Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue Chips: Τα μεγέθη «πίσω από τις γραμμές»

Θετικά και αρνητικά μηνύματα κρύβει η "δεύτερη ανάγνωση" των αποτελεσμάτων των 20 εταιριών του FTSE/ASE-20. Πώς κινήθηκαν οι ταμειακές ροές, τα συνολικά δάνεια και τα ίδια κεφάλαια. Τι έκαναν οι τράπεζες.

  • του Γιώργου Σαββάκη
Blue Chips: Τα μεγέθη «πίσω από τις γραμμές»
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα μεγέθη και τα ποιοτικά στοιχεία των εταιριών του FTSE 20 δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Τα αποτελέσματα των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης για το 2008 δεν εντυπωσίασαν, με τα καθαρά κέρδη μετά φόρων για τις 20 εταιρείες του FTSE/ASE-20 να μειώνονται κατά 34% περίπου και τα λειτουργικά κέρδη σε ποσοστό 16,8%.

Η πτωτική ορμή του τελευταίου τριμήνου στα τραπεζικά μεγέθη επηρέασε καταλυτικά το σύνολο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρόλο που ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν ικανοποιητικός στο +13,8%, ενώ και οι ταμειακές ροές ήταν αυξημένες κατά 7,5% σε σχέση με το 2007.

Από τις 20 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης 18 εμφάνισαν θετικούς ρυθμούς στα έσοδα, ενώ 6 από τις 20 κινήθηκαν λειτουργικά σε υψηλότερα επίπεδα και, τέλος, μόλις 2 από τις 20 κινήθηκαν με θετικούς ρυθμούς σε επίπεδο κερδοφορίας μετά φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας. Μοναδικές εξαιρέσεις υπήρξαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και της Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, παρά την αρνητική εικόνα στα καθαρά και τα λειτουργικά κέρδη, θετικό είναι το μήνυμα των ταμειακών ροών, οι οποίες για το 2008 ήταν αυξημένες, ενώ πλην τραπεζών από τις 12 εταιρείες του δείκτη οι 10 σημείωσαν άνοδο. Παράλληλα, μειωμένα εμφανίζονται τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών κατά 8,7% και αυξημένα τα δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 11,8%, ωστόσο η αρνητική εικόνα στα ίδια κεφάλαια επιβαρύνεται σημαντικά από τη συμμετοχή των τραπεζών.

Οι τράπεζες

Σε αυτήν τη μέτρια γενική εικόνα, η αρνητική «πινελιά» ήταν μάλλον τα αποτελέσματα των τραπεζών, ειδικά για το τελευταίο τρίμηνο. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 20 εταιρειών, ο τραπεζικός κλάδος με 8 συμμετοχές διατήρησε τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη μετά φόρων.

Τα 8 πιστωτικά ιδρύματα παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 25% στα κέρδη μετά φόρων, με ταυτόχρονη άνοδο 5% στα καθαρά έσοδα.

Τα κέρδη προ φόρων και μετά προβλέψεων σημείωσαν πτώση 24%, με τις προβλέψεις να επιβαρύνουν και ουσιαστικά να διαμορφώνουν την αρνητική εικόνα στα αποτελέσματα.

Η βαρύτητα των 8 μετοχών στη συνολική καθαρή κερδοφορία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε εντυπωσιακά σε σχέση με το 2007 από 47% σε 43%, αν και η βαρύτητά τους σε επίπεδο εσόδων κινήθηκε ελαφρώς μόνο πτωτικά από το 25% στο 23%. Η μείωση των ιδίων κεφαλαίων για τις τραπεζικές μετοχές ήταν της τάξεως του 10%, ενώ για την ΑΤΕbank η πτώση ήταν σε ποσοστό 41%.

Μόνο η Marfin Popular Bank και η Τράπεζα Κύπρου σημείωσαν αύξηση 1,2% και 3,8%, αντίστοιχα. Όσον αφορά στα καθαρά κέρδη, από τις μετοχές των τραπεζών ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα που σημείωσε οριακή μείωση, ενώ από την άλλη πλευρά το Ταχ. Ταμιευτήριο, η Τράπεζα Πειραιώς και η ΑΤΕbank σημείωσαν πτώση 93,4%, 49,4% και 88,5%, αντίστοιχα.

