Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εδραίωσε τις 1.900 μονάδες η Σοφοκλέους

Κλείσιμο πάνω από τις 1.900 μονάδες, με ρεκόρ καθαρής αξίας συναλλαγών και διάχυση του ενδιαφέροντος σε χαμηλότερα στρώματα. Στους κερδισμένους Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ. "Βροχή" πακέτων λόγω αλλαγής θεματοφύλακα.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Από το +4,09%, στο -0,93% και τελικό κλείσιμο στο +1,01%, όμως ακόμα και στα χαμηλά ημέρας οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότεροι από αυτούς με αρνητικό, μετά τις σχετικές ενδείξεις “αφύπνισης” για τις “ελαφρές ταξιαρχίες” του ταμπλό

Η εντυπωσιακή μεταβλητότητα “ανάγκασε” τον Δείκτη να κινηθεί σε ένα εύρος περίπου 94 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1864,47, υψηλό 1958,93) και την συνεδρίαση να δώσει νέο ρεκόρ καθαρής αξίας συναλλαγών για το τρέχον έτος.

Η άνοδος φέρνει αγοραστές και οι αγοραστές φέρνουν άνοδο (!)

Ο τασικός χαρακτήρας της Ελληνικής αγοράς επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά αφού η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας εντός και εκτός των τειχών διευκόλυνε την είσοδο νέων κεφαλαίων δίνοντας ένα χαρακτήρα ανατροφοδοτούμενης ανόδου.

Η μη διόρθωση της Αγοράς εξάντλησε την “υπομονή” κάποιων χαρτοφυλακίων που υπό το πρίσμα της υποαπόδοσης κινήθηκαν επιθετικά, ωθώντας σε θετική μεταβλητότητα και έντονες διακυμάνσεις τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους και όχι μόνο.

Οι ελάχιστοι “τολμηροί” οι οποίοι προσπαθούσαν να “ανακαλύψουν” εισηγμένες με μονοψήφια p/e και διψήφιες μερισματικές αποδόσεις που αξίζουν καλύτερης “μεταχείρισης”, στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις έγιναν περισσότεροι και η κινητικότητα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό έδειξε διαθέσεις αξιοσημείωτης αύξησης.

Μάλιστα αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί, θα “απελευθερώσει” συγκρατημένα χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών που παραδοσιακά δραστηριοποιούνται σε Περιφερειακούς τίτλους και τα οποία θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, κάτι που θα προκαλέσει “αφύπνιση” στο μικρομεσαίο χώρο, έστω και αν όπως επισημαίνει ο φίλος της στήλης Μάνος Χατζηδάκης, απαιτείται μεγάλη προσοχή στις επιλογές, σύνεση και εστιασμός στην ποιότητα.

Επίσης εφιστά την προσοχή στην σεναριολογία που αναπτύσσεται ειδικά σε περιπτώσεις που θα αφορά μέτριας έως κακής “ποιότητας” εταιρείες και υπενθυμίζει ότι, ακόμα τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει πλην ίσως της ψυχολογίας η οποία και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι παραμένει ευμετάβλητη.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο σημαντικής διαφοροποίησης από την τάση στις διεθνείς Αγορές για τη Σοφοκλέους και ότι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στην πέραν του Ατλαντικού όχθη θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από την Goldman Sachs Group και την Johnson & Johnson (μέσα στην μέρα με ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα της Intel) επισκιάστηκαν από τα μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη τιμών παραγωγού, παρά τα ενθαρρυντικά σχόλια του προέδρου της Fed, Ben Bernanke για τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας.

Μοιραία για τις αμέσως επόμενες μέρες το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στα αποτελέσματα των Google και JP Morgan (16/4) και Citigroup, General Electric (17/4) τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης τάσης αφού θα διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν πιάσει τόπο τα μέτρα ρευστότητας που έχει πάρει η Αμερικανική κυβέρνηση ή το σύστημα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκές ως προς την επιβίωση των βασικότερων Τραπεζών και Βιομηχανιών

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους, ασφαλώς η προσέγγιση και πολύ περισσότερο η ανοδική διάσπαση των 1940 μονάδων, έφερε βίαιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που έγιναν περισσότερο “αισθητές” στους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι οι πωλητές μετά το μέσον της συνεδρίασης περιμένουν την εξέλιξη του πιθανολογούμενου placement της Εθνικής και να επαναπροσδιορίσουν την στρατηγική τους.

Έτσι όσον αφορά την τεχνική εικόνα του Δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1940 - 1950 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1982 και 2125 μονάδες, πάντα υπό την “ευγενική χορηγία” των διεθνών Αγορών.

Μικτή η εικόνα του 20αρη (που στα υψηλά ημέρας ήταν “καταπράσινος”) με απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Intralot, Motor Oil και του 2% οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και MIG, ενώ με αρνητική μεταβολή έκλεισαν Βιοχάλκο και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα στην πρώτη θέση των κερδισμένων του FTSE η Eurobank (+5,93%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι ΔΕΗ, Πειραιώς και Coca-Cola και του 2% ο ΟΠΑΠ.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Τιτάνα, Αγροτική, MPB και θετικό τελικό πρόσημο για Εθνική, Κύπρου και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1901 μονάδες (κλείσιμο υψηλότερα των 1900 μονάδων είχε να “δει” από τις 8/1/2009) με κέρδη 1,01%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 361 εκατ. από τα οποία τα 94,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 27 "πακέτα", 
εκ των οποίων τα 13, συνολικής αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, πέρασαν μετά τις 17:00, σε μετοχές-σηματωρούς του ΧΑ όπως η Εθνική, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, τα ΕΛΠΕ, η Eurobank, η Πειραιώς και ο Τιτάνας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πακέτα που άλλαξαν χέρια λίγο πριν το κλείσιμο είναι "γυρίσματα" από τη UBS για λογαριασμό πελατών της που, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούν αλλαγή θεματοφύλακα.   

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής αλλά σαφώς ικανοποιητική η τελική εικόνα με 167 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 9 έως 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v