Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Διαχέεται η καλή διάθεση

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική, αποτελεί σύμφωνα με παράγοντες του ομίλου, η επιτυχής έκβαση του placement. Υπεραποδίδουν Alpha, Eurobank, MPB, ενισχύονται Μυτιληναίος και επιλεγμένες μετοχές της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πότε στο πράσινο, πότε στο κόκκινο, αλλά σταθερά σε στενό εύρος και πάντα σε επαφή με την ευρύτερη περιοχή των 1.900 μονάδων, παραμένει η αγορά μας.

Σε μια συνεδρίαση, που εξελίσσεται μάλλον όπως την περίμεναν οι επενδυτικοί κύκλοι, χρηματιστηριακοί παράγοντες, με μάλλον μέτριες μέχρι τώρα συναλλαγές και υπεραπόδοση «εναλλακτικών» δεικτών, μετοχών.

Δεν είναι τυχαίο πως με τον FTSE 20 σε πλάγια κίνηση, μετοχές εταιρειών όπως για παράδειγμα ο Σφακιανάκης, ο Παρνασσός, ο Βωβός, η Forthnet, αλλά και άλλες από αυτήν την κατηγορία, αποδίδουν μέχρι και 25% υψηλότερα.

Αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις διορατικών αναλυτών, παικτών οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αναφέρονταν σε προσεκτική, σταδιακή μεταστροφή ενδιαφέροντος και μέρους της ρευστότητας προς τα μικρομεσαία.

Βέβαια, για να συμβεί αυτό, όπως παραδέχονται οι ίδιοι κύκλοι, έπρεπε να κορυφωθεί η αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών να προχωρήσει ομαλά η διάθεση πακέτου ιδίων μετοχών της Εθνικής και να επιβεβαιωθούν στηρίξεις τόσο του Γενικού Δείκτη όσο και του FTSE 20, αλλά και της Εθνικής.

Οσον αφορά στο placement της Εθνικής, κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκησή της εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πετυχημένη διάθεση του πακέτου, σε τιμές καλές (σε σχέση με τα τελευταία χαμηλά της μετοχής).

Σημειωτέον πως το πακέτο απορροφήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από ξένους θεσμικούς (σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% της διάθεσης) και κατά την εκτίμηση των ίδιων κύκλων αποτελεί επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης προς τον όμιλο.

Κατά τους αναλυτές η διάθεση του πακέτου στα 13,5 ευρώ αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της τεχνικότητας της μετοχής και που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς-πάτημα για τον επόμενο ανοδικό κύκλο, που ορισμένοι τον βλέπουν υψηλότερα και των 15,3-15,5 ευρώ.

Όμως η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος λύνει, όπως υποστηρίζουν άλλες πηγές, ορισμένους ξένους απέναντι στον τραπεζικό κλάδο. Δεν είναι τυχαία, σημειώνουν, ούτε η συντήρηση της ανοδικής φοράς της Alpha Bank, ούτε η ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης για παράδειγμα της Eurobank.

Από την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση ενδιαφέρον παρουσιάζει η αφύπνιση των δυο μετοχών του ομίλου Μυτιληναίος, η υπέρβαση των 6,5 ευρώ για την Jumbo, η κινητικότητα σε μετοχές-σηματωρούς της κατηγορίας.

Όμως και λίγο χαμηλότερα, η αντίδραση μετοχών όπως για παράδειγμα της Hellas On Line, της Lavipharm, της Pasal και αρκετών ακόμη από αυτήν την κατηγορία, διευκολύνει την διάχυση ενδιαφέροντος-ρευστότητας προς τα μικρομεσαία.

Μια μεταστροφή που έχει ανάγκη η αγορά, σε αυτήν την φάση της αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v