XA: Πού ποντάρουν οι εγχώριοι αγοραστές

Ηταν οι βασικοί αγοραστές της ανόδου σε τράπεζες και εν συνεχεία στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Με τον ΓΔ να κερδίζει 32% και τις τράπεζες 66% από τα χαμηλά, δικαιώνονται. Πού ποντάρουν για τη συνέχεια;

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Πού ποντάρουν οι εγχώριοι αγοραστές
Αποτέλεσαν τους βασικούς αγοραστές της ανόδου. Αρχικά στις τράπεζες και εν συνεχεία σε σειρά τίτλους της μικρομεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης. Οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις πήραν το μεγαλύτερο στοίχημα των τελευταίων ετών και προς το παρόν δικαιώνονται.

Ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου άνοδο 32% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 66,5%. Έχουν όμως σε σημαντικό βαθμό τα χαρτιά ακόμη στα χέρια τους.

Πού ποντάρουν;

Αφενός στο ότι το Χ.Α. είδε τα χαμηλά του και δύσκολα θα επιστρέψει σε αυτά και αφετέρου στο γεγονός πως το επόμενο δίμηνο, χάρη στα βελτιωμένα σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη των τραπεζών κατά το α΄ τρίμηνο, το κλίμα στις αγορές θα παραμείνει καλό.

Οι εγχώριοι βγήκαν δυνατά στην πλευρά των αγοραστών θυμίζοντας την αντεπίθεση που έκαναν στη διόρθωση της περιόδου Μαΐου - Ιουνίου 2006. Είχε προηγηθεί προετοιμασία μηνών καθώς ουσιαστικά μετά τον Οκτώβριο του 2008 μία από τις βασικές προτεραιότητες βασικών μετόχων και διοικήσεων ήταν η δημιουργία σκληρού μετοχικού πυρήνα και φίλιων δυνάμεων.

Οι σχέσεις με ξένους brokers αναδιατάχθηκαν και τη θέση των αμερικανικών επενδυτικών (πρώην και νυν) τραπεζών πήραν στις περισσότερες περιπτώσεις Ευρωπαίοι brokers χωρίς προηγούμενη μεγάλη έκθεση σε ελληνικές μετοχές.

Βασικοί μέτοχοι, τραπεζικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, κεφαλαιούχοι και ελληνόκτητα χαρτοφυλάκια αντίκρισαν στα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου το τελευταίο μέρος των πωλήσεων από παίκτες όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια των Fidelity και Capital. Γνώριζαν το βάθος της προσφοράς, καθώς είχαν προηγηθεί διερευνητικές επαφές για πώληση των εναπομεινασών θέσεων με τη μορφή πακέτων και πόνταραν στην αλλαγή κλίματος.

Οι αποφάσεις στήριξης των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος. Οι ανησυχίες του α΄ διμήνου του 2009 για την πορεία των χωρών της ανατολικής Ευρώπης κρίθηκαν υπερβολικές και η προσφορά από ξένους κόπασε.

Επιπλέον, ήταν γνωστό ότι οι πωλήσεις των hedge funds είχαν εν πολλοίς ολοκληρωθεί τους προηγούμενους μήνες και δύσκολα θα εκδηλωνόταν βίαιο ξεφόρτωμα προκειμένου να πληρωθούν οι αιτήσεις για εξαγορές τριμήνου στα τέλη Μαρτίου.

Με την προσφορά από τους ξένους να βαίνει μειούμενη και το κλίμα να βελτιώνεται στις μεγάλες αγορές, οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις χρειάζονταν λιγότερα "καύσιμα" για να σηκώσουν τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, γεγονός που έπραξαν.

Ο τρίτος λόγος ήταν οι εισροές κεφαλαίων τις οποίες άρχισαν να έχουν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια διεθνώς και η ανακοπή της τάσης εκροών για τα hedge funds. Και παρά το γεγονός ότι το Χ.Α., αν εξαιρεθούν οι αγορές από offshore και από ελληνικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια, με έδρα το εξωτερικό, είχε καθαρές εκροές ακόμη και τον Μάρτιο, οι εγχώριοι αγοραστές πόνταραν στη διάχυση της ανόδου.

To placement της ΕΤΕ και οι αγορές από τα books των τραπεζών

Για'αυτό και αποτέλεσαν και τους βασικούς αγοραστές και στον δεύτερο κύκλο της ανόδου του Χ.Α., ο οποίος ξεκίνησε στις 8 Απριλίου. "Αυτή η φάση είχε βασικό χαρακτηριστικό την προσδοκία για αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου και επομένως εισροές ξένων κεφαλαίων και στο Χ.Α." σημειώνει διευθύνων σύμβουλος εγχώριας χρηματιστηριακής.

