρώτη περίπτωση οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-3,67%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν Εθνική, Πειραιώς, MPB, MIG και με απλά αρνητική μεταβολή η Alpha Bank.

Αντίθετα θετικό τελικό πρόσημο για Ταχ. Ταμιευτήριο και Κύπρου και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Από το υπόλοιπο ταμπλό του FTSE κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και σημαντικά κέρδη για την Intralot (+5,67%), ενώ ακολούθησε η ΔΕΗ (+2,44%) που έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Αξιοσημείωτα κέρδη για τον Ελλάκτωρα, θετική μεταβολή για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και αμετάβλητη η μετοχή της Motor Oil.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Coca-Cola (-3,58%) και Βιοχάλκο (-1,19%) και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις, άλλαξε πέντε φορές πρόσημο, όμως μετά τις 11.13 κινήθηκε μόνιμα στο “κόκκινο”, υποχώρησε μέχρι τις 1723,85 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1729,27 με απώλειες 0,70%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ξεπέρασε τα 96 εκατ. από τα οποία τα 12,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Μάλλον προβληματική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών, παρά ταύτα 17 μετοχές έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 17,65%.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να μεταστραφεί σταδιακά από τα μακροοικονομικά στα εταιρικά νέα και στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α΄ 3μήνου του 2009 στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v