Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 6x6 για το ΧΑ με τραπεζική "ανάσταση"

Έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη, αθροιστικά, να κερδίζει 33,8% και τις τράπεζες στο +67,17%. Άλμα για Εθνική (5,76%), έπιασε τα 6 ευρώ η Eurobank, "κοιτά" τα 7 ευρώ η Alpha Bank. 

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Άνοδος στη λογική του ποιος έχει μείνει πίσω;

Η Σοφοκλέους συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες κάτι που (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) είχε να συμβεί από το διάστημα 29/12/2006 έως 2/2/2007.

Επίσης για τους λάτρεις των στατιστικών και για τις έξι ανοδικές εβδομάδες τα αθροιστικά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη είναι 33,84% και για τον Τραπεζικό φθάνουν στο 67,17% (!)

Μπορεί στην πραγματική οικονομία οι συνθήκες να παραμένουν δύσκολες, όμως στις Αγορές ο κινητήριος μοχλός που λέγεται ψυχολογία, αργά αλλά σταθερά δείχνει να αλλάζει επί το θετικότερον.

Το Χ.Α. συνέχισε σε ανοδικό μοτίβο και οι σημερινοί αγοραστές έδειξαν να μην “φοβούνται” τις επερχόμενες αργίες, κλείνοντας τον Δείκτη πλησιέστατα του υψηλού ημέρας. Σε αυτό το τελευταίο βοήθησαν και αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι που έκλεισαν στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση όπως ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Η διάσπαση και παραμονή πάνω από τα επίπεδα των 1.945 μονάδων θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική στην άνοδο της χρηματιστηριακής Αγοράς, δημιουργώντας προσδοκίες συνέχισης του ράλι και κατά την επόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η άποψη της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που τονίζει ότι θεωρείται αυτονόητη η μερική κατοχύρωση κερδών στα τρέχοντα επίπεδα που θα αυξήσει όμως την δυνατότητα επιλογών σε όλα τα πιθανά σενάρια κίνησης του Γενικού Δείκτη καθώς το όριο που έχει τεθεί ως πέρας της κίνησης (2200 μονάδες) έχει μειωθεί ως δυνητικό περιθώριο ανόδου.

Το ανοδικό σερί των 6 συνεχόμενων εβδομάδων αυξάνει το ενδεχόμενο κατοχύρωσης κερδών από χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Όπως και να έχει, προς το παρόν δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απείθαρχων κινήσεων και η στόχευση γίνεται ως επί το πλείστον σε ποιοτικούς τίτλους, ενώ ο αυξημένος τζίρος αποτελεί την καλύτερη ένδειξη του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, με το τελευταίο να διαφαίνεται και από τη διάχυση της ανόδου, επισημαίνει η ΑΧΕ.

Παράλληλα, συνεχίζουν να παρατηρούνται νέες εισροές από μικροεπενδυτές καθώς και από επανατοποθετήσεις που προήλθαν από βραχυχρόνια κατοχύρωση κερδών.

Αρκετές μετοχές της μεσαίας αλλά και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης έχουν σοβαρούς λόγους βελτίωσης της εικόνας και των αποτιμήσεών τους, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι που σπεύδουν να τοποθετηθούν (έστω και με άγνωστο επενδυτικό ορίζοντα). Παράλληλα, ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία παίζει και η αφύπνιση των επενδυτικών αντανακλαστικών, συνδεόμενη και με κάποιες επιχειρηματικές εξελίξεις που συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τεχνικά, θεωρείται πολύ σημαντικό ο Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1950 μονάδων, κάτι που θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμο ανοδικό στροφέα, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη η κατοχύρωση των 1978 μονάδων, δημιουργεί τεχνικές προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 2065 μονάδες.

Σημαντικό θεωρείται επίσης το στοιχείο ότι οι Αγορές επιλεκτικά “απομονώνουν” τα αρνητικά νέα, με ότι κινδύνους μπορεί να εμπεριέχει κάτι τέτοιο σε περίπτωση που θα υποτροπιάσουν διεθνές κλίμα και ψυχολογία.

Μικτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα “εισαγόμενα” νέα, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η J.P. Morgan Chase ήταν καλύτερα των προβλέψεων των αναλυτών, ενώ η Nokia επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για το α΄ τρίμηνο του έτους. Από τα μάκρο που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ οι ενάρξεις των κατοικιών κατέγραψαν βουτιά άνω του 10% το Μάρτιο και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να υποχωρούν την τελευταία εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιανουαρίου και να είναι λιγότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείςς τίτλους και τις μετοχές του ftse που διατήρησαν θετικά κλίμα και διαθέσεις μόνες “κόκκινες παραφωνίες” ΔΕΗ (-1,57%) Coca Cola (-1,57%) και ΕΛΠΕ (-2,24%).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν η Εθνική (+5,76%) Eurobank (+ 4,14%) και Iντραλότ ( +4,07%). Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν MIG και Πειραιώς και του 2% Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Τέλος με μικρότερα κέρδη Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάνας, Alpha Bank, Αγροτική τράπεζα, Κύπρου και ΜΡΒ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1973,25 μονάδες, με κέρδη 2,33% ενώ ο τζίρος στα 151,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εκ νέου ικανοποιητική η τελική εικόνα με 196 ανοδικές μετοχές έναντι36 πτωτικών και 17 τίτλοι με κέρδη από 10-29,59%.

ΥΓ: Χαρούμενη Ανάσταση με υγεία για όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v