Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπέκουλα με κατασκευές - Παράγωγα

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στη Σοφοκλέους μετά την έντονη φημολογία που έφερε στο Limit Down τις μετοχές του ομίλου Αλλαμανή. Μέρος των πιέσεων απορροφήθηκε, ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για άγριο κερδοσκοπικό ”παιχνίδι”, κυρίως από βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” της αγοράς παραγώγων, με αφορμή τη φημολογία γύρω από τις κατασκευαστικές. ”Ψυχραιμία” συνιστά το Χ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αιφνίδια υποχώρηση της αγοράς δεν φαίνεται να ήταν και τόσο αθώα.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες που συσχετίζουν τα συμβαίνοντα στη Σοφοκλέους με τη γενικότερη συγκυρία.

Θεωρούν πως η υπόθεση του Αλλαμανή λειτούργησε ως αφορμή για να ”παιχθεί” χαμηλότερα η αγορά μέσω των συμβολαίων του FTSE-20.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μισή ώρα το εύρος διακύμανσης (από premium σε discount και πάλι σε premium) ήταν τόσο όσο και η συνολικότερη διακύμανση του ίδιου ΣΜΕ από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και χθες.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν πως οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων ποντάρουν στη φήμη, εκμεταλλευόμενοι το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την υπόθεση των Ευρωπαϊκή Τεχνική, ΕΡΓΑΣ και Τεχνοδομή.

Ορισμένοι μάλιστα πηγαίνουν ακόμη παραπέρα… ψάχνοντας για πολιτικό χρώμα στα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες.

Η αγορά γύρω στις 13.50 σταθεροποιήθηκε και πάλι, καθώς ενισχύθηκε η μετοχή της Εθνικής στην υποκείμενη αγορά, υποχρεώνοντας τους πωλητές ΣΜΕ να γυρίσουν τις θέσεις τους σε επίπεδο υψηλότερο των 1.280 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το συμβόλαιο του FTSE-20 κυμαινόταν στις 1.283 μονάδες, ενώ στην υποκείμενη αγορά διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στις 1.280 μονάδες, δηλαδή μικρή θετική απόκλιση περίπου 3 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε προς τα 22,78 ευρώ, της Αlpha προς τα 25,28 ευρώ, του ΟΤΕ προς τα 12,38 ευρώ και της ΔΕΗ στα 21,20 ευρώ.

Για να γίνει κατανοητό το περιθώριο που προσφέρουν κερδοσκοπικές κινήσεις αυτών των ημερών, σημειώνεται πως η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε από τα 21,46 ευρώ, του δε ΟΤΕ από τα 12,54 ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ ελάχιστης-μέγιστης τιμής στον FTSE-20 κυμάνθηκε μέχρι και 15 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές - αφορμές του κερδοσκοπικού παιχνιδιού, Alfa Alfa Συμμετοχών και ALTE, η μεν πρώτη με περισσότερα του 1,5 εκατ. τεμαχίων υποχωρεί κατά 17,6% στα 0,84 ευρώ, η δε δεύτερη στα 0,88 (-15,4%), ενώ η Alfa Alfa Energy στα 5,88 ευρώ (-14,3%).

Είναι χαρακτηριστικό πως οι 7 πρώτες σε πτώση μετοχές συσχετίζονται άμεσα είτε έμμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Στο –15,5% η Δομική Κρήτης, στο –13% η Ευρωπαϊκή Τεχνική, στο –11% η Τεχνοδομή, στο –10,9% η ΕΡΓΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v