Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Επιστροφή στην "ανασφάλεια";

Ύστερα από 6 εβδομάδες ανόδου η Wall επέλεξε χθες να κλειδώσει τα κέρδη της, επιστρέφοντας στο κλίμα ανασφάλειας και απουσίας εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στην πορεία της οικονομίας.

Αγορές: Επιστροφή στην ανασφάλεια;
Φίλτατοι καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Ύστερα από έξι  εβδομάδες ανοδικής πορείας η Wall Street επέλεξε χθες να κλειδώσει τα πρόσφατα κέρδη της, επιστρέφοντας στο κλίμα ανασφάλειας και απουσίας εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και την πορεία της οικονομίας.

Αίτιο ή αφορμή η αύξηση των προβλέψεων της Citigroup Inc. έναντι επισφαλών δανείων;

Ίσως, δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Η αγορά επέλεξε να αγνοήσει τη θετική ειδησεογραφία, όπως η εξαγορά της Sun Microsystems από την Oracle έναντι 7,4 δισ. δολ., ήτοι ένα από τα μεγαλύτερα "deals" που έχει δει ο τομέας, και να εστιάσει στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων.

Μία πλευρά η οποία ασφαλώς δεν περιορίζεται στην αύξηση των προβλέψεων έναντι επισφαλειών κατά 6,4 δισ. δολ. εκ μέρους της Citi, αλλά αφορά στα βασικά προβλήματα της αμερικανικής και κατά προέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ούτως ή άλλως το αρνητικό της υπόθεσης Citigroup δεν σχετίζεται με τον σχηματισμό προβλέψεων αλλά με το ενδεχόμενο περαιτέρω επισφαλειών, πιθανότητα που επισημαίνεται και από τον ίδιο τον όμιλο σε σχετική έκθεσή του.

Επισφαλειών, το εύρος των οποίων κατά τα φαινόμενα είναι ακόμη άγνωστο και κατά συνέπεια ανησυχεί τις αγορές, που τις τελευταίες έξι εβδομάδες προεξοφλούσαν το τέλος των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα και την επικείμενη έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση.

Κατά πόσον, όμως, έχουν όντως τελειώσει αυτά τα προβλήματα; Κατά πόσον η αμερικανική οικονομία έχει ξαναβρεί τον δρόμο της;

Σύμφωνα με τον κυριότερο δείκτη της πορείας της, τον index of U.S. leading economic indicators, τον λεγόμενο δείκτη των δεικτών, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.

Ο δείκτης, βάσει του οποίου υπολογίζεται η πορεία της οικονομίας για τους επόμενους 3 - 6 μήνες, σημείωσε πτώση 0,3% για τον μήνα Μάρτιο, σε συνέχεια της πτώσης κατά 0,2% που είχε εμφανίσει τον Φεβρουάριο. Από τον Ιούνιο του 2008 ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται σε διαρκή πτωτική πορεία.

Η αύξηση της ανεργίας και η πολιτική μικρής πιστωτικής επέκτασης που ακολουθούν οι τράπεζες στις ΗΠΑ θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών καταναλωτών και θα στερήσουν την οικονομία από το απαραίτητο "καύσιμο" για την ταχύτερη ανάπτυξή της και την έξοδό της από την κρίση.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, αντίστοιχο του οποίου βιώνουμε και στη χώρα μας.

Μόνο που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια ούτε ελλείμματα να παρουσιάζει ούτε έμμεση υποτίμηση του νομίσματός της να κάνει…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v