Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες, Mid 40 στέλνουν το ΧΑ στις 1.950

Με τη "συνδρομή" τραπεζών και μετοχών του Mid 40 o Γενικός Δείκτης κινείται στα επίπεδα των 1.950 μονάδων, με μικρό τζίρο. Κέρδη για Εurobank (2,76%) ΕΤΕ (2,59%), Πειραιώς (1,42%). Ανοδος υψηλότερη του 23% για ΣΩΛΚ και ΣΦΑ.

Μέχρι τις 1.948 μονάδες έφθασε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, καθώς η Εθνική "τραβήχτηκε" από τις πρώτες κιόλας εντολές υψηλότερα των 14 ευρώ. Διασκεδάστηκαν έτσι άμεσα οι όποιες εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί σε ορισμένους στη χθεσινή συνεδρίαση και δόθηκε χώρος για να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες θέσεις σε άλλους τραπεζικούς τίτλους.

Η αδυναμία του ΓΔ να υπερβεί με αύξηση συναλλαγών και νέους παίκτες την περιοχή των 1.940-1.950 μονάδων ενδέχεται να δώσει αέρα σε πωλητές, κυρίως σε όσους είχαν ακολουθήσει την θεαματική ανοδική αντίδραση της Alpha Bank.

Κάτι που ενδέχεται να φέρει την αγορά προς τις 1.928 μονάδες (χθεσινό κλείσιμο) για να καλυφθεί και αυτό το μικρό "χάσμα" και το κυριότερο να δοθεί χρόνος να ρευστοποιήσουν και άλλοι παίκτες τις θέσεις τους. Κρίνοντας από τον τζίρο που πραγματοποιήθηκε στην άνοδο και διόρθωση της αγοράς (περί τα 12,5-13 εκατ. ευρώ) θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως στη συνέχεια βασικές μετοχές θα μπορούσαν να κυλήσουν χαμηλότερα.

Για τον Ftse20, που κυμαίνεται στις 982 μονάδες, ο αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχώρησης του προς την ζώνη τω 955 μονάδων σε αυτή την φάση της αγοράς.

Ο ίδιος αναλυτής σημειώνει από χθες πως "οι συνεδριάσεις από δω και πέρα μυρίζουν σχηματισμούς κορυφής και ξεφορτώματος και θα πρέπει να τις παρακολουθούμε με προσοχή". Συνεχής παρακολούθηση και με  π ρ ο σ ο χ ή,  μάλιστα αυτό μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο αυτές τις ημέρες καθώς το ΧΑ θα έχει την επόμενη Τρίτη δύο συνεδριάσεις… λιγότερες από τα ξένα χρηματιστήρια και τη Νέα Υόρκη.

Ενδεχομένως για DJIA και S&P 500 η βραχυπρόθεσμη τάση να έχει αποσαφηνισθεί μέχρι και το πρωί της 21/4 που θα ξαναλειτουργήσει το ΧΑ. Παράμετρος που φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη από αρκετούς παίκτες, κυρίως όσους κινούνται στο περιθώριο του Τ συν 3 και καλύπτουν μεγάλο μέρος των θέσεων τους με δανεισμό.

Πάντως με την Εθνική δυνατή στα 14,2-14,3 ευρώ ο 20άρης μπορεί να συντηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών ή και λίγο χαμηλότερα. Ενδεχόμενο που θα λέγαμε ότι διευκολύνει τα επενδυτικά σχήματα και τους παίκτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα "μικρομεσαία".

Σε αυτή την κατηγορία μετοχών τα Σωληνουργεία Κορίνθου-μετά τις προχθεσινές μετοχικές αλλαγές- συνεχίζουν προς τα 1,2 ευρώ με 22,45% και συναλλαγές περίπου 30 χιλιάδων τεμαχίων. Ανοδικά συνεχίζει ο Σφακιανάκης (+25,53%) στα 1,77 ευρώ, στα 0,55 ευρώ η Ιντρακάτ, ο Λιβάνης στα 0,45 ευρώ (η μετοχή μαζεύονταν μέχρι και προχθές), η Pasal στα 2,29 ευρώ ενώ ακολουθούσαν Ιμπέριο στα 0,65 ευρώ, Ελληνικά Καλώδια στα 1,5 ευρώ, Cyclon στα 0,57 ευρώ, Sprider στα 1,15 ευρώ.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς καταγράφουμε την επιβεβαίωση της δυναμικής της Εθνικής που υπερβαίνει τα 14 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, την ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων στην Alpha Bank χωρίς πιέσεις παρά το 22,5% των τελευταίων συνεδριάσεων, την σταθεροποίηση του Μυτιληναίου πάνω από τα 4 ευρώ, την ισχυροποίηση της ΓΕΚ/Τέρνα στα 4,4 ευρώ και στην συντήρηση της τάσης για αρκετές μετοχές από το χώρο των μικρομεσαίων.

Μερίδα αναλυτών και παικτών εστιάζεται στην κινητικότητα των μικρομεσαίων για να εκτιμήσει πως αυτή η φάση ανοδικής αντίδρασης βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Σε κάθε περίπτωση, όσο ο ΓΔ κρατά τις 1.880 μονάδες η τάση επιτρέπει προσεκτικές κινήσεις σε μετοχές που έχουν υποαποδώσει μέχρι τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v