Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πίσω στον Μάρτιο του 2003;

H χθεσινή έκρηξη των τραπεζικών μετοχών στη Σοφοκλέους μπορεί να εξέπληξε πολλούς, όμως έδειξε επίσης ότι όλα αλλάζουν κι όλα ίδια μένουν.

Τράπεζες: Πίσω στον Μάρτιο του 2003;
Όταν τον Μάρτιο του 2003 ο διευθυντής σύνταξης του γνωστού περιοδικού "Euromoney" είχε ζητήσει να γραφτεί ένα άρθρο για τις ελληνικές τράπεζες, το σχετικό e-mail συνοδευόταν από μία σημείωση που τραβούσε την προσοχή.

Στο Citi του Λονδίνου μερικοί fund managers θεωρούσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ φθηνές και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, σημείωνε.

Από εκεί και πέρα, η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών απογειώθηκαν λίγο μετά και μαζί τους και η Σοφοκλέους, ενώ όσοι είχαν την έμπνευση να επιβιβαστούν στο τρένο της ανόδου από την αρχή δεν το μετάνιωσαν τα επόμενα χρόνια.

Με την παγκόσμια οικονομία να προσπαθεί να βγει από τη μεγαλύτερη ίσως κρίση που αντιμετώπισε από τη δεκαετία του 1930, θα ήταν πολύ πιο ριψοκίνδυνο και μάλλον ανεύθυνο να ισχυριστεί κάποιος ότι ήρθε η ώρα των ελληνικών τραπεζών.

Κι όμως, τα σημαντικά χθεσινά κέρδη των μετοχών τους που έρχονται να προστεθούν στα εντυπωσιακά κέρδη των τραπεζικών τίτλων τις τελευταίες 30 μέρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα από μερικούς.

Όμως, κατά τον ίδιο τρόπο, κάποιοι άλλοι θα θεωρούσαν την καταγραφή τόσο υψηλών κερδών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απόδειξη κερδοσκοπικών κινήσεων παρά υγιούς ανόδου, έστω απότομης.

Η μετοχή της Alpha κερδίζει 61% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ο τίτλος της Eurobank 41%, της Τράπεζας Πειραιώς 54% και η μετοχή της Εθνικής 50%.

Φυσικά, τα πράγματα ίσως είναι πιο απλά.

Αρκούν μερικές εντολές αγοράς σε τραπεζικές μετοχές από 2 - 3 ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια για να τις απογειώσουν σε μια ρηχή χρηματιστηριακή αγορά όπως η ελληνική.

Όλοι αυτοί δεν θεωρούν αναγκαστικά ότι ξεκίνησε μια νέα μακροχρόνια ανοδική κίνηση.

Απλώς εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι αρκετά χαμηλές για να αντισταθμίσουν μια σημαντική υποχώρηση των κερδών τους την περίοδο 2009 - 2010.

Σε αυτό πιθανόν έχουν συμβάλει επίσης τα πακέτα του ΔΝΤ κι άλλων διεθνών οργανισμών σε χώρες της περιοχής, π.χ. Ρουμανία, κι όσον αφορά μάλιστα στην Εθνική, δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα στην Τουρκία.

Όλοι αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους, Έλληνες και μη, που τοποθετούνται είτε για τους ίδιους είτε για διαφορετικούς λόγους (άμυνα, deal) έχουν δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.

Είναι μια φυσιολογική, ως έναν βαθμό, ανοδική αντίδραση ύστερα από μια μεγάλη πτώση που οδήγησε τις μετοχές σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι δεν θα έχει διάρκεια αν η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου που ανακάμπτει τελευταία, υποστηρίζοντας τις εισροές κεφαλαίων στις μετοχές, δεν γίνει πιο έντονη.

Θα μπορούσε ο Μάρτιος του 2009 να αποδειχτεί νέος Μάρτιος του 2003;

Μπορεί, όμως είναι ένα πολύ ριψοκίνδυνο στοίχημα σε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και για έναν ακόμη στον οποίο θα αναφερθούμε εκτός απροόπτου αύριο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v