Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τροχάδην" με τράπεζες, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Αίθριος καιρός στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με πρώτη θέση τράπεζες και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Λίγο χαμηλότερα των 14 ευρώ η Εθνική, στα 6,34 η Alpha Bank ενώ υπεραποδίδουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην περιοχή των 1.850 μονάδων μέχρι 2,45% υψηλότερα κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης. Σε μία συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών με αρκετά πακέτα και σήμερα (κυρίως σε τραπεζικές μετοχές) καθώς συνεχίζεται η «διανομή χαρτιών». Νωρίτερα σήμερα πέρασαν πακέτα για το 7,74% της Marfin Investment Group και το 8% της Vivartia.

Σε ανάλογη ανοδική φορά η πλειονότητα των χρηματιστηρίων της ευρύτερης περιοχής (ΝΑ Ευρώπης) ενώ και τα Συμβόλαια των Dow Jones και S&P 500 παραπέμπουν σε ανοδικό άνοιγμα. Συγκεκριμένα για τον DJIA κατά 0,7% προς τις 7.890 μονάδες και περίπου 0,8% για τον S&P 500 προς τις 831 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών γίνεται όλο και πιο εμφανές το παιχνίδι ισχυρών ιδιωτικών επενδυτών, ενεργών κύκλων της αγοράς και διαχειριστώ αμερικανικών χαρτοφυλακίων. Κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλώ, ειδικότερα στον FTSE 20 που υπεραποδίδει κατά 2,8% και διαμορφώνεται στην περιοχή των 950 μονάδων.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν εφικτή την συντήρηση της τάσης προς την ευρύτερη περιοχή των 1.940 μονάδων με αιχμή τις τράπεζες αλλά και σταδιακή διάχυση του ενδιαφέροντος-ρευστότητας σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση περιμένουν μεταφορά του παιχνιδιού και σε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης όπου τις τελευταίες ημέρες γίνονται ενδιαφέρουσες διεργασίες.

Η μετοχή της Εθνικής έφθασε μέχρι τα 13,97 ευρώ για να ισορροπήσει λίγο χαμηλότερα στα 13,88 ευρώ, όπου γίνονται και αρκετά πακέτα. Σε ανάλογη φορά η Alpha Bank στα 6,34 ευρώ η Eurobank στα 5,31 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,75 ευρώ, η Κύπρου στα 2,79 ευρώ και η Πειραιώς στα 5,82 ευρώ.

Παράλληλα ετοιμάζονται οι μη τραπεζικές δυνάμεις του 20άρη με τον ΟΠΑΠ στα 20,15 ευρώ, τη ΔΕΗ στα 14,88 ευρώ και τον ΟΤΕ στα 12,06 ευρώ. Συνακόλουθη η κίνηση των Μυτιληναίου στα 3,95 ευρώ, της ΕΧΑΕ στα 6,15 ευρώ, Motor Oil στα 8,02 ευρώ, Inralot στα 4,27 ευρώ όλες με αυξημένες συναλλαγές.

Υψηλός τζίρος όμως σημειώνεται και σε αρκετές μετοχές εταιρειών χαμηλότερης αποτίμησης (Δρομέας, Εβροφάρμα, Κλουκίνας- Λάππας, κ. α από αυτή την κατηγορία).

Για τη συνέχεια θα ήταν χρήσιμη μία επιβεβαίωση των δυνατοτήτων της Wall να κινηθεί υψηλότερα και του DJIA να επαναπροσεγγίσει τις 8.000 μονάδες πριν ακολουθήσει η επόμενη κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπορούσε να φέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.900 και λίγο υψηλότερα μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v