Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπόρα" κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ

Πάνω από τα μισά τους κέρδη απώλεσαν μετά το μεσημέρι οι τράπεζες, ενώ αρκετοί τίτλοι του FTSE 20 πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να "βλέπει" τις 1.900 μονάδες. Καλύτερη εικόνα σε Mid 40 - SC 80.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Υπεραποδίδει το ΧΑ έναντι της Φραγκφούρτης και των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών.

Με τον Γ.Δ. να ενισχύεται κατά 3,03%, να παραμένει πολύ κοντά στις 1.940 μονάδες, σε μία συνεδρίαση όπου και ο τζίρος των 154 εκατ. ευρώ μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός.

Την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1,6%, ενώ τα συμβόλαια παρέπεμπαν πριν από λίγο σε μικρή υποχώρηση του Dow Jones και του S&P 500 προς λίγο χαμηλότερες τιμές.

Ο FTSE-20 παραμένει σε τροχιά προς τις 1.000 μονάδες, καθώς ενισχύεται μέχρι και 3,3%, ενώ ανάλογη είναι η απόδοση και των υπόλοιπων βασικών δεικτών Financial Times.

Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει, από τεχνικής πλευράς, η… συντήρηση της αγοράς πολύ κοντά στη θεωρούμενη από τους αναλυτές κομβική περιοχή αντίστασης των 1.940 μονάδων.

Από αυτά τα επίπεδα τιμών και με τη μετοχή της Εθνικής να υπεραποδίδει φτάνοντας και τα 14,8 ευρώ, προωθείται η διάθεση πακέτου 6 εκατ. μετοχών της τράπεζας (σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους διαχειριστές), μέσω της Credit Suisse.

Πρόκειται, μετά την πρόσφατη διάθεση του 0,48%, του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank σε τρίτους διαχειριστές, για ακόμη μία κίνηση διάθεσης τίτλων σε υψηλότερες τιμές.

Πρακτικά έχουμε μία δεύτερη προσπάθεια – κίνηση διανομής χαρτιών με την τρέχουσα τιμή της Εθνικής περί τα 6 ευρώ πάνω από το τελευταίο ελάχιστο και ζητούμενη είναι για τους αναλυτές, η τιμή διάθεσης του πακέτου (ή πακέτων εάν δοθεί τμηματικά).

Σε ανοδική φορά μένουν στο σύνολό τους οι τραπεζικές μετοχές, η πλειονότητα των τίτλων εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου οι αποδόσεις ξεπερνούν το μέσο όρο αγοράς.

Ενθαρρυντική είναι η κινητικότητα που σημειώνεται στον μικρο-μεσαίο χώρο, καθώς μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης αντιδρούν από 4 έως και 20% υψηλότερα, με συναλλαγές εμφανώς περισσότερες από το μέσο όρο των τελευταίων 4 εβδομάδων.

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από καιρό που επιχειρείται συντονισμένα η διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων για μετοχές αυτής της κατηγορίας ξεκινώντας από την Hellas On Line, Βωβός, φτάνοντας μέχρι την Intracom, REDS, Κατσέλης και πολλών ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v