Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν στην άνοδο

Ελληνικό χρώμα είχε το τελευταίο bear market rally του Χ.Α. Ποιους τίτλους πούλησαν Capital, Fidelity, Tosca, Commerzbank, Sal Oppenheim. Ποιοι ήταν αγοραστές σε 24 τίτλους μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ποιοι πούλησαν και ποιοι αγόρασαν στην άνοδο
Από τη μία η Fidelity, η Capital, η Tosca, η Commerzbank, η Sal Oppenheim και σειρά άλλα ξένα χαρτοφυλάκια και από την άλλη βασικοί μέτοχοι, μεγάλοι ιδιώτες, θεσμικά χαρτοφυλάκια, συνδεόμενα νομικά πρόσωπα και buy backs.

Οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, ούσες από την πλευρά των αγοραστών, πέτυχαν τον Μάρτιο (για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες) να πάρουν τα χαρτιά από τους ξένους και να ανεβάσουν την αγορά.

Πώς το πέτυχαν: Οι πωλήσεις των ξένων μετά το α΄ δεκαήμερο του Μαρτίου υποχώρησαν ενώ η ίδια η άνοδος διεθνώς προκάλεσε μικρή διάθεση ανάληψης κινδύνου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και αγορές από το εξωτερικό.

Αποτέλεσμα ήταν από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου ο τραπεζικός δείκτης να καταγράφει ως και χθες άνοδο 39,22% και ο FTSE ASE 20 άνοδο 23%. Τα χαρτιά στην πλειονότητά τους παραμένουν ακόμη στα χέρια των Ελλήνων.

"Ενώ κατά τη διάρκεια του α΄ διμήνου το κλίμα για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν ιδιαίτερα αρνητικό λόγω των ανησυχιών για την πορεία των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης, τον Μάρτιο οι ανησυχίες διασκεδάστηκαν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον να προσέρχονται στις παρουσιάσεις" τονίζει στέλεχος χρηματιστηριακής με αρμοδιότητα τους τελικούς επενδυτές.

Η δειλή αλλαγή στο κλίμα ως προς τις προοπτικές της ανατολικής Ευρώπης αποτελεί δείγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου θα αυξηθεί κατακόρυφα με το που θα επικρατήσει η άποψη ότι οι αγορές έχουν δει τα χαμηλά τους. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ξένοι θα επανέλθουν δριμύτεροι στις τράπεζες.

Πωλητής σε EFG Eurobank, Κύπρου και ΟΠΑΠ η Fidelity

Τα αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity αποτέλεσαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον πωλητή που ταλαιπώρησε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου τον τίτλο της Τράπεζας Κύπρου οδηγώντας την τιμή της μετοχής έως και το 1,55 ευρώ. Οι πωλήσεις έβγαιναν μέσω της Goldman Sachs και η Fidelity μείωσε πολύ τη συμμετοχή της.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας κ. Θ. Αριστοδήμου αγόρασε μόνο στο διήμερο 4 - 5 Μαρτίου περί τις 965 χιλ. μετοχές. To μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς απορροφήθηκε, πάντως, από κυπριακά ταμεία, τα οποία συνέχισαν να αγοράζουν και μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων από τη Fidelity συντελώντας στην πορεία της μετοχής έως τα 2,57 ευρώ.

Τα funds της Fidelity κρύβοναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, και πίσω από τις μεγάλες πωλήσεις που εκδηλώθηκαν στις αρχές Μαρτίου στον τίτλο της EFG Eurobank, πιέζοντας την τιμή του έως τα 3,44 ευρώ (6/3). Η προσφορά έβγαινε και πάλι μέσω της Goldman Sachs και σύμφωνα με πληροφορίες πουλήθηκαν πάνω από 8 εκατομμύρια μετοχές.

Μέρος της προσφοράς αντικρίστηκε από αγορές μελών του Δ.Σ. ή συνδεόμενων με την τράπεζα νομικών προσώπων. Οι μεγάλες, όμως, αγορές στον τίτλο της EFG Eurobank εκδηλώθηκαν από ελληνικών συμφερόντων χαρτοφυλάκιο με έδρα το εξωτερικό, το οποίο εικάζεται πλέον ότι κατέχει ποσοστό υψηλότερο του 4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αγόρασε ΟΠΑΠ, πούλησε μικρομεσαία η Capital

Πωλήσεις από τα αμοιβαία της Fidelity εκδηλώθηκαν, πάλι μέσω της Goldman, και στον τίτλο του ΟΠΑΠ, μέχρι και την περιοχή των 18,30 ευρώ. Πωλήσεις που εν μέρει αντικρίστηκαν από αγορές που έβγαλαν στον τίτλο τα αμοιβαία της Capital. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι κατέχει το 13,38% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού. Στο παραπάνω ποσοστό συμπεριλαμβάνεται και το 5,148%, που κατέχει άμεσα η εταιρία Capital Income Builder.

Την περασμένη Δευτέρα τα αμοιβαία κεφάλαια της Capital προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην πώληση μέσω πέντε πακέτων συνολικά 1,25 εκατ. μετοχών της J&P Άβαξ (1,6% του μετοχικού της κεφαλαίου), με τιμή 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Αγοραστές ήταν σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης ή φίλια πρόσωπα. Τα Α.Κ. της Capital συνέχισαν και τις πωλήσεις μετοχών της EΛΛΑΚΤΩΡ, με την αγορά να εικάζει ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην αποεπένδυση.

Σημειώνεται ότι πέντε μήνες πριν είχε πουληθεί το 4,7% της J&P Άβαξ προς 2,20 ευρώ ανά μετοχή και το είχαν αγοράσει οι βασικοί μέτοχοι. Πωλητής τότε φημολογείται ότι ήταν τα Α.Κ. της Fidelity. Μικρές πωλήσεις εκδηλώθηκαν από Α.Κ. της Capital και στον τίτλο της Φουρλής, οι οποίες αντικρίστηκαν από τις αγορές της Mitica συμφερόντων του κ. Τζιβέλη. Η Mitica Limited ανακοίνωσε στις 4/3 ότι το ποσοστό της στη Φουρλής ανήλθε στο 5,015%.

Η Capital είχε ήδη κατά το α΄ δίμηνο του 2009 αποεπενδυθεί από ΕΤΕ, ΟΤΕ, EFG Eurobank, είχε μειώσει τη θέση της στη ΔΕΗ, ενώ ρευστοποίησε κυρίως μέσω πακέτων που αγόραζαν οι βασικοί μέτοχοι τη θέση της στην Κλουκίνας - Λάππας.

Πωλήσεις από Tosca - αγορές από Goldman - Credit Suisse - Cheuvreaux

Σε δραστική μείωση θέσης στους τίτλους των Alpha Bank, MPB και MIG προχώρησε εντός του Μαρτίου το Tosca. Το fund διέρχεται δύσκολες στιγμές και έτσι αναγκάστηκε σχεδόν να αποεπενδυθεί από τον τίτλο της Alpha Bank και να μειώσει σημαντικά τις θέσεις του στους δύο τίτλους του ομίλου Marfin.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Tosca αποεπενδύθηκε από την Alpha Bank χθες πουλώντας μέσω της Citigroup και ενός ακόμη ξένου broker πακέτα αθροιστικού ύψους 1.457.000 μετοχών σε εύρος μεταξύ 5,53 και 5,58 ευρώ. Η προσφορά απορροφήθηκε σύμφωνα με χρηματιστές από έναν και μόνο αγοραστή.

Σημειώνεται ότι στον τίτλο της Alpha βγήκαν στα μέσα Μαρτίου μεγάλες αγορές από εγχώριους κωδικούς (ιδιώτες, αμοιβαία κεφάλαια και ελληνόκτητα χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στο εξωτερικό). Ο ίδιος ο κ. Γ. Κωστόπουλος, πρόεδρος της Alpha Bank, αγόρασε στο διήμερο 12 - 13 Μαρτίου 990 χιλ. μετοχές.

Στην MPB το ποσοστό του Tosca fund Asset Management υποχώρησε από το 5,03% σε επίπεδα κάτω του 2%. Μέρος της προσφοράς στην ΜPB απορροφήθηκε από την Goldman Sachs. 

Η Credit Suisse και η Cheuvreaux αποτέλεσαν και τους δύο βασικούς αγοραστές μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε αρκετές συνεδριάσεις του Μαρτίου. Η αδυναμία της Credit Suisse στον τίτλο της ΕΤΕ είναι δηλωμένη, γεγονός που εξηγεί και την ύπαρξη αγορών για λογαριασμό πελατών της στα χαμηλά των αρχών του Μαρτίου. Αγορές βγήκαν βέβαια στην ΕΤΕ και για λογαριασμό ελληνόκτητων χαρτοφυλακίων.

Τέλος, μεθοδικές αγορές εκδηλώθηκαν κυρίως κατά το α΄ μισό του Μαρτίου στον τίτλο του ΟΤΕ από την Goldman Sachs για λογαριασμό πελατών της.

Οι αγοραπωλησίες σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση

Αγορές από Merrill Lynch και Credit Suisse εκδηλώθηκαν και κατά τον Μάρτιο στον τίτλο της ΕΧΑΕ, ενώ μετοχές των Μυτιληναίος, Jumbo και Κορρές αγόρασαν ελληνικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια.

Αγορές εκδηλώθηκαν από τον εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη στον τίτλο της Folli Follie αντικρίζοντας σε έναν βαθμό και τις πωλήσεις σκανδιναβικού fund που αποεπενδύθηκε από τη μετοχή.

Μεθοδικό πωλητή έχει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις ο τίτλος της Alapis. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η προσφορά εκδηλώνεται από γερμανικά χαρτοφυλάκια - ενδεχομένως funds της Commerzbank λόγω των ανακατατάξεων στην Comminvest μετά την εξαγορά της από την Allianz.

Μεθοδικό αγοραστή διαθέτει εδώ και τουλάχιστον ένα δίμηνο ο τίτλος της Intralot. Το ξένο χαρτοφυλάκιο έχει ξεκινήσει τις τοποθετήσεις του από τα χαμηλά της μετοχής "χτίζοντας" τη θέση του, ενώ οι αγορές του εξασθενούν πάνω από τα 3,60 ευρώ.

Καραβιές μετοχών της Βωβός πουλήθηκαν από την CAIC καθώς η ελεύθερη πτώση της μετοχής έπληξε τα margin calls των CfDs πυροδοτώντας απουσία φρέσκου χρήματος που θα έμπαινε ως ενέχυρο αθρόες πωλήσεις. Μέρος της προσφοράς αντικρίστηκε από εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις. Πωλήσεις στον τίτλο εκδηλώθηκαν και από την FIL Limited (FIL), της οποίας το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων έπεσε στις 16/3 κάτω από το 10%.

Αγορές από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και από πελάτες της EFG Private εκδηλώθηκαν στον τίτλο της Lamda Development, ενώ καθημερινές σχεδόν αγορές μετοχών από την οικογένεια Σαράντη εκδηλώνονται στον τίτλο της Γρ. Σαράντης με ενεργό και το buyback (οι ίδιες μετοχές ξεπέρασαν το 5% του μετοχικού κεφαλαίου).

Στον τίτλο της Ιασώ τον Φεβρουάριο μείωσε τη θέση της η Euromedica από το 12,7% στο 11,9%, προσφορά που απορρόφησαν ιατροί μέτοχοι της Ιασώ. Στη Euromedica μείωσε τη θέση της η Noonday, με τις εταιρίες συμφερόντων του κ. Λιακουνάκου και την ίδια τη Euromedica να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Στη Sprider μειώνουν θέσεις οι πελάτες της Sal Oppenheim, με τους Αδελφούς Χατζηιωάννου μετόχους του ομώνυμου ομίλου να απορροφούν μέσω πακέτων το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v