Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΙΧΘ: Μειώνονται λόγω ιχθυοτροφών τα ψάρια

Προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας ιχθυοτροφών για τα ψάρια της συνεχίζει να εμφανίζει η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα να μειώνεται το τονάζ και να απειλείται η ίδια της η ικανότητα να παράγει ψάρια.

ΕΛΙΧΘ: Μειώνονται λόγω ιχθυοτροφών τα ψάρια
Προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας ιχθυοτροφών για τα ψάρια της συνεχίζει να εμφανίζει η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μειώνεται το τονάζ και να απειλείται η ίδια της η ικανότητα να παράγει ψάρια αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ δανειοδοτών και λοιπών πιστωτών της.

Η υπαγωγή της σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της (άρθρο 99) καθυστέρησε, όπως καθυστερεί τώρα και η επίτευξη συμφωνίας για τη σωτηρία της. Αποτέλεσμα ο όμιλος να κλείσει το 2008 με ζημίες 24,1 εκατ. ευρώ και το κυριότερο να δει το τονάζ ψαριών του να μειώνεται λόγω έλλειψης κεφαλαίων για να αγοράσει ιχθυοτροφές.

Η μείωση του ιχθυοπληθυσμού της εταιρίας και βεβαίως οι λόγοι της υπαγωγής της στο άρθρο 99 (αδυναμία πληρωμών) οδήγησαν τον ορκωτό στην αναφορά του κινδύνου αβεβαιότητας ως προς τη δυνατότητά της να συνεχίσει τις εργασίες της. Οι μεγάλες ζημίες ροκάνισαν επιπλέον τα ίδια κεφάλαιά της, τα οποία στις 31/12/08 ανέρχονταν σε 8,9 εκατ. ευρώ και τα δάνειά της ήταν 46 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΛΙΧΘ με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 θέλησε να παγώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως και τος 20/10/2008, ώστε να μπορέσει εντός δύο ετών που ορίζει ο νόμος να ανακάμψει. Στην παρούσα φάση εξυπηρετεί μόνο τις τρέχουσες, μετά τις 20/10/2008 υποχρεώσεις της. Λειτουργώντας, όμως, χωρίς την παροχή πιστώσεων από τους προμηθευτές και χωρίς επιπλέον τραπεζικά δάνεια πραγματοποιεί μόνο τις αναγκαίες προμήθειες αγαθών με πληρωμή τοις μετρητοίς ή μέσω επιταγών πελατών της.

Προτεραιότητά της είναι η εξασφάλιση μέσω ειδικών συμφωνιών των αναγκαίων ιχθυοτροφών ώστε να συντηρήσει τον ιχθυοπληθυσμό της. Τα προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας με ιχθυοτροφές ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο του 2008 και διαρκούν έως σήμερα με συνέπεια τη διαμόρφωση ζημιογόνων μικτών κερδών στη χρήση 2008.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, εάν δεν υπάρξει στο άμεσο μέλλον ομαλοποίηση της τροφοδοσίας, έγκειται στη μείωση των ψαριών, η οποία θα πλήξει τα αποτελέσματα της χρήσης απαξιώνοντας την εταιρία.

Η διοίκηση της ΕΛΙΧΘ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που θα προκληθούν φέτος από τα προβλήματα τροφοδοσίας, βρίσκεται όμως σε επαφές με συγκεκριμένους προμηθευτές τροφών για την εξεύρεση λύσης στην προγραμματισμένη σίτιση των επόμενων μηνών. Εκτιμά, δε, ότι υπάρχουν ακόμη υψηλά αποθέματα ψαριών, που μπορούν να καλύψουν τις ποσότητες των προσδοκώμενων πωλήσεων για τους επόμενους έξι μήνες.