Για το 2009, αναφορικά με τον δείκτη των τραπεζών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συλλέγει η FactSet, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα κινηθεί πτωτικά κατά 36%, ενώ την παρούσα χρονική στιγμή ο δείκτης των τραπεζών υπολογίζεται πως διαπραγματεύεται με μέσο P/E για το 2009 της τάξεως των 7 φορών, ενώ το 2010 προβλέπεται σε 6,8 φορές.

Οι άλλες δυνάμεις

Πλην των τραπεζικών μετοχών, το θετικό μήνυμα από τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εταιρειών ήταν η θετική μεταβολή των ταμειακών ροών. Οι υπόλοιπες 12 επιχειρήσεις παρουσίασαν αισθητά μειωμένα κέρδη μετά φόρων και κινήθηκαν πτωτικά κατά 48,1% σε σχέση με το 2007. Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη των υπόλοιπων εταιρειών, με μείωση 10,8%, αναλογιζόμενοι ότι τα καθαρά έσοδα των εταιρειών κινήθηκαν ικανοποιητικά, ο ρυθμός αύξησης ήταν της τάξεως του 16,8%.

Αναφορικά με τον ΟΤΕ, οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 21,2% στο 1,8 δισ. ευρώ και κινήθηκαν στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων να διαμορφώνονται σε 601,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,3% στα 2,27 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο έτους, ο δανεισμός του Οργανισμού αυξήθηκε 9,4% και τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν από τις μεταβολές ποσοστών σε θυγατρικές εταιρείες.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι σε μεγάλο βαθμό η αρνητική εικόνα των εταιρειών σε επίπεδο κερδοφορίας οφείλεται στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε ζημίες μετά φόρων της τάξεως των 306 εκατ. ευρώ από κέρδη 222 εκατ. ευρώ το 2007. Οι αδύναμες ταμειακές ροές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δανεισμού κατά 678 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν 6%. 

Ιδιαίτερα ισχυρές ταμειακές ροές, παρά τη μείωση των καθαρών κερδών τους, εμφάνισαν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil με θετικές μεταβολές 45% και 65%, αντίστοιχα. Αντίθετα, για τα Ελληνικά Πετρέλαια το σύνολο των δανείων αυξήθηκε κατά 61% ή σχεδόν 388 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Motor Oil το αντίστοιχο μέγεθος μειώθηκε σε ποσοστό 7,1%.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα για τη Marfin Investment Group με ισχυρή αύξηση των λειτουργικών κερδών, των ταμειακών ροών και με μείωση του δανεισμού. Όσον αφορά στις ταμειακές ροές, παρότι εμφανίζονται μειωμένες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα μεγέθη του 2007 περιλαμβάνονται ποσά από διακοπείσες δραστηριότητες, ενώ ο δανεισμός μειώθηκε κατά 1,1 δισ. ευρώ ή 33%.

Για τον όμιλο Τιτάν, τα δάνειά του παρουσιάζονται αυξημένα κατά 472 εκατ. ευρώ ή 64% σε σχέση με το 2007, ενώ οι ταμειακές ροές του αυξήθηκαν σε ποσοστό 12,2%. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 19%. Αν και τα συνολικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 5,4% σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό 11,2% και τα καθαρά κέρδη κατά 13%.

Αναφορικά με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, οι ταμειακές ροές εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 170%, από 112,3 εκατ. ευρώ στα 302,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο δανεισμός διαμορφώνεται στο 1,353 δισ. ευρώ, με τα λειτουργικά αποτελέσματα να είναι αισθητά μειωμένα κατά 54% και το τελικό μέγεθος αρνητικό στα -11,307 εκατ. ευρώ, από κέρδη της τάξεως των 84 εκατ. ευρώ περίπου για το 2007.

Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα αρνητικά του 2008 θα πρέπει να σημειωθεί η φτωχή παραγωγή ταμειακών ροών της τάξεως των 9,7 εκατ. ευρώ σε σχέση 20,5 εκατ. ευρώ για το 2007, με τα δανειακά κεφάλαια να αυξάνονται κατά 63,2% ή 384 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τα λειτουργικά κέρδη και οι πωλήσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 27,1%.

Όσον αφορά στον όμιλο του Μυτιληναίου, παρά τη σημαντική μείωση των καθαρών κερδών κατά 90,4%, οι ταμειακές ροές βελτιώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό 59%, ενώ ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 17% και τα ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 14,2%. 

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα μεγέθη και τα ποιοτικά στοιχεία των εταιριών του FTSE 20 δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 577ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας: ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 10-14 Απριλίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v