Το μούδιασμα από τις πληροφορίες για διενέργεια placement 6 - 6,4 εκατ. ιδίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και το διασκόρπισμα των τραπεζικών τίτλων από βραχυπρόθεσμους παίκτες που προκάλεσε παρείχαν την ευκαιρία σε τραπεζικά κυρίως χαρτοφυλάκια να πάρουν μεγάλες θέσεις για τα βιβλία και τους πελάτες τους στις 7 και 8 Απριλίου.

Σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις, αν εξαιρεθούν brokers όπως η Credit Suisse και η Cheuvreux, οι οποίες ήταν από την πλευρά των αγοραστών σταθερά ήδη από τον Μάρτιο, η παρουσία των ξένων ήταν από υποτονική ως ανύπαρκτη.

Το timing των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα και το μικρό short selling δεν αρκούν ώστε να εξηγήσουν αγορές της τάξης των 3 εκατομμυρίων τραπεζικών μετοχών καθημερινά από desks τραπεζικών ΑΧΕ για λογαριασμό ομόσταυλων χαρτοφυλακίων ή πελατών τους.

Η ανάληψη του στοιχήματος από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια εξηγείται από τρεις βασικές παραμέτρους, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος Asset Management ελληνικής τράπεζας. Από την έναρξη εισροών στις χρηματιστηριακές αγορές της ανατολικής Ευρώπης, από την εκτίμηση πως τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά το α΄ τρίμηνο θα είναι καλύτερα του αναμενομένου και από την καλή πορεία των εσόδων trading των ελληνικών τραπεζών τον Μάρτιο, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στα ομόλογα.

Η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου έγινε πρώτα ορατή στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης, λόγω της ρηχότητάς τους σε σχέση με το Χ.Α. και των μαζικών εκροών που είχαν προηγηθεί. Στο Χ.Α. οι αγορές από ξένους άρχισαν να αυξάνονται από τη Μεγάλη Τρίτη και επικεντρώθηκαν κυρίως στις τράπεζες.

Κλειδί οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των τραπεζών

Οι τράπεζες αποτελούν και το κλειδί της μεγαλύτερης απόδοσης του Χ.Α., εφόσον βέβαια το κλίμα διεθνώς συνεχίσει να ευνοεί τη διακράτηση μετοχικών θέσεων.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι καλύτερα των αναμενομένων από τους αναλυτές χάρη στα σημαντικά έσοδα trading κυρίως από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στη νέα χρονιά με μεγάλες θέσεις ομολόγων, τις οποίες και επαύξησαν απορροφώντας περί το 30% - 35% των εκδόσεων του Δημοσίου (συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους).

Η ρευστότητα από το πακέτο στήριξης -στο σκέλος που έχει εισπραχτεί- και από τις τιτλοποιήσεις κατευθύνθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε ομόλογα καθώς οι νέες χορηγήσεις έτρεξαν με πολύ χαμηλούς ρυθμούς το α΄ τρίμηνο και χρηματοδοτήθηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις αποπληρωμές δανείων.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα στη χρονική συγκυρία κατευθύνθηκε στα ομόλογα και οι τράπεζες αναδείχτηκαν μεγαλοραντιέρης και βασικός αγοραστής κρατικών ομολόγων. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους εκτιμάται ότι ξεπερνά σήμερα τα 35 δισ. ευρώ. Χαρτοφυλάκιο που γέννησε για τους τραπεζικούς ομίλους έσοδα στα χαρτοφυλάκια, επιτρέποντας σε δεύτερο χρόνο και την ανάληψη λελογισμένου ρίσκου στις μετοχές.

Έσοδα κατ' αρχάς από τη διαφορά μεταξύ επιτοκίου ΕΚΤ και επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μια και οι ελληνικές τράπεζες όπως και οι ευρωπαϊκές αγοράζουν κρατικούς τίτλους και εν συνεχεία τους ρεπάρουν στην ΕΚΤ με επιτόκιο 2%. Η καθαρή διαφορά ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις και το 3%.

Επιπλέον, οι τιμές κρατικών και εταιρικών ομολόγων έδωσαν ένα μίνι ράλι εντός του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να εγγραφούν από γυρίσματα ή από πωλήσεις κέρδη στα χαρτοφυλάκια trading.

Οι ελληνικές τράπεζες, δε, φρόντισαν ένα ικανό μέρος των θέσεών τους σε ομόλογα να το μεταφέρουν στα χαρτοφυλάκια χρεωστικών τίτλων κι έτσι να το αποτιμούν σε αξία κτήσης, χωρίς να επηρεάζεται η καθαρή τους θέση από ενδεχόμενες υποαξίες.

Τα κέρδη από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσουν μέρος της υστέρησης των εσόδων από προμήθειες και τόκους λόγω της επιβράδυνσης στους ρυθμούς χορηγήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v