Μείωση απαιτήσεων και στροφή στο λαυράκι

Παρά τα σημαντικά σωρευμένα προβλήματα, η διοίκηση της ΕΛΙΧΘ εκτιμά ότι δεν προκύπτει ουσιώδη αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Η υπαγωγή στο άρθρο 99, η συζητούμενη συμφωνία με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές και η βελτίωση του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος παγκοσμίως κάνουν τη διοίκηση της ΕΛΙΧΘ να θεωρεί πως θα αναστρέψει την κατάσταση.

Για τον λόγο αυτόν προωθεί μέτρα όπως η μείωση του χρόνου ρευστοποίησης των απαιτήσεών της, ο περιορισμός του κόστους παραγωγής, η στροφή στο λαυράκι και η επικέντρωση στην παραγωγή μεγάλου ψαριού. Βέβαια, οι τιμές στο λαυράκι υποχωρούν και η αγορά του μεγάλου ψαριού είναι περιορισμένη. Με αυτά τα μέτρα ευελπιστεί να βελτιώσει το περιθώριο μικτού κέρδους και να επιτύχει θετικές ταμειακές ροές.

Κλειδί βέβαια παραμένει η συναίνεση των δανειοδοτών της στο σχέδιο σωτηρίας ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής και η αξιοποίηση των επιχειρηματικών στρατηγικών συνεργιών με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 36,3 εκατ. ευρώ

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία κατά το στάδιο της συνδιαλλαγής, τότε υφίσταται ο κίνδυνος το σύνολο των δανείων να καταστεί ληξιπρόθεσμο και να ζητηθεί από τις τράπεζες η εξόφλησή του.

Ο όμιλος στις 31/12/2008 βαρυνόταν από ληξιπρόθεσμες οφειλές 13,64 εκατ. ευρώ προς τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς και με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και επιταγές 22,7 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονταν σε 741 χιλ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες σε 1,7 εκατ. ευρώ. Με βάση τους όρους της σύμβασης, το ομολογιακό δάνειό της έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο λόγω μη έγκαιρης καταβολής μιας τοκοχρεωλυτικής δόσης και επομένως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ανέρχονται συνολικά για τον όμιλο σε 12,9 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει, όμως, η διοίκηση της ΕΛΛΙΧΘ, μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων 2008 η ΑΤΕ δεν είχε καταστήσει ληξιπρόθεσμο το ομολογιακό δάνειο

Ο όμιλος προχώρησε το 2008 στον σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις 18,8 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για ανέλεγκτες χρήσεις ανέρχεται σε 427 χιλ. ευρώ και για αποχωρήσεις προσωπικού σε 154 χιλ. ευρώ.

Οι επιπλέον προβλέψεις για επισφαλείς εμπορικές απαιτήσεις ύψους 14,34 εκατ. ευρώ κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της ενημέρωσης από συγκεκριμένες εταιρίες για τη μη δυνατότητα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους προς τον όμιλο των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών.

Πρόκειται για απαιτήσεις από πελάτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο το τελευταίο έτος. Οι πελάτες βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών των επιταγών και υποχρεώσεών τους με συνέπεια τη σφράγιση επιταγών τους που είχαν καταστεί πληρωτέες μέχρι σήμερα.

Τέλος, ο όμιλος μην έχοντας πληρώσει δύο δόσεις εξόφλησης παγίου εξοπλισμού αξίας 1,3 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να χάσει τον εξοπλισμό και οι καταβληθείσες δόσεις δανείου από την ημερομηνία της αγοράς μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2008 να θεωρηθούν ποινική ρήτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρία έχει περιθώριο 5 ημερών από την ημερομηνία της τυχόν έγγραφης εξώδικης δήλωσης των πωλητών να προβεί σε τακτοποίηση - πληρωμή των μη καταβληθεισών δόσεων. Επειδή το σχετικό ποσό των δόσεων που δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα δεν είναι εξαιρετικά σημαντικό (η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 24.000 ευρώ), η εταιρία εκτιμά ότι είναι σε θέση να καλύψει τη σχετική υποχρέωση εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v