Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ξεκαλουπώματα” στη... Σοφοκλέους

Αρνητικό κλίμα δημιουργεί στη Σοφοκλέους η έντονη φημολογία για οικονομικά προβλήματα σειράς εταιριών του κατασκευαστικού κλάδου (-3,28%) που οδήγησε το ΧΑ να θέσει 2 μετοχές σε ”καθεστώς επιτήρησης”. Οι ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς. Οι προβλέψεις για τη συνέχεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με οριακά κέρδη της τάξης του 0,52% έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με την αγορά να υποκύπτει και πάλι στις παρενέργειες της ”αρνητικής φημολογίας”, που έπληξε για πολλοστή φορά τον ευάλωτο κλάδο των κατασκευαστικών εταιριών.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση χρηματιστηριακού παράγοντα, ο οποίος επισήμανε ότι ”παράλληλα με το ημερήσιο δελτίο τιμών, θα πρέπει να παρακολουθούμε και το αντίστοιχο δελτίο... σκανδάλων και φημών”.

Ας έχει λοιπόν υπόψη του ο φίλος χρηματιστηριακός παράγοντας πως αργά το βράδυ της Παρασκευής το δ.σ. του ΧΑ αποφάσισε να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης από τη Δευτέρα (και) τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Τεχνικής, προφανώς για να μην... αισθάνεται μόνη η... ΕΡΓΑΣ.

Σημειώστε, επίσης ότι την πλειοψηφία της πρώτης δεκάδας των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες καταλαμβάνουν τίτλοι του κατασκευαστικού κλάδου, ήτοι: Ευρωπαϊκή Τεχνική (-41,6%), Μαθιός Πυρίμαχα (-31%), Δομική Κρήτης (-28,1%), Alfa Alfa Energy (-20,2%), Τεχνοδομή (-20%), Alfa Alfa Συμμετοχών (-17,7%), Κεράνης Συμμετοχών (-17,5%), Εργάς (-17%), Ξιφίας (-15,9%), ΑΕΓΕΚ (-15,2%).

Εξάλλου, οι απώλειες του κλαδικού δείκτη σε εβδομαδιαία βάση έφτασαν το 3,28% ”τραυματίζοντας” σε σημαντικό βαθμό το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί από την αντίδραση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών.

Από τεχνικής πλευράς η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ”κρατήσει” τις 2.465 μονάδες, σχηματίζοντας μάλιστα διπλή κορυφή στο επίπεδο των 2.470 μονάδων, αποτελεί -για την βραχυπρόθεσμη τάση - αρνητική ένδειξη.

Πόσο μάλλον που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες πολύ κοντά στην χαμηλή τιμή ημέρας των 2.438 μονάδων. Κατά γενική εκτίμηση, εάν δεν δινόταν ανοιχτή εντολή αγοράς στη μετοχή της Εθνικής προς το κλείσιμο, ο Δείκτης θα υποχωρούσε ίσως και χαμηλότερα των 2.438 μονάδων.

Ενισχύεται, έτσι, η εκτίμηση πως καταβλήθηκαν προσπάθειες να περιοριστούν οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, προκειμένου να μην διακινδυνευτεί η ανθεκτικότητα του εύρους στήριξης στις 2.410-2.414 μονάδες.

Αυτή την τεχνική αδυναμία σε συνδυασμό με τις επιθετικές πωλήσεις μετοχών του κατασκευαστικού κλάδου, από ισχυρό Αμοιβαίο Κεφάλαιο, οδήγησε αρκετούς παίκτες της αγοράς παραγώγων να ανοίξουν συμβόλαια του FTSE 20, προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών (1.273 μονάδες).

Ενδεχομένως να προσβλέπουν σε διολίσθηση της αγοράς προς τις 2.410 μονάδες. Μάλιστα, διευθυντικό στέλεχος ισχυρότατης ιδιωτικής χρηματιστηριακής, εκτιμούσε πως οι 1.290 μονάδες ενδέχεται να αποτελούν ”οροφή” για τον FTSE 20, σε αυτή τη φάση.

Εκτίμηση που ενισχύει την προσπάθεια ισχυρών παικτών της αγοράς να διαμορφώσουν για τις επόμενες –προεκλογικές- ημέρες, ένα κοινά αποδεκτό εύρος διακύμανσης, μεταξύ 2.370 - 2.480 μονάδων.

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, συνεχίζονται οι εγγραφές της Sprider, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη που η Εθνική ανακοινώνει τα αποτελέσματά της, ξεκινούν και οι εγγραφές για την εισαγωγή της Elinoil.

Εξάλλου, ξεκίνησε η αύξηση κεφαλαίου στη Λάμψα, που θα καλυφθεί με το ποσοστό που της αναλογεί και από τη Hyatt.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,52%, ενώ κατά 0,93% ενισχύθηκε ο FTSE/ASE 20. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE/ASE 40, της τάξης του 3,12%, ενώ κατά 2,13% υποχώρησε και ο FTSE/ASE 80.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, ο κατασκευαστικός σημείωσε απώλειες 3,28%, και αυτός των συμμετοχών κατέγραψε πτώση 5,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v