Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα!

Θέλουμε κέρδη στις αγορές. Θέλουμε ανάπτυξη στην οικονομία μας. Θέλουμε επενδύσεις στη χώρα μας. Θέλουμε αύξηση της απασχόλησης και ευημερία για την ελληνική κοινωνία. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα! Ποιος θα μας τα εξασφαλίσει;

Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα!
Θέλουμε κέρδη στις αγορές. Θέλουμε ανάπτυξη στην οικονομία μας. Θέλουμε επενδύσεις στη χώρα μας. Θέλουμε αύξηση της απασχόλησης και ευημερία για την ελληνική κοινωνία. Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα! Ποιος θα μας τα εξασφαλίσει;

Περιμέναμε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα γινόταν από τα δύο μεγάλα κόμματα μία ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία. Ότι οι δύο μονομάχοι θα παρουσίαζαν ρεαλιστικές προτάσεις στην ελληνική κοινωνία για το πώς η Ελλάδα θα πετύχει τελικά την ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη.

Για το πώς θα προσελκύσει, επιτέλους, επενδύσεις από το εξωτερικό. Για το τι μας επιφυλάσσει το αύριο, ποια είναι τα πλαίσια των προσδοκιών μας και κάτω από ποιες συνθήκες. Δυστυχώς, αυτός ο διάλογος δεν έχει ακόμη γίνει.

Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο τα σπουδαία, τα μεγάλα, έχουν περάσει, δυστυχώς, σε δεύτερη μοίρα. Το αισθητήριο του κόσμου (κάποτε το χαρακτήριζαν αλάθητο) λέει ότι τα οικονομικά μας θα επιδεινