Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέφρενη τραπεζική άνοδος στη Σοφοκλέους

Με οδηγό τις τράπεζες το ΧΑ βρέθηκε άνω των 1.800 και ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον για το 2009 με κέρδη 1,15%. Ανοδος για Κύπρου (13,17%), EFG (7,84%), Πειραιώς (7,71%), Αlpha (7,57%), Eθνική (7,28%), ΜPB (6,25%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με “πολιορκητικό κριό” τον Τραπεζικό κλάδο το Χ.Α. ξαναβρέθηκε ψηλότερα από τις 1800 μονάδες (κάτι που είχε να συμβεί από τις 13/1/2009) και ψηλότερα από το κλείσιμο της 31/12/08 και ο Δείκτης, πλέον, για το τρέχον έτος κινείται με θετική μεταβολή.

Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε το +7,44% του Τραπεζικού δείκτη που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο για το τρέχον έτος (η μεγαλύτερη στις 10/3/2009, με κέρδη 11,45%), ενώ παρατηρήθηκε σχετική διεύρυνση του ενδιαφέροντος, που όμως ακόμα θέλει δουλειά για να ξαναβάλει στην Αγορά τους δύσπιστους.

Πάντως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος ο σημερινός απόλυτος αιφνιδιασμός από πλευράς αγοραστών που αγνόησαν επιδεικτικά την ήπια και διττή εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών και τις επερχόμενες αργίες και έντυσαν σε “έντονο πράσινο” μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε και από αξιοπρόσεκτη αύξηση του όγκου συναλλαγών.

Βέβαια μέχρι νεωτέρας και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση ο Τραπεζικός κλάδος θα είναι αυτός που θα διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, και από εκεί και πέρα ελάχιστοι “τολμηροί” θα προσπαθούν να “ανακαλύψουν” εισηγμένες με μονοψήφια p/e και διψήφιες μερισματικές αποδόσεις που αξίζουν καλύτερης “μεταχείρισης”, αλλά μέχρι εκεί (!)

“Οι Αγορές έχουν εισέλθει στην ζώνη του Λυκόφωτος” επισημαίνει η Citigroup που προβλέπει υποχώρηση κερδών ανά μετοχή της τάξη του 15% το 2009 και ανάκαμψη κατά 7% το επόμενο έτος για τις Ελληνικές εισηγμένες και τονίζει ότι η Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται μόλις 5,9 φορές τα κέρδη του 2008 και 7 φορές τα κέρδη του 2009 έναντι Ευρωπαϊκού μέσου όρου 10,1 και 9,7 αντίστοιχα.

“Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται από αγορές που κινούνται σε συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης και δίδουν ανάμικτα σημάδια” αναφέρει ο διεθνής οίκος που προειδοποιεί ότι έπονται ακόμα πολλά κακά νέα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων αλλά οι αποτιμήσεις προεξοφλούν την δυσοίωνη αυτή προοπτική.

Στα αμυντικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η Αγορά εσχάτως, αναφέρεται η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενισχύουν το ανοδικό σενάριο η Αγορά να μην δώσει ευκαιρίες αγορών σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Στα επίπεδα της στήριξης που εντοπίζεται μεταξύ 1.700 και 1.690 μονάδων η Αγορά διατηρείται εντός του ανοδικού καναλιού που έχει διαμορφωθεί από τα χαμηλά έτους.

Το ρίσκο τοποθετήσεων περιορίζεται καθώς η διάσπαση της στήριξης θα αποτελέσει κριτήριο για την παραμονή και την διακράτηση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Στην άποψη ότι υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1700 μονάδων “απαιτεί” μείωση της ρευστότητας, φαίνεται να συμφωνούν και οι άλλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι επαγγελματίες του χώρου που επισημαίνουν την βελτίωση της ψυχολογίας διεθνώς, έστω αν τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί, ουσιαστικά, σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα των οικονομιών και κυρίως των επιχειρήσεων.

Βέβαια οι περισσότεροι παραμένουν συγκρατημένοι και παρακολουθούν από απόσταση τα δρώμενα στο ταμπλό. Η έλλειψη ενθουσιασμού από τον μέσο επενδυτή φυσικά και δεν προκαλεί έκπληξη. Αν ανησυχείς για το μέλλον της δουλειάς σου ή της επιχείρησής σου, οι επενδύσεις που θα κάνεις θα είναι ιδιαίτερα συντηρητικές, τονίζουν όσοι παραμένουν υπέρ της αυξημένης ρευστότητας, που δεν αποκλείεται και να δικαιωθούν αφού τα μέχρι στιγμής μακροοικονομικά στοιχεία (όπως και τα αποτελέσματα των εταιρειών, π.χ. Alcoa) δείχνουν να συντάσσονται με το μέρος τους.

Αν τώρα αυτό το σκεπτικό έγινε αφορμή να χάσουν το πρώτο μέρος του “πάρτι”, δεν αποκλείεται να φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μιας και η μεταβλητότητα δεν θα αφήσει να πλήξουν όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Αντίθετα περισσότερο αισιόδοξη η Fortius Finance επισημαίνει ότι το Χ.Α. κινείται πλέον στο άνω άκρο του consolidation και αν η πρώην ζώνη αντίστασης 1795 – 1800 μετατραπεί σε στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1885 και 1941 μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται και με συνεχές ζητούμενο την διεύρυνση του ενδιαφέροντος.

Από τον 20αρη, αξίζει να αναφερθεί ότι αμετάβλητος έκλεισε μόνο ο τίτλος της Intralot.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (+13,17%) και Ελλάκτωρα (+8,27%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 7% ακολούθησαν Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, του 6% η MPB, του 5% Μυτιληναίος και Τιτάνας και του 4% Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Τέλος με μικρότερα ημερήσια κέρδη έκλεισαν Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Motor Oil, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1711,48 μονάδες, όμως από τις 11.50 και μετά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1810,78 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1807,11 με κέρδη 4,50%, ενώ ο τζίρος δημιουργώντας ακόμα μία θετική έκπληξη ξεπέρασε τα 188 εκατ. από τα οποία τα 23,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 160 ανοδικές μετοχές έναντι 41 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 19,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v