Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋποθέσεις ευρύτερης ανοδικής κίνησης στο ΧΑ

Η Wall συγχρονίζεται με τα κέρδη Q1 και το ΧΑ περιμένει την Εθνική να δείξει τον δρόμο. Κινητικότητα στα μικρομεσαία με προϋποθέσεις ευρύτερης κίνησης, εάν επιβεβαιωθούν οι τεχνικές στηρίξεις μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε στάση αναμονής η Wall, λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με τον Dow Jones να δίνει χθες λίγες….τιμές χαμηλότερα των 8.000 μονάδων και συγκεκριμένα μέχρι τις 7.963 μονάδες.

Στα ίδια ο S&P 500 πέριξ των 860 μονάδων με την χθεσινοβραδυνή κίνηση ΄΄να μην είναι η διόρθωση που από τεχνικής πλευράς θα επιβεβαιώσει τον επόμενο ανοδικό κύκλο΄΄ σύμφωνα με τα λεγόμενα ορισμένων φίλων παικτών.

Εστω στο Χρηματιστήριο Αθηνών προυποθέσεις για αυτόν τον κύκλο έχουν δημιουργηθεί, επενδυτικοί κύκλοι έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα καύσιμα μένουν όμως μερικές λεπτομέρειες προς διευθέτηση.

Για παράδειγμα η επιβεβαίωση ή όχι της βραχυπρόθεσμης τάσης, που όπως σημειώνει ο Δημήτρης Γονιδάκης σχετίζεται με την ανθεκτικότητα της ζώνης τιμών από τις 971 μέχρι τις 993 μονάδες με τον Ftse 20 να ΄΄ξεκινά΄΄ σήμερα από τις 964,5 μονάδες.

Θα φανεί σήμερα-αύριο υποστηρίζει μερίδα αναλυτών εάν θα πρέπει να περιμένουμε μία μικρής έκτασης- και ελεγχόμενη- διόρθωση βασικών δεικτών-μετοχών προτού αρχίσει να ξεδιπλώνεται το επόμενο ανοδικό σκέλος της αγοράς.

Είτε έτσι είτε αλλιώς τα περισσότερα πονταρίσματα που δίνονται σε διάστημα μίας-δύο εβδομάδων είναι σε καλύτερες τιμές.

Οδηγός η Εθνική, που με αποτίμηση ξανά κοντά στα 7 δισ. ευρώ μπορεί να κάνει την…έκπληξη, να κινηθεί δηλαδή χωρίς διόρθωση προς 14,6-14,8 ευρώ. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα πως σε αντίθετη περίπτωση ΄΄ακυρώνεται΄΄ το βραχυμεσοπρόθεσμο σενάριο ή οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς για τη συνέχεια.

Αρκετά στοιχεία και προσεγγίσεις ειδικών της αγοράς επιχειρήθηκε να συμπεριληφθούν στην χθεσινή αναφορά μας με τις απαραίτητες-χρήσιμες πιστεύουμε-παραπομπές.

Πέραν της Εθνικής κινείται-είτε αρέσει είτε όχι σε πολλούς- ένα μεγάλο μέρος του τραπεζικού κλάδου και των επενδυτικών κύκλων που τοποθετούνται εδώ και μερικές εβδομάδες σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Για παράδειγμα Alpha Bank και Eurobank με εμφανή την στήριξη κυρίως των μεγαλομετόχων τους από τα χαμηλά(ή ιστορικά χαμηλά για την πρώτη) αντιδρούν ελκύοντας και βραχυπρόθεσμη ρευστότητα απαραίτητη για την ΄΄τροφοδότηση΄΄ της τάσης. Κάτι που προοιωνίζεται ότι θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου μερικών εβδομάδων.

Όμως πέρα της αντίδρασης των μετοχών του FΤ 20 η επιλεγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα που σημειώνεται στα μικρομεσαία. Και αύξηση συναλλαγών και περισσότερη εμπορευσιμότητα και διάθεση για κάτι καλύτερο από επενδυτικές ομάδες που κινούνται σε αυτή την κατηγορία.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις του Δρομέα, του Νηρέα, της Μηχανικής ή του Κανάκη ( όπως υποστηρίζει ο φίλος Θανάσης Σταυρόπουλος) και από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει θέμα σχετικό με συντελεστές βήτα ή το Σοφοκλέους…πόσο φθηνή είναι τώρα.

Θα περιμένουμε την επιβεβαίωση ή όχι της τεχνικότητας βασικών δεικτών και μετοχών με σηματωρό FΤ 20 και Εθνική για να πειστούμε πως η κινητικότητα στα μικρομεσαία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία ευρύτερη ανοδική κίνηση-με πλούσιες, υψηλές- αποδόσεις για τη χειμαζόμενη αυτή κατηγορία μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v