Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δελτίο... ”αρνητικής φημολογίας” πλήττει το ΧΑ

Συνεδρίαση δυο όψεων η σημερινή, καθώς την ανοδική κίνηση της έναρξης διαδέχθηκε η πτωτική φορά, μετά τη νέα φημολογία για οικονομικά προβλήματα στον όμιλο Αλλαμανή, αλλά και την έντονη νευρικότητα στο ΧΠΑ. Τελικώς, το ”ημερήσιο δελτίο αρνητικής φημολογίας” για διαφορετικούς τίτλους επηρεάζει τα μέγιστα την ψυχολογία και την εικόνα της αγοράς.

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με την ”ανοδική ουρά” της Πέμπτης εξελίχθηκε μέσω αρνητικότατων φημολογιών (κάτι που ανάγκασε να παρέμβει μέχρι και ο πρόεδρος του ΧΑ, συνιστώντας ψυχραιμία στους επενδυτές) και κατέληξε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρα, για το δείκτη, την αγορά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Απόλυτα προβληματισμένοι οι επαγγελματίες του χώρου, εκτιμούν ότι η ψυχολογία παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη και τονίζουν ότι η Σοφοκλέους λόγω σκανδαλολογίας και αρνητικών φημών, που άλλες επιβεβαιώνονται και άλλες όχι, εξελίσσεται σε μια αγορά που ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη ημέρα.

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών δεν αποκλείεται να συνεχιστούν όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα, καθώς τα αποτελέσματα χρήσης των εταιριών και οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση ή την αναθεώρηση της στάσης των τραπεζών, όσον αφορά στην πιστοδότηση των εταιριών.

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι μεγαλώνει ο κατάλογος των ”προβληματικών” εταιριών, κάτι που πλήττει σε καίριο βαθμό τους τίτλους μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου έχουν σχεδόν προεξοφληθεί από την αγορά.

Περισσότερο προβληματισμένοι όλων είναι οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση, καθώς σήμερα η διπλή κορυφή στην περιοχή των 2.470 μονάδων και ο διπλός ”βυθός” στην περιοχή των 2.440 μονάδων, όπως και το γεγονός ότι ο δείκτης ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 2.438 μονάδων, τεχνικά δίνει κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, με τεχνικό σημείο στήριξης τις 2.410-2.414 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική παρά το γεγονός ότι κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο, στο τέλος υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας, στο πράσινο Αγροτική, Πειραιώς και ΔΕΗ, και με αξιοσημείωτα κέρδη ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Αντίθετα, πιέστηκαν σημαντικά Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Τιτάνας, Εμπορική, επανήλθαν οι επιθετικές πωλήσεις στην Intracom, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά, προσέκρουσε δύο φορές στις 2.470 μονάδες, από εκεί και πέρα κάθετη πτώση μέχρι τις 2.440, προσπάθεια αντίδρασης που τον έφερε λίγο πάνω από τις 2.455 μονάδες, νέα πλαγιοκαθοδική κίνηση μέσα στο χαμηλό ημέρας των 2.438,64 μονάδων, και κλείσιμο στις 2.445,16 μονάδες με απώλειες 0,32%.

Ο τζίρος στα 169 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ πρέπει να προσεχθεί η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά παραγώγων, όπου μετά τις 15:15 άλλαξες χέρια περισσότερο από το 30% του συνολικού αριθμού των ΣΜΕ λήξεως Φεβρουαρίου, κυρίως από επιθετικές πωλήσεις.

Άκρως ανησυχητική η τελική εικόνα, 68 ανοδικές μετοχές έναντι 246 πτωτικών, σε 26 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 5%, ενώ το –2,33% του κατασκευαστικού δείκτη καταδεικνύει τι περίπου συνέβη στις μετοχές του εν λόγω κλάδου.

Σε ασφυκτική πίεση όλες οι μετοχές του ομίλου Alfa Alfa Συμμετοχές, όπως ΑΛΤΕ (-14,42%, με 1,880 εκατ. τεμάχια), Alfa Alfa (-17,20% με 109.319 τεμάχια) και Alfa Alfa Συμμετοχές (–17,63%, με 4,121 εκατ. τεμάχια).

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, νέο ιστορικό υψηλό για τον Σαραντή που δεν δείχνει να προβληματίζεται από το πτωτικό κλίμα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τεγόπουλο, με ανοδικές διαθέσεις Μύλοι Κεπενού, Καλπίνης και Μπήτρος, ανέβασαν συναλλαγές Revoil και Flexopack, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έκλεισε με θετικό πρόσημο ο Νάκας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 100.000 και 50.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 14,40 ευρώ, ένα πακέτο 204.940 τεμάχια της Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης στα 6,66 ευρώ και ένα πακέτο 200.000 τεμάχια του Φουρλή στα 4,14 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 600 τεμάχια της Γερμανός στα 21,86 ευρώ και ένα πακέτο 52.000 τεμάχια της Cosmote στα 11,56 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 21,32 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v