Η αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία των αγορών

Όταν το επενδυτικό κοινό είναι αντιμέτωπο με μετοχές που έχουν σχέση τιμής προς λογιστική αξία 0,4 και σχέση τιμής προς κέρδη 3 και τις "κοιτά στα μάτια", το πρόβλημα δεν είναι οι αποτιμήσεις, αλλά η απουσία εμπιστοσύνης.

Η αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία των αγορών
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν το επενδυτικό κοινό είναι αντιμέτωπο με μετοχές εταιριών, που έχουν τη σχέση τιμής προς λογιστική αξία στο 0,4 και τη σχέση τιμής προς κέρδη στο 3, και κάθεται και τις "κοιτά στα μάτια", το πρόβλημα δεν είναι οι αποτιμήσεις, αλλά η απουσία εμπιστοσύνης.

Όταν οι τράπεζες λένε (στις ΗΠΑ, όχι την Ελλάδα...) "πάρε κόσμε τζάμπα δάνεια για να αγοράσεις σπίτι" και ο "κόσμος" απαντά "δεν πειράζει, θα περιμένω να πέσουν κι άλλο οι τιμές", μιλάμε για αποπληθωρισμό και για ύφεση.

Έτσι, όταν ο κ. Μπαράκ Ομπάμα, περίπου δίκην νέου Γιάννου Παπαντωνίου, έλεγε στις 3 Μαρτίου ότι "αυτό που βλέπετε τώρα είναι σχέσεις τιμής προς κέρδη, οι οποίες γίνονται ελκυστικές στον βαθμό που να μπορεί να αγοράσει κανείς εάν έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα...», είχε έναν και μόνον στόχο:

Να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών που μειώνεται προς τον "εαυτό" τους (σε αντίθεση με τον κ. Γιάννο που ήθελε, άλλα...).

Το συντονισμένο μπαράζ ανακοινώσεων που ακολούθησε εκ μέρους της Bank of America, της Citigroup και των λοιπών χρηματοπιστωτικών οργανισμών τροφοδότησε το ράλι τιμών που αντιμετωπίζουν έκτοτε οι διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της δικής μας, αλλά κυριότερα τις "αφύπνισε".

Κατόρθωσαν να τις πείσουν ότι αυτοί που κρατούν τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η σύνοδος του G20 στις αρχές του μήνα στο Λονδίνο, είναι αποφασισμένοι να την αναζωογονήσουν.

Αλλά για να γίνει πραγματικότητα αυτή η δέσμευση έπρεπε να συμμετέχει και το κοινό... "Θα τονώσουμε την οικονομία, αλλά αγοράστε μετοχές, αγοράστε ομόλογα και κυριότερα ξοδέψτε και μην απολύετε κόσμο", ήταν ουσιαστικά η προτροπή τους προς την παγκόσμια κοινότητα.

Και απ' ό,τι φαίνεται αυτή άρχισε να τους ακούει... μετατρέποντας την προφητεία σε πραγματικότητα.

Ίσως, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2009 να είναι δυσμενέστερα εκείνων του δ΄ τριμήνου του 2008.

Το ζήτημα ωστόσο -και αυτό εμφανίζεται να συνεχίζει να προεξοφλεί η αγορά- είναι η "επόμενη ημέρα" και η εμπιστοσύνη που οι συντελεστές της αγοράς αυτής θα συνεχίσουν να τρέφουν έναντι του "συστήματος" και της ικανότητάς του να επιβιώσει.

Κάτι που έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να κάνει...

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v