Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βλέπει" χαμηλότερα η Σοφοκλέους

Τον πτωτικό χορό συνεχίζει η Wall με το ΧΑ να «βλέπει» προς τις 860 μονάδες (FTSE 20). Οι τελευταίες πωλήσεις κερδοφόρων θέσεων, που θα γίνουν σήμερα καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίστηκε η διόρθωση των αγορών, με την Wall να έχει δώσει έγκαιρα τις σχετικές τεχνικές ενδείξεις (σχηματισμός «διπλής κορυφής» ) και τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν.

Στην ίδια φορά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης μετά από τον ανάλογο τεχνικό σχηματισμό (τοπικά υψηλά στις 1.795,4-1.791,2 μονάδες στις 3 και 6 / 4 αντίστοιχα) ακολουθεί την πορεία των Dow Jones, S&P 500 και δευτερευόντως του DAX. Πτωτική κίνηση, που εξελίσσεται με σχεδόν την ίδια σύνθεση (τράπεζες), τον ίδιο σηματωρό (Εθνική) και λίγο ως πολύ τους ίδιους παίκτες.

Σε σχετικό θέμα «Ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν στην άνοδο» (του Χρ. Κίτσιου) δίνεται μία προσέγγιση των όρων του παιχνιδιού. Μερίδα διορατικών αναλυτών, που είχε «πιάσει» την τελευταία ανοδική αντίδραση εκτιμά τώρα πως στην αναμενόμενη υποχώρηση του FTSE 20 προς τις 860 μονάδες θα φανούν αρκετά. Σημειωτέον πως χθες ο 20άρης διαμορφώθηκε στις 876,53 μονάδες δηλαδή κοντά στην ελάχιστη τιμή ημέρας τις 872,4 μονάδες.

Και ως προς την σύνθεση των παικτών, που με βάση τα τελευταία στοιχεία φέρνει τους έλληνες σε θέση αγοραστών και τους ξένους σταθερά πωλητές και το κυριότερο ως προς τις διαθέσεις τους για τη συνέχεια.

Για παράδειγμα η Εθνική διορθώνει από την διπλή κορυφή των 13,55-13,2 ευρώ και πάντα με γνώμονα την βραχυπρόθεσμη φορά της η υποχώρηση θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τα 12,06 ευρώ (άμεσα) και σε δεύτερη φάση προς τα 11,05 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η τάση δεν μεταβάλλεται, το… παιχνίδι δεν ξεφεύγει από τον βραχυμεσοπρόθεσμο στόχο που είναι ο επόμενος ανοδικός κύκλος.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης θα μπορούσε να φέρει την επόμενη φορά για παράδειγμα την Εθνική υψηλότερα όχι μόνο των 13,5 ευρώ αλλά σε τροχιά πέραν των 15-15,5 ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια θα φανούν στη συνέχεια, καθώς τον τόνο τον δίνει η Νέα Υόρκη, πόσω μάλλον που από χθες ξεκίνησε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ενισχυτική ενός επόμενου ανοδικού κύκλου (μεγαλύτερου σε διάρκεια και απόδοση) την ελαστικοποίηση του τρόπου αποτίμησης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και συμμετοχών. Προσώρας ο δείκτης αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών δείχνει περισσότερες εισροές από εκροές κεφαλαίων.

Στην περίπτωση που οι αγορές συνεχίσουν καθοδικά η ρευστοποίηση θέσεων τραπεζικών μετοχών και χαρτιών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα έχει τον πρώτο λόγο πιέζοντας την Eurobank προς τα 4,16 ευρώ (τρέχουσα τιμή τα 4,72 ευρώ, την Alpha Bank προς τα 4,87 (τ.τ 5,55 ευρώ) την Κύπρου προς τα 2,21 (τ.τ 2,43 ευρώ).

Ένα χαρακτηριστικό των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων είναι ο σχετικά μέτριος τζίρος(χαμηλός με τις συναλλαγές που είχαν προηγηθεί στην ανοδική αντίδραση) , που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως μέχρι και χθες τουλάχιστον οι ενεργοί παίκτες πέτυχαν να κατοχυρώσουν θέσεις με υπεραξίες (μεγαλύτερες ή μικρότερες δεν έχει και τόση σημασία).

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως από σήμερα-αύριο αρχίζουν και βγαίνουν πωλητές με πιθανή ζημιά κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του τζίρου, των πωλήσεων σε καθοδική συνεδρίαση με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτή την περίπτωση το πιθανό περιθώριο υποχώρησης του FTSE 20 θα ξεπερνούσε το 2% οδηγώντας τον και πάλι προς την περιοχή των 820 μονάδων.

Όλα αυτά βέβαια θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν από σήμερα και από την στάση που θα τηρήσουν οι εν δυνάμει πωλητές και οι παίκτες των Παραγώγων, οι οποίοι ξεκίνησαν να ανοίγουν θέσεις «πώλησης» στα ΣΜΕ του 20άρη από το διήμερο 2-3/4 και τιμές πέριξ των 900 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v