Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές: H ώρα του δεύτερου παράγοντα!

To ράλι στη Σοφοκλέους συνεχίστηκε χθες, ανεβάζοντας τις κεφαλαιοποιήσεις σε πιο νορμάλ επίπεδα. Όμως, η συνέχεια του ράλι ή μη εξαρτάται από τον δεύτερο και πιο καθοριστικό παράγοντα.

Μετοχές: H ώρα του δεύτερου παράγοντα!
Έπειτα από παρατεταμένη περίοδο πιέσεων στις μετοχικές αξίες είναι επόμενο να υπάρχει ανοδική αντίδραση.

Η αντίδραση μερικές φορές διαρκεί λίγες εβδομάδες κι άλλοτε πολύ περισσότερο. Άλλες φορές η άνοδος είναι πολύ μεγάλη και εκπλήσσει κι άλλοτε σχετικά ήπια.

Ορισμένοι "καβαλάνε" την αντίδραση αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη κι άλλοι όχι.

Για όλους όμως έρχεται η στιγμή της κρίσης όπου θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Όσοι πίστεψαν σε ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και άλλων τύπου V στα τέλη του 2001 με αρχές του 2002 βγήκαν καμένοι μερικούς μήνες αργότερα.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία έδειχνε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης το δ΄ τρίμηνο του 2001 αν και χρειάστηκε έναν ακόμη χρόνο για να αρχίσει να ανακάμπτει πραγματικά.

Όσοι όμως πίστεψαν ότι η αγορά έμπαινε σε μακροχρόνια ανοδική πορεία τον Σεπτέμβριο του 1982 δικαιώθηκαν.

Στην προκειμένη περίπτωση η μεγάλη ανοδική κίνηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι εύκολα εξηγήσιμη.

Πολύ απλά, το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά γιατί οι ίδιοι άνθρωποι που νόμιζαν ότι έρχεται η ώρα της Αποκάλυψης στην ανατολική Ευρώπη, με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων και κατάρρευση των εκεί οικονομιών, έχουν αλλάξει άποψη, βοηθούντων των πακέτων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. κ.ά. προς τις συγκεκριμένες περιοχές.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχει συμβάλει η αίσθηση που υπάρχει σε πολλούς ότι τον Μάρτιο του 2009 είδαμε τον πάτο του καθοδικού κύκλου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007.

Όμως, το καλό κλίμα δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές και γενικότερα το χρηματιστήριο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αν δεν συμβάλει ο δεύτερος και καθοριστικότερος παράγοντας που δεν είναι άλλος από την πραγματική οικονομία.

Αν όντως κανείς πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπει σε φάση διατηρήσιμης ανάκαμψης από φέτος και η ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής οικονομίας, θα έχει πιάσει πάτο στις αρχές του 2010 το αργότερο, η επιλογή είναι εύκολη.

BUY σε περίοδο αδυναμίας.

Aν όμως κάποιος δεν πιστεύει σε αυτό το καλό σενάριο για την πραγματική οικονομία, τότε καλύτερα να παρακολουθήσει το θέαμα έξω από τη γραμμή του πλάγιου άουτ.

Τον πρώτο λόγο στην πορεία των μετοχών από εδώ και πέρα θα έχει η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Η τελευταία δείχνει μεν κάποια αμυδρά σημάδια βελτίωσης στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην ευρωζώνη και φυσικά ούτε στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες.

Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός και όσοι έχασαν το ράλι όμως πιστεύουν στην οικονομική ανάκαμψη με ορίζοντα το επόμενο 9μηνο ίσως θα πρέπει να περιμένουν για κάποιο καλύτερο σημείο εισόδου, αλλά σύντομα.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v