Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pasal: Τι λέει για Athens Heart, δανεισμό

"Το εμπορικό κέντρο Athens Heart παρουσίασε κάμψη τον Μάρτιο η οποία αποδίδεται στην αρνητική εποχικότητα της αγοράς, όμως κατά το τελευταίο εικοσαήμερο έχει ξεκινήσει μια ανάκαμψη επιδόσεων" δήλωσαν τα στελέχη της Pasal.

Pasal: Τι λέει για Athens Heart, δανεισμό
"Το εμπορικό κέντρο Athens Heart ξεκίνησε δείχνοντας τη δύναμή του, παρά την αρνητική συγκυρία της αγοράς. Στη συνέχεια παρουσίασε κάμψη τον Μάρτιο η οποία αποδίδεται στην αρνητική εποχικότητα της αγοράς, όμως κατά το τελευταίο εικοσαήμερο έχει ξεκινήσει μια ανάκαμψη επιδόσεων" δήλωσαν τα στελέχη της Pasal Development κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, η διοίκηση της εισηγμένης τοποθετήθηκε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι το ύψος των ενοικίων στα εμπορικά κέντρα είναι χαμηλό και τα ενοίκια αυτά συμφωνήθηκαν το φθινόπωρο του 2008, όταν η κρίση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της στην αγορά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 99% του χώρου έχει ήδη ενοικιαστεί, ενώ επιπλέον υπάρχει μια μικρή "λίστα αναμονής" καταστημάτων ένδυσης, ψυχαγωγίας κ.λπ.

Πάντως, η Pasal Development προτίθεται να αυξήσει από ίδιους πόρους κατά 1 εκατ. ευρώ τις δαπάνες προβολής του εμπορικού κέντρου, ενώ στις κινήσεις προώθησης συγκαταλέγονται η μέγιστη επιβάρυνση του parking στα 2 ευρώ καθώς και η πρόθεση για επέκταση του Athens Heart με αίθουσες κινηματογράφων, super markets κ.λπ.

"Συντηρητικές οι αποτιμήσεις"

Τα στελέχη της Pasal αναφέρθηκαν στο υψηλό discount της μετοχής σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV), ενώ σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των ακινήτων της δήλωσαν ότι έχουν γίνει με συντηρητικά κριτήρια. "Το Athens Heart, για παράδειγμα, αποτιμήθηκε στις 31/12/2008 με περίπου 90 εκατ. ευρώ (στο 6,6% το yield) και όχι με 100 εκατ. ευρώ που προβλέπαμε μόλις έναν μήνα πριν. Σε αρκετά άλλα ακίνητά μας επίσης μειώθηκε το NAV προκειμένου να απεικονίσουν την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ακινήτων".

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν στο ακίνητο της Χαλκίδας που αγοράστηκε τον Νοέμβριο προς 15,7 εκατ. ευρώ και αποτιμήθηκε στο τέλος του έτους προς 12,2 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της εισηγμένης, ανέφεραν ότι ο λόγος των δανείων προς την αξία των ακινήτων βρίσκεται στο 48,8%, τιμή που -σύμφωνα με τη διοίκηση- είναι ικανοποιητική και δεν εγκυμονεί κινδύνους ιδιαίτερα όταν το σύνολο σχεδόν του δανεισμού είναι μακροπρόθεσμο.

Επενδύσεις

Εκτός όμως από την επέκταση του Athens Heart, στη διαδικασία των μισθώσεων βρίσκεται το εμπορικό κέντρο επί της Λ. Αλίμου, το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2009.

Σε ό,τι αφορά το ανοιχτό εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας, το project βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδότησης. Δεν αναμένεται να προχωρήσει η κατασκευή του μέσα στο 2009, αλλά η λειτουργία του προγραμματίζεται για το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v