Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίρροπες δυνάμεις στο ΧΑ

Οι short παίκτες περιμένουν διόρθωση οι αισιόδοξοι προσβλέπουν σε υπέρβαση των 1.940. Παλεύει τα 14 ευρώ η Εθνική ενώ ο ΟΠΑΠ μένει εντός παιχνιδιού στην Τουρκία. Ζητούμενη η συντήρηση της κινητικότητας στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Από επίπεδα υψηλότερα των 1.900 μονάδων με καλές προυποθέσεις και θετική…αύρα από την Wall το Χρηματιστήριο Αθηνών ΄΄αντιμετωπίζει΄΄ ένα ευχάριστο δίλημμα.

Συντήρηση της ανοδικής φοράς βασικών δεικτών και μετοχών με παράλληλη διάχυση του ενδιαφέροντος στα μικρομεσαία και προσέγγιση των 2.100 μονάδων χ ω ρ ί ς διόρθωση ή μήπως ακόμη μία ελεγχόμενη υποχώρηση με ΄΄μάζεμα χαρτιών΄΄ και αντίδραση προς υψηλότερους στόχους στη συνέχεια.

Όπως μας θύμιζε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος αυτό το διήμερο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για Google, JP Morgan σήμερα και Citigroup, General Motors αύριο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση των Dow Jones και S&P 500.

Πάντως χθες η Wall με τραπεζική ώθηση φαίνεται να (ξανά)κάψε τους ΄΄πωλητές΄΄ , που πόνταραν σε διόρθωση του DJIA λόγω πιθανής αδυναμίας υπέρβασης της κρίσιμης-όπως θεωρούν-περιοχής των 8.970 μονάδων. Τελικά ο DJIA διαμορφώθηκε στις 8.030 και ο S&P στις 852 μονάδες προκαλώντας για ακόμη μία φορά με την…συμπεριφορά του.

Σε ανάλογη στάση αναμονής και το ΧΑ, που όπως σημειώναμε πρόσφατα δείχνει να προηγείται της κίνησης της αμερικανικής αγοράς με τον Γενικό Δείκτη στις 1.928,3 μονάδες δηλαδή σχεδόν στο υψηλό ημέρας.

Με τον FΤ 20 στις 982 μονάδες τις πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής να απορροφώνται και να αντισταθμίζονται από την υπεραπόδοση άλλων τραπεζικών τίτλων. Ενδιαφέρον θεωρούν παράγοντες της αγοράς το γεγονός πως η ελάχιστη τιμή για τη μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε χθες στα 13,56 ευρώ δηλαδή λίγο υψηλότερα της τιμής διάθεσης του πακέτου των 6 εκατ. μετοχών.

Η προσφορά απορροφήθηκε (οι…καθαρές συναλλαγές έφθασαν τα 3,3 εκατ. τεμάχια) με την τιμή να αντιδρά προς τα 13,9 ευρώ. Για την στόχευση της Εθνικής αναφερθήκαμε και χθες παραπέμποντας στην προσέγγιση του Στέφανου (deiktes.com) . Εξίσου ενδιαφέρουσα και η αντίδραση άλλων μετοχών του 20άρη με την Alpha Bank στα 6,8 ευρώ με ένα σερί 22,5% μέσα σε μόλις τέσσερεις συνεδριάσεις.

Πέρα όμως από την έντονη κινητικότητα, που παρατηρείται εδώ και τέσσερεις-πέντε εβδομάδες στις μετοχές του FΤ 20 θα επιμείνουμε πως ιδιαίτερης σημασίας θεωρούμε την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.

Κυρίως στον χώρο της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου τελευταία δίνονται λαμπρά δείγματα γραφής από επενδυτικά σχήματα και ανθρώπους της αγοράς. Μετοχές που μαζεύονταν μέχρι και τις τελευταίες ημέρες (Sato Λιβάνης, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ευρωπαική Πίστη) ή συνέχιζαν την ανοδική τους φορά (Παρνασσός, Σφακιανάκης, Δρομέας, HOL, Ιντρακόμ, Forthnet, Proton Bank κ.α.) διεκδικούν μερίδιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποδόσεις τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση του ελληνικού.

Οι διαθέσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών εκτιμάται πως θα φανούν μάλλον από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει (ή όχι) την δυναμική του υπέρβασης των 1.940 μονάδων.

Παράλληλα λίγη προσοχή χρειάζονται και οι κινήσεις των παικτών του ΧΠΑ, καθώς σήμερα κλείνει (θεωρητικά) ο Απρίλιος, όπου πολλά πονταρίσματα των ΄΄πωλητών΄΄ δεν τους δικαιώνουν, τουλάχιστον τις τελευταίες συνεδριάσεις. Υπάρχουν αρκετοί short παίκτες, που ποντάρουν είτε σε ΣΜΕ του FΤ είτε σε Συμβόλαια μετοχών και στο ενδεχόμενο διόρθωσης τους εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν τους βγαίνει με την αγορά να αφήνει εκτός παιδιάς αρκετούς επαγγελματίες του χώρου. Με εύλογο ενδιαφέρον λοιπόν περιμένουμε τις κινήσεις τους και την στάση τους σε αυτή τη φάση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v