Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθε μέρα και κάτι νέο...

Μέχρι στιγμής οι εξελίξεις επηρεάζουν μεμονωμένες μετοχές. Αναμφίβολα, όμως, διαμορφώνεται κλίμα που συμβάλλει στην περαιτέρω – θέλουμε να πιστεύουμε ήπια– διόρθωση της αγοράς. Η τάση ούτως ή άλλως παραμένει στα... χέρια των ξένων. Σε σημείο εύθραυστης ισορροπίας ο FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διολισθαίνει η ψυχολογία, υποχωρεί ο Δείκτης. Από τεχνικής πλευράς δεν έχει πλέον και ιδιαίτερη σημασία εάν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.400 μονάδων ή αν θα κρατηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Αυτό που φαίνεται να επιδιώκεται είναι η ηπίων τόνων και σχετικά ελεγχόμενη διόρθωση στην περίπτωση που συνεχίσει να επικρατεί το αρνητικό ενδεχόμενο.

Όπως σημειώνει, πολύ εύστοχα, ο Θανάσης Μαυρίδης στο σημερινό Εγερτήριο, η γενικότερη τάση της αγοράς μας εξαρτάται από τους ξένους.

Πώς, δηλαδή, θα κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια -κυρίως η Νέα Υόρκη-και ποια θα είναι η στάση των ξένων που έχουν τοποθετηθεί στη Σοφοκλέους.

Το ενθαρρυντικό, όσον αφορά στη δεύτερη παράμετρο, είναι πως στην πλειονότητά τους οι ξένοι διαχειριστές δεν έχουν ”κτίσει θέσεις” τόσο εν όψει των εκλογών όσο και με ορίζοντα την Ολυμπιάδα του Αυγούστου.

Από τεχνικής πλευράς οι τελευταίες εξελίξεις επηρεάζουν μέχρι στιγμής μεμονωμένες μετοχές, όπως, π.χ., τις Τεχνική Ολυμπιακή, Hyatt, Ελληνική Τεχνοδομική, Intracom και χθες Μυτιληναίο και Μέτκα.

Επειδή πιθανότατα με ανάλογο κλίμα θα πάμε προς τις εκλογές, θα πρέπει να είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι και για νέα ”χτυπήματα”.

Ο FTSE-20 βρίσκεται σε σημείο εύθραυστης ισορροπίας (1.240 μονάδες), με τη συμπεριφορά του να εξαρτάται άμεσα από την ανθεκτικότητα των Εθνική, Αlpha, Eurobank, OTE, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Για την Εθνική τα 21,4 αποτελούν μία υποφερτή στήριξη, όπως και για την Alpha τα 24,5 ευρώ.

Για τον ΟΠΑΠ, που μπορεί να γράψει νέα υψηλότερη τιμή, ”κλειδί” θεωρείται η υπέρβαση των 13 ευρώ.

Από ’κει και πέρα μετοχές εταιριών που ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα αυτήν την περίοδο με διαμορφωμένη σαφή ανοδική τάση θα παραμένουν στο προσκήνιο.

Για παράδειγμα, αύριο ξεκινούν οι εγγραφές για την εισαγωγή της Sprider, θυγατρικής της Χατζηιωάννου.

Στην Info-Quest φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για κάτι καλύτερο, όπως επίσης και στις Alco, Μηχανική, Ζήνων, Μεβάκο, Πετζετάκις, ΕΠΑΤ.

Σημείωση: Ιδιαίτερα αδύναμος τον τελευταίο καιρό ο κατασκευαστικός κλάδος, φαίνεται να παραμένει ο πιο ευάλωτος στην συγκυρία.

Αναμφίβολα, η αδυναμία του κράτους ή η κωλυσιεργία υπηρεσιών του να καλύψουν πόρους δεδουλευμένων ή έργων που έχουν ήδη τιμολογηθεί μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ακόμη πιο δυσάρεστων εξελίξεων, κυρίως στις μικρές και ”κρατικοδίαιτες” τεχνικές εταιρίες.

Σημείωση 2: Επειδή μετ’ επιτάσεως ”παίζεται” πολύ η φήμη περί αλλαγής μετοχικής σύνθεσης στην Εργάς, μήπως θα έπρεπε να ζητηθούν από τη χρηματιστηριακή αρχή διευκρινίσεις για το τι πράγματι συμβαίνει στην εν λόγω εισηγμένη;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v