Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετράει κέρδη 5,4% στο 2009 η Σοφοκλέους

Πολύπλευρη άνοδος, νέο ρεκόρ καθαρού τζίρου για το 2009, σταθερή ζήτηση ακόμα και για παραγκωνισμένους συναλλακτικά τίτλους και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων συνέθεσαν την εικόνα στο ΧΑ πριν τo  Καθολικό Πάσχα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Μικροί μεγάλοι εν δράσει, και “πενταρέ” ανοδικών εβδομάδων (!)

Ίσως η συνεδρίαση με την πιο “υγιή” εικόνα ήταν η τελευταία πριν τις διακοπές λόγω του Πάσχα των Καθολικών, καθώς υπήρξε τουλάχιστον αξιοσημείωτη διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε μεγάλο κομμάτι του ταμπλό, ακόμα και αν δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά αναδυόμενης Αγοράς και τα γρήγορα αντανακλαστικά τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση.

Εντυπωσιακά αλλαγμένο σκηνικό, πολύπλευρη άνοδος, νέο ρεκόρ καθαρής αξίας συναλλαγών για το 2009, σταθερή ζήτηση ακόμα και για παραγκωνισμένους συναλλακτικά τίτλους, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, τηλέφωνα που χτυπάνε στις ΑΧΕ και αναζητούν μετοχές που έχουν μείνει “αδικαιολόγητα” πίσω και επιστροφή φημών, συνέθεσαν ένα σκηνικό που αφήνει υποσχέσεις για κάτι καλύτερο, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα.

Σε αυτό το τελευταίο η Wells Fargo ανέλαβε να πυκνώσει τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων, ανακοινώνοντας ότι τα κέρδη α΄ τριμήνου ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 55 cents έναντι 22,6 που ανέφεραν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, είναι γεγονός ότι μετά και την σημερινή συνεδρίαση (με τους αγοραστές να αγνοούν επιδεικτικά τις επερχόμενες αργίες), όσοι παραμένουν εκτός Αγοράς (και είναι οι περισσότεροι) αν μη τι άλλο αισθάνονται την πίεση της αναρρίχησης των τιμών.

Σε αυτό το τελευταίο συμφωνεί και η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που εκτιμά ότι οι 1940 μονάδες είναι εφικτές και θα “απελευθερώσουν” συγκρατημένα χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών, που θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, κάτι που θα προκαλέσει “αφύπνιση” στο μικρομεσαίο χώρο, έστω και αν όπως επισημαίνει απαιτείται μεγάλη προσοχή στις επιλογές, σύνεση και εστιασμός στην ποιότητα.

Επίσης εφιστά την προσοχή στην σεναριολογία που αναπτύσσεται ειδικά σε περιπτώσεις που θα αφορά μέτριας έως κακής “ποιότητας” εταιρείες και υπενθυμίζει ότι:

* Το οικονομικό περιβάλλον δεν έχει ακόμα δείξει σημάδια βελτίωσης

* Στο α’ τρίμηνο η εκτιμώμενη μείωση των κερδών θα είναι της τάξεως του 30%

* Η ορατότητα κερδοφορίας για το 2009 δεν έχει βελτιωθεί

* Η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία παραμένει περιορισμένη

Ειδικά στην περίπτωση που η φημολογία θα ευνοήσει αγοραστικό ενδιαφέρον για εταιρείες αμφίβολης χρηματοοικονομικής κατάστασης θα μας έβρισκε στην ευχάριστη θέση του πωλητή, τονίζει με έμφαση η ΑΧΕ.

Συγκρατημένα αισιόδοξη και η Fortius Finance που δίνει σαν επόμενους τεχνικούς στόχους τις 1941 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (οι 1941,81 μονάδες είναι το ενδοσυνεδριακό υψηλό τρέχοντος έτους και έχει καταγραφεί στην συνεδρίαση της 7/1/2009), τις 1000 και 1100 μονάδες για τον FTSE και τις 1972 και 2050 μονάδες για τον FTSEM.

Για τους λάτρεις των στατιστικών η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που μόλις έληξε αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική δίνοντας στον Γενικό Δείκτη κέρδη 7,26%.

Από τις 31/12/2008 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,34%, στο +3,43% τα κέρδη του FTSE και στο +2,2% τα κέρδη του FTSEM, πάντα για το ίδιο διάστημα.

Αντίθετα από τις αρχές έτους συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες ο Τραπεζικός δείκτης (-0,9%) και ο FTSES (-4,71%).

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, καθώς στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank.

Στον “καταπράσινο” 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+8,88%) και Πειραιώς (+8,77%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 6% ακολούθησαν ΟΠΑΠ και Eurobank, του 5% Αγροτική, Motor Oil, Intralot και του 4% οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος και Εθνική.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, MIG, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στις 1881,95 μονάδες με κέρδη 4,14%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 476 εκατ. από τα οποία τα 256,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Θετική η τελική εικόνα με 201 ανοδικές μετοχές έναντι 31 πτωτικών και 32 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 20%.

Υ.Γ.: Την Παρασκευή 10/4 και τη Δευτέρα 13/4 το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό λόγω του Πάσχα των Καθολικών, όπως και όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Κλειστή θα παραμείνει την Παρασκευή 10/4 και η Wall Street, ενώ η συνεδρίαση του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά τη Δευτέρα, 13/4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v