Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αναχώματα” από ΟΠΑΠ- ΔΕΗ στη Σοφοκλέους

Η περίπτωση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής την ερχόμενη Πέμπτη και η καλή πορεία αρκετών μετοχών, μας καθιστoύν σχετικά αισιόδοξους για τη συνέχεια. Τουλάχιστον για όσο συνεχίζεται η προσπάθεια συσσώρευσης σε επίπεδα υψηλότερα των 2.400 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή ομολογουμένως εντυπωσιακή αντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ μας καθιστά σχετικά αισιόδοξους.

Αυτό γιατί πρόκειται για μία εταιρία που κατά κύριο λόγο παρακολουθούν οι ξένοι, υποβοηθούν δε την πορεία της μετοχής με αλλεπάλληλες θετικές εκθέσεις.

Αυτό που συμβαίνει στον ΟΠΑΠ μπορεί να συμβεί και στη ΔΕΗ. Δύο μετοχές που επειδή κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών δεν έχουν εγκλωβίσει τους ξένους, οι οποίοι σταδιακά θα στραφούν και προς άλλα συγκεκριμένα blue chips.

Έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως παρά τις όποιες ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, οι ξένοι τοποθετούνται στη χώρα μας για να ”παίξουν” την Ολυμπιάδα.

Δε θα τους βρούμε, κατά πάσα πιθανότητα, επιθετικούς πωλητές ούτε στην Alpha ούτε στη Eurobank , ούτε στην Πειραιώς, ούτε στην Εθνική.

Πάρα το ότι οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν να έχουν φτάσει σε μία οροφή.

Χρωστούν- και αυτό φαίνεται από τεχνικής πλευράς- μία ακόμη ανοδική κίνηση όπου θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής.

Μη διαφεύγει άλλωστε της προσοχής μας, πως η μερισματική απόδοση των τραπεζικών μετοχών θα είναι αυξημένη κατά μέσο όρο 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Δεν έχουν λόγο να αποχωρήσουν οι ξένοι τουλάχιστον μέχρις ότου εξασφαλίσουν το μέρισμα.

Αυτές οι εκτιμήσεις λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιητικά αποτρέποντας την αγορά από μία βιαιότερη διόρθωση.

Τουλάχιστον σε ότι αφορά στις μετοχές του FTSE-20 και αρκετών από τον ΜΚ-40 και του 80άρη.

Από πλευράς μετοχών, ξεχωρίσει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, λόγω και των αυξημένων τελευταία συναλλαγών, αλλά και του χθεσινού +4%.

Αυξημένες όμως ήταν οι συναλλαγές, στη μετοχή της εταιρίας Νάκας, ενώ αντέδρασαν Εθνική Ακινήτων και ΔΟΛ. Σταθερή στα 4,5 ευρώ παραμένει η Veterin, κοντά στην υψηλή τιμή του και ο Νότος.

Η μετοχή της Χατζηιωάννου συνεχίζει να προεξοφλεί τα οφέλη από την εισαγωγή στην κύρια αγορά της θυγατρικής της Sprider, οι εγγραφές της οποίας ξεκινούν σήμερα.

Σταθερά τελευταία η πορεία για τη μετοχή της Καθημερινής, που για τα δεδομένα της εμφανίζει ενίσχυση της εμπορευσιμότητάς της, ενώ ανάλογη τάση έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό σε Πετζετάκι και Alco.

Βέβαια δεν είναι μόνο οι αναφερόμενες μετοχές που προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, γεγονός που ενισχύει την αισιοδοξία μας για ορισμένουε τίτλους.

Από τεχνικής πλευράς, σήμερα και αύριο θα περιμένουμε τη σταθεροποίηση και συσσώρευση του δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ ενδεχόμενη αντίδρασή του υψηλότερα των 2.435 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για ανοδική αντίδραση προς τις 2.480 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v