Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τον "Αρμαγεδδώνα" στη "Νιρβάνα"!

Η πίστη των ταύρων και των αρκούδων έχει δοκιμαστεί πολύ από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα. Όμως, το ζητούμενο είναι αν η "Νιρβάνα" έχει ημερομηνία λήξης και αν είναι μπροστά μας ή ήδη πίσω μας.

Από τον Αρμαγεδδώνα στη Νιρβάνα!
Το μπέιζμπολ είναι ίσως το πιο αγαπημένο σπορ των Αμερικανών και όταν τους δίνεται η ευκαιρία αναφέρονται στις αγορές ή στην οικονομία χρησιμοποιώντας όρους αυτού του παιχνιδιού.

Για τους μη μυημένους ένας αγώνας μπέιζμπολ έχει 9 γύρους (innings) που γίνονται περισσότεροι αν οι ομάδες λήξουν ισόπαλες.

Μετά την παρουσίαση μιας μελέτης για τις 15 μεγαλύτερες πιστωτικές κρίσεις και φούσκες της Ιστορίας και τις συνέπειές τους, οι γνωστοί οικονομολόγοι κ. Ken Rogoff και Carmen Reihart ρωτήθηκαν σε ποιον γύρο του παιχνιδιού (κρίσης) είμαστε.

Η απάντηση που έδωσαν προκάλεσε ευφορία στις αρκούδες και προβληματισμό στους ταύρους.

"Στο τέλος του 4ου γύρου", απάντησαν. Κοινώς, κάπου στα μισά του δρόμου.

Προηγουμένως είχαν αναφερθεί στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης που ήθελαν οι πτωτικές χρηματιστηριακές αγορές να διαρκούν 3 1/2 χρόνια κατά μέσο όρο και η ύφεση στην αγορά κατοικίας κοντά στα 6 χρόνια.

Η Ιστορία είναι πάντοτε ένας χρήσιμος τρόπος για να συγκρίνει κανείς καταστάσεις και η συγκεκριμένη δεν ευνοεί τους ταύρους αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει περίπου 20 μήνες από το καλοκαίρι του 2007 όπου ξεκίνησε η κατρακύλα των ευρωπαϊκών μετοχών και μόλις 16 μήνες από τον Οκτώβριο του 2007 όταν έπιασαν κορυφή οι αμερικανικοί δείκτες.

Καλή η Ιστορία, όμως οι επενδυτές αγοράζουν κέρδη όταν παίρνουν μετοχές και τα κέρδη εξαρτώνται από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Όπως έχουμε ξαναπεί, το γεγονός ότι τα μακροοικονομικά νέα είναι λιγότερο άσχημα από πριν είναι ένας από τους λόγους οι οποίοι βοήθησαν το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι.

Όμως, οι προσδοκίες που υπάρχουν σήμερα για θετικό ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που παραμένει το κλειδί, το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο είναι απλώς προβλέψεις σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Τα στοιχεία έδειξαν συρρίκνωση 5,5% του αμερικανικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο και δεν παρουσιάζουν κάτι σημαντικά καλύτερο για το β΄ τρίμηνο.

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ορισμένων αμερικανικών τραπεζών είχαν επίσης θετική συμβολή στο ράλι.

Όμως, μερικοί πρόσεξαν πως ένα μέρος των κερδών οφειλόταν σε χρηματοοικονομικά κέρδη από ομόλογα - καλή ώρα ό,τι κάνουν οι δικές μας τράπεζες δανειζόμενες φθηνά και κερδίζοντας τη διαφορά από το υψηλότερο κουπόνι των ομολόγων.

Επίσης, ένα άλλο κομμάτι των κερδών τους προερχόταν από το γεγονός ότι πήραν μικρότερες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και κάρτες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι έξι εβδομάδες που έχει διαρκέσει το τωρινό ράλι είναι μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με την περίοδο Μαρτίου - Νοεμβρίου του 1980, όπου ο δείκτης S&P 500 κέρδισε 43% για να ξαναϋποχωρήσει και να δοκιμάσει πάλι τα χαμηλά επίπεδα του 1980 τον Αύγουστο του 1982.

Είναι επίσης λίγες συγκρινόμενες με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2001 - Ιανουαρίου 2002 που ο δείκτης Nasdaq κέρδισε 45%, για να πέσει ακόμη πιο χαμηλά από πριν τον Ιούλιο του 2002.

Ίσως γι’ αυτό υπάρχουν αρκούδες που θεωρούν ότι το τωρινό ράλι μπορεί να έχει +10% ακόμη σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, όμως από την άλλη πιστεύουν ότι θα έχει την ίδια κατάληξη με τα προαναφερθέντα.

Κοινώς, η "Νιρβάνα" έχει ημερομηνία λήξεως.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v