Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον για βελτίωση του κλίματος

Φλερτάροντας με τη μεσοπρόθεσμη ”αντίσταση”, η κίνηση της αγοράς φανερώνει τη βούληση ορισμένων παραγόντων της Σοφοκλέους να ενισχύσουν το θετικό ενδεχόμενο. Με μοχλό δεικτοβαρείς μετοχές υλοποιήθηκε η αντίδραση της αγοράς, ενώ ακολουθεί η μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προς τις 2.460-2.465 μονάδες αντέδρασε ο Γ.Δ. από την αρχή της συνεδρίασης. Γι’ αυτό τον λόγο η σημερινή, καθοριστικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση, συνεδρίαση φαίνεται να αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Από την πρώτη κιόλας πράξη εμφανίστηκαν αγοραστές μέχρι τα 25,30 ευρώ για την Alpha, τα 16,46 ευρώ για την Eurobank, τα 22,52 ευρώ για την Εθνική και τα 12,46 ευρώ για τον ΟΤΕ.

Δεδομένου ότι οι συναλλαγές είναι περισσότερες απ’ ό,τι στο πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης της Παρασκευής, η εν λόγω αντίδραση αποκτά ενδιαφέρον.

Φαίνεται συντονισμένη, καθώς εξαρχής στόχευσε σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά, οι δε εντολές αγοράς δόθηκαν από τις λίγο - πολύ 4-5 ισχυρές χρηματιστηριακές.

Εικάζεται, λοιπόν, πως έχουμε εμφάνιση μιας συγκροτημένης ομάδας, που, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρεται να... ξεδιαλύνει από τεχνικής πλευράς την τάση.

Επιμένουμε πως η υπέρβαση βραχυπρόθεσμων ”αντιστάσεων” θα πρέπει να στηριχθεί σε αύξηση συναλλαγών, αλλά και σε ενίσχυση της εμπορευσιμότητας σε τεμάχια.

Το αρχικό θετικό κλίμα ”αποτυπώθηκε” στις 140 ανοδικές μετοχές και στις μόλις 40 που υποχωρούσαν.

Ξεχωρίζει κατ’ αρχάς η αντίδραση, με αυξημένες συναλλαγές, του Γρηγόρη προς το 1,50 ευρώ (μέγιστη, μέχρι στιγμής, τιμή), της Μηχανικής προς τα 3,42, του Χατζηιωάννου που ξεπερνά και τα 3 ευρώ, της Alco προς τα 2,30 ευρώ, αλλά και των Σαράντης, Υγεία, Μπουτάρης, Έμπεδος, Κυριακούλης, Ιατρικού Αθηνών, LogicDIS, Αltec, Εθνική Ακινήτων και αρκετών ακόμη ”χαρτιών”.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 11.30, η απόδοση 42 μετοχών ξεπερνούσε το 2%, με εμφανή την περαιτέρω ενίσχυση της τάσης.

Όπως αναμενόταν, η μετοχή της Hyatt αντιδρά με τιμή υψηλότερη των 9 ευρώ και σημαντικές συναλλαγές, που στα πρώτα 20 λεπτά ξεπέρασαν τα 100.000 τεμάχια.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της Hyatt διόρθωνε μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή χωρίς ”αντιστάσεις” από την υψηλή τιμή 52 εβδομάδων των 9,96 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθούν οι δύο πρωινές αναλύσεις των χρηματιστηριακών Marfin Hellenic και EFG Eurobank, που χαρακτηρίζουν πρόσκαιρη την πίεση στη μετοχή.

Ενδιαφέρον δε παρουσιάζει η εκτίμηση της EFG, πως για φέτος ”το Καζίνο της Πάρνηθας θα συνεισφέρει περισσότερο από το 20% των καθαρών κερδών της εταιρίας”.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος που εμφανίζει η σημερινή συνεδρίαση, οι αναφορές, ειδικότερα σήμερα, θα είναι πιο ”πυκνές”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v