Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση "επιβεβαίωσης" εν όψει...

Μία ελεγχόμενη διόρθωση φαίνεται πως θα διευκόλυνε τα σχέδια των παικτών εν όψει των επόμενων κινήσεων τους, Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ, Εθνική και μικρομεσαία, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να δώσουν ευκαιρίες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε "διόρθωση επιβεβαίωσης" της ανοδικής φοράς φαίνεται να ποντάρουν αρκετοί ενεργοί παίκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μίας τεχνικής κίνησης βασικών δεικτών, μετοχών που θα φέρει την αγορά στα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων-άμυνες προκειμένου να ισχυροποιηθεί το βραχυμεσοπρόθεσμα θετικό σενάριο.

Ηδη χθες δόθηκε μία πρόγευση της διάθεσης των ισχυρών επενδυτικών κύκλων, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την διάθεση του πακέτου μετοχών της Εθνικής, αλλαγές θεματοφυλάκων και ενδοομιλικές αναδιαρθρώσεις και βεβαίως την κατοχύρωση υπεραξιών. Η χθεσινή κορυφή των 1.958,9 μονάδων αποτελεί εκ των πραγμάτων οροφή-αντίσταση για αυτή την φάση της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη να καλείται να επιβεβαιώσει (ή όχι) σήμερα- αύριο τις 1.864 και 1.815 μονάδες εάν χρειαστεί.

Το γεγονός πως χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 360 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων πακέτων, προσυμφωνημένων πράξεων) αποτελεί ισχυρή ένδειξη αναδιανομής θέσεων, όπως υποστηρίζει μερίδα παικτών. Η αντίδραση της Εθνικής από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ ξεπέρασε σε απόδοση το 60% για να διευκολύνει τη διάθεση του πακέτου στα 13,5 ευρώ (καλή μέση τιμή για όποιον κινείται με ορίζοντα 6μηνου) και να υποχωρήσει η τιμή στη συνέχεια. Ηδη η Εθνική μετρά διόρθωση 5,7% από το χθεσινό υψηλό των 14,98 ευρώ ενώ ανάλογης έκτασης διόρθωση σημειώθηκε για το σύνολο των μετοχών του FTSE 20, πλην ΟΠΑΠ που έκανε νέο υψηλό στα 21,10 ευρώ.

Υπό προϋποθέσεις η μετοχή του ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο σε μία λογική και ελεγχόμενη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών προς χαμηλότερα επίπεδα με τον Οργανισμό να βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο και λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της Milli Piyango, με σχετική αναφορά του euro2day.gr.

Επίσης….προσδοκίες καλλιεργούνται τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες και από την τεχνική εικόνα της ΔΕΗ. Σε μία ελεγχόμενη διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων η Εθνική θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τα 6,7 δισ. ευρώ (από επτά δισ. ευρώ, που αποτιμάται τώρα) προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως το σενάριο της επόμενης αντίδρασης της μετοχής προς τα 15,36 ή ακόμη και 19,4 ευρώ (κατά Fibonacci κίνηση σύμφωνα με τον φίλο Στέφανο και το www.deiktes.com ).

Το πιθανότερο όμως είναι πως μέχρι να επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτό το σενάριο να συνεχισθεί η μεταφορά ενδιαφέροντος και επενδυτικών κεφαλαίων προς μετοχές εταιρειών που είτε δ ε ν ακολούθησαν την τελευταία αντίδραση των τραπεζών είτε ως…χαρτιά του μικρομεσαίου χώρου υστέρησαν για ακόμη μία φορά.

Πάντα με γνώμονα την τεχνική ανάλυση εντοπίζονται ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μετοχών αυτής της κατηγορίας που και συναλλαγές "σηκώνουν" τις τελευταίες ημέρες και κοντά στην διάσπαση αντιστάσεων βρίσκονται. Μία πιο ενδελεχής παρακολούθηση διαγραμμάτων μετοχών αυτής της κατηγορίας φέρνει στο προσκήνιο αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων. Όμως πρωτίστως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα της αγοράς (δηλαδή Γενικού Δείκτη, FTSE 20 και κυρίως της Εθνικής) για να ενεργοποιηθεί περισσότερο στη συνέχεια ο καλούμενος μικρομεσαίος χώρος.

Το ότι χθες στην Wall ο Dow Jones υποχώρησε στις 7.920 (μείον 137 μονάδες) και ο S&P 500 στις 842 μονάδες ενισχύει την τεχνικότητα της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου. Ενδιαφέρουσες αναφορές υπάρχουν σχετικά και στο www.marketwatch.com ενώ επιπρόσθετα στοιχεία παρέχει ελεύθερα η ιστοσελίδα http://tools-boerse-go.de/index-tool/. Επιπρόσθετη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σήμερα-αύριο είναι η κινητικότητα που αναμένεται να παρουσιάσει η αγορά Παραγώγων, λόγω λήξης του μήνα.

ΣΗΜ. Οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ ονομαστικά στους Γιώργο Καπετανάκη, Νίκο Παπαδόπουλο, Σωκράτη Ρόβο, αλλά και σε όσους ανώνυμα συνέδραμαν αυτές τις ημέρες με παρατηρήσεις, σχόλια, αναφορές και κριτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v