Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 50 ημέρες που συγκλόνισαν τις αγορές

Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν εκ νέου χθες, επεκτείνοντας το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων προς τέρψιν "των αρκούδων". Όμως πιο σημαντικό είναι αυτό που θα συμβεί τις επόμενες 50 μέρες.

Οι 50 ημέρες που συγκλόνισαν τις αγορές
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξετάσει κανείς αν τα χρηματιστήρια από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, την Αθήνα και το Τόκιο ξαναμπήκαν σε πτωτική τροχιά μετά το πρόσφατο ράλι ή όχι.

Μερικοί θεωρούν πολύ σημαντική τη συμπεριφορά των μετοχών τις πρώτες 100 ημέρες μετά τη μεγάλη βουτιά.

Ο κ. Jonathan Wilmot, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse, αρέσκεται να κάνει κάτι τέτοιο, συγκρίνοντας την τωρινή συμπεριφορά του αμερικανικού δείκτη S&P 500 με αντίστοιχες του παρελθόντος και επιχειρεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.

Το κυριότερο αφορά στο πρόσφατο ράλι, δηλαδή αν είναι απλώς αναλαμπή ή κάτι περισσότερο.

Γι' αυτόν τον λόγο συγκρίνει την πορεία του δείκτη S&P 500 από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2008 μέχρι σήμερα με την αντίστοιχη του ίδιου δείκτη από τις 18 Αυγούστου του 1931 και έπειτα.

Εκτός όμως από αυτή τη σύγκριση, υπάρχει μία ακόμη με πιο αισιόδοξο τόνο:

Η αντιπαραβολή της πορείας του S&P 500 τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου με τις αντίστοιχες του ίδιου δείκτη το 1982, το 1974, το 1938 και το 1929.

Από τη σύγκριση δεν είναι εύκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα αυτή τη στιγμή.

Αν όμως ο S&P 500 πρόκειται να ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία με εκείνη του 1931, θα πρέπει να βρεθεί σε καθοδική τροχιά τις επόμενες 50 ημέρες περίπου, υποχωρώντας κάτω από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των πολιτικών, των κυβερνήσεων και  των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν τις οικονομίες και να αποφευχθεί πιο βαθιά ύφεση.

Κάτι ανάλογο εκτιμάται ότι παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα οι μετοχές να καταγράψουν νέα χαμηλά.

Αν όμως ρίξει κανείς μια ματιά στα γεγονότα των επόμενων εβδομάδων, θα διαπιστώσει ότι τα πιο κρίσιμα τεστ οικονομικής πολιτικής, όπως το πρόγραμμα TALF στις ΗΠΑ και η πανθομολογούμενη νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που αναμένεται να συνοδευτεί από επέκταση του χρόνου δανεισμού στο ένα έτος, θα λάβουν χώρα τον Μάιο.

Όμως, η είδηση ότι οι αιτήσεις για δάνεια (ΤΑLF) από τη Fed για αγορές δομημένων προϊόντων από επενδυτές υποχώρησαν κατά 64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα δεν είναι καλό σημάδι, αν και το πρόγραμμα έχει βοηθήσει κάπως στην πίεση των spreads πάνω από τα επιτόκια αναφοράς.

Καθιστά όμως τη δεύτερη φάση του TALF, που επιτρέπει αγορές παλαιότερων δομημένων προϊόντων (asset backed securities), ακόμη πιο σημαντική.

Για να επιβεβαιωθούν "οι αρκούδες" και να επαναληφθεί η πορεία του 1931, ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης θα πρέπει να βρεθεί κάτω από τα χαμηλά των αρχών του Μαρτίου τις επόμενες 50 ημέρες είτε με βοήθεια από τέτοια γεγονότα είτε όχι.

Αν δεν το κάνει, οι πιθανότητες να έχουν μπει οι αγορές σε νέα φάση πιθανόν σταθεροποιητική ή ανοδική θα αυξηθούν σημαντικά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v