Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλη μια άνοδος πριν τη... βουτιά στο ΧΑ

Ενα ακόμη ανοδικό κύκλο στις διεθνείς αγορές και το ΧΑ βλέπουν εντός των πυλών οι αναλυτές, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα ακολουθήσει μια σημαντική "βουτιά". Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα του Γ. Δείκτη.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μετά από μία περίοδο πέντε εβδομάδων, που περιελάμβανε δύο ανοδικές αντιδράσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών φθάνει στο σημείο να μετρά ΄΄ετήσια κέρδη΄΄.

Πράγματι μετά την πορεία των τελευταίων εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης σημειώνει θετική απόδοση-περίπου 5,3%- από την αρχή του έτους αποτυπώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τόσο την αλλαγή κλίματος όσο τον όλο και σημαντικότερο ρόλο των ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων και των βασικών μετόχων τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο, πως παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε μία από τις εντυπωσιακότερες αντιδράσεις των τελευταίων μηνών (ή μήπως ετών) καθώς τραπεζικές μετοχές και τίτλοι εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (αλλά και μεσαίας) φθάνουν να γράφουν απόδοση ακόμη και 90% ( ! ) από τα τελευταία χαμηλά τους. Στους δύο σχετικούς πίνακες δίνεται μία ξεκάθαρη εικόνα αυτής της κατάστασης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες το… παιχνίδι μέχρι στιγμής ελέγχεται από αυτούς που το ξεκίνησαν και λίγους επενδυτές που πρόλαβαν την… δεύτερη ανοδική αντίδραση.

Το καλό (ή κακό για όσους μένουν εκτός παιδιάς) είναι πως οι ακραίου χαρακτήρα-μέχρι υπερβολής όταν πρόκειται για τραπεζικές μετοχές με πορεία…..γιο-γιο- δεν δίνουν το περιθώριο εισόδου σε όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην κίνηση. Και να επωφεληθούν των ομολογουμένως υψηλών αποδόσεων.

Τι πετυχαίνουν οι παίκτες, που διαμορφώνουν την τάση;

Μα πρώτα και καλύτερα να δημιουργήσουν καλύτερες αποτιμήσεις για τα χαρτιά τους-τα χαρτοφυλάκια τους- να κάνουν το Χρηματιστήριο και πάλι θέμα στις ειδήσεις και να αρχίσουν να περνάνε προς τα έξω την ψευδαίσθηση πως οι σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης ενδεχομένως και να ξεπεράστηκαν.

Βλέπετε οι κύριοι ΄΄σάρωναν΄΄ τις αναγκαστικές ρευστοποιήσεις των hedge funds που εγκατέλειπαν άρον-άρον τις αναδυόμενες αγορές και το ΧΑ. Αποτελεί κοινό μυστικό σε ποιες τιμές έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών. Στα ιστορικά χαμηλά ή πολύ κοντά σε αυτές τις τιμές.

Το αρνητικό είναι πως ούτε στην δεύτερη ανοδική αντίδραση πολυπίστεψε ο κόσμος και τα ίδια χαρτιά τα πήραν οι ίδιοι άνθρωποι, άντε και μερικές δεκάδες ακόμη που βρίσκονται στον ΄΄κλειστό πυρήνα΄΄ του συστήματος.

Πλέον οι αγορές ήρθαν (ή τις έφεραν αν προτιμάτε) σε σημεία που αρχίζουν να ελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς οι παίκτες ετοιμάζονται για τον τρίτο γύρο. Ενας κύκλος, που κυρίως με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης παραπέμπει σε άνοδο μεγαλύτερης διάρκειας και απόδοσης. Προετοιμάζονται για την τελική διανομή οι γνωρίζοντες και ψάχνουν νέους παίκτες να καθίσουν στο τραπέζι; Μάλλον.

Όμως εδώ αναφερόμαστε σε ανοδικό κύκλο σημαντικής διάρκειας και υψηλής απόδοσης. Πόσης; μερικοί αναφέρονται σε επαναφορά προς τις 2.100 άλλοι μιλούν για τις 2.400 μονάδες σε ένα μετά bear rally που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαίου. Ας κρατήσουμε αυτή την καταληκτική χρονική περίοδο.

Με γνώμονα τα σχετικά διαγράμματα του ΓΔ έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι μας περιμένει.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως με ή χωρίς διόρθωση η πορεία των αγορών θα δώσει α κ ό μ η μία (ίσως την τ ε λ ε υ τ α ί α) ευκαιρία για την αποκόμιση σημαντικότατων αποδόσεων πριν την ΄΄επόμενη βουτιά΄΄ .

Χρήσιμη η τεχνική απεικόνιση που μας προσφέρουν πάλι οι δείκτες (όπως μεταφέρουμε από το www.deiktes.com) ενώ η τάση για Γενικό Δείκτη και FΤ 20 φαίνεται να ξεδιπλώνεται όπως συχνά έχει αναφέρει κ α ι ο Δημήτρης Γονιδάκης (ένας από τους πλέον αξιόπιστους αναλυτές κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς) διατηρώντας το ανοδικό τους τέμπο.

Αλλοι αναλυτές και παίκτες αναφέρονται στο τελευταίο πέμπτο κύμα (και τα υποσκέλη του) ενός σχηματισμού, που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2007 και ΄΄τραβά΄΄ μέχρι σήμερα.

Γιατί λοιπόν γινόμαστε κουραστικοί σήμερα, πρωί Μεγάλης Δευτέρας…θα πείτε. Μα επειδή συμμεριζόμαστε την γνώμη, την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς που όπως και ο Μάνος Χατζηδάκης ΄΄βλέπουν΄΄ α κ ό μ η έ ν α ν ανοδικό κύκλο. Κυρίως όμως επειδή εκτιμούμε πως ακριβώς επειδή θα είναι μεγάλης απόδοσης και διάρκειας θα μπορούσε να εγκλωβίσει περισσότερο κόσμο.

Επιδίωξη μας και τον ανοδικό κύκλο , που σχεδιάζουν οι κρατούντες να πιάσουμε και την διόρθωση που θα ακολουθήσει να προλάβουμε…. Στον αγώνα λοιπόν με όσα πολεμοφόδια διαθέτει ο καθένας μας.

ΣΗΜ. Ανακοίνωσε…λέει καλά αποτελέσματα η Wells Fargo, ελαστικοποιούν (sic!) τον τρόπο αποτίμησης των τραπεζικών - επενδυτικών χαρτοφυλακίων (βάζοντας δηλαδή τον… λύκο να μετρήσει τα πρόβατα που έχει στο…μαντρί του) και το ξανασυζητούν για τις ανοιχτές πωλήσεις το uptick και όλα αυτά τα… όμορφα. Μήπως για να πείσουν το πόπολο πως η Citigroup θα διασωθεί ή τα τοξικά τους θα αποκτήσουν αξία;

Η μήπως για να πάρουν μέσω υπεραξιών ένα μέρος από τα τρισ. που ρίχνουν στο… πιθάρι των Δαναίδων μπας και διασώσουν κάτι από τα μαγαζιά τους και να ξαναμαζέψουν ΄΄συγκεκριμένα σπίτια-οικογένειες΄΄ τον πλούτο. Με το ΔΝΤ σε ρόλο πλανητικού οικονομικού χωροφύλακα.

* Οι πίνακες με την απόκλιση από τα χαμηλά για τις μετοχές του FΤ 20 και Mid 40 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v