Υπάρχει η αίσθηση του "μέτρου" στις αγορές;

Η απουσία "μέτρου" και κοινής λογικής συνετέλεσε στη διαμόρφωση της παρούσας οικονομικής κρίσης. Στον απόηχο της κρίσης επιχειρείται η αποκατάσταση της χαμένης πλην πολύτιμης αυτής αίσθησης.

Υπάρχει η αίσθηση του μέτρου στις αγορές;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υπάρχει ένα θετικό απότοκο της παρούσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, αυτό θα πρέπει να αφορά στην επιστροφή -έως έναν βαθμό τουλάχιστον- της λεγόμενης κοινής λογικής.

Εκείνης της λογικής που διέπεται από μέτρο και σωφροσύνη και δεν επιτρέπει τις κάθε είδους υπερβολές.

Υπερβολές απουσίας ρύθμισης στη λειτουργία των αγορών, υπερβολές μόχλευσης, υπερβολές δανεισμού, υπερβολές στα μπόνους στελεχών ή στις αμοιβές κοκ.

Μία χαρακτηριστική τέτοια υπερβολή επιχειρεί να αναχαιτίσει -κατόπιν σαφών κυβερνητικών πιέσεων αλλά και της μεγάλης κοινωνικής κατακραυγής- η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η περίφημη Securities and Exchange Commission (SEC), με τις πέντε προτάσεις που έθεσε χθες σε ανοιχτή διαβούλευση για τις ανοιχτές πωλήσεις.

Για λόγους αντιστάθμισης κινδύνου, ή, απλά, ως ένα ακόμη επενδυτικό εργαλείο, οι ανοιχτές πωλήσεις είναι αναμφίβολα χρήσιμες στο πλαίσιο μιας... οργανωμένης αγοράς.

Μπορούν να αντισταθμίσουν κίνδυνο έναντι άλλων μετοχικών θέσεων ή και να αποτελέσουν "φθηνότερο" επενδυτικό εργαλείο έναντι τυχόν αντίστοιχης τοποθέτησης σε μετοχές.

Συνετέλεσαν όμως, κατά γενική ομολογία, στη μεγέθυνση και διεύρυνση των πτωτικών τάσεων της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Οδήγησαν ακόμη και στην κατακρήμνιση, όπως η στήλη αυτή έχει ήδη επισημάνει, χρηματοπιστωτικών οργανισμών του μεγέθους της Lehman Brothers, μέσω των λεγόμενων γυμνών ανοιχτών πωλήσεων, ήτοι των ανοιχτών πωλήσεων δίχως τον προηγούμενο "δανεισμό" των σχετικών τίτλων.

Με άλλα λόγια, η χρήση ενός (προφανώς χρήσιμου) επενδυτικού εργαλείου κατά τρόπο υπερβολικό ή ακόμη και αλόγιστο απέβη αρνητική για τη συνολική πορεία της αγοράς, οδηγώντας στην πρόσκαιρη απαγόρευσή του την περίοδο της κορύφωσης της χρηματιστηριακής κρίσης.

Σήμερα, στον απόηχο αυτής της κρίσης, η SEC θέτει την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά για περίοδο 60 ημερών, όσο θα διαρκέσει η σχετική διαβούλευση, ενώπιον ενός σαφούς διλήμματος.

Για την ακρίβεια, προτείνει ένα μέτρο αντίστοιχο με το "uptick rule", ήτοι του κανόνα ανοδικής τιμής που επιτρέπει τις ανοιχτές πωλήσεις μόνο επί μετοχών οι οποίες είχαν καταγράψει ανοδική τάση στην προηγούμενη πράξη τους.

Αντίστοιχα, προτείνει την απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων επί μετοχών η τιμή των οποίων καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 10%, ή μέτρα όπως το "circuit breaker" βάσει των οποίων η SEC θα μπορούσε να περιορίσει τις ανοιχτές πωλήσεις για μετοχές επί μία συνεδρίαση και πάλι σε περίπτωση πτώσης άνω του 10%.

Πρόκειται για προτάσεις που έχουν κοινή συνισταμένη το λεγόμενο "μέτρο" ή με άλλα λόγια την κοινή λογική.

Αντίστοιχη... λογική υπάρχει και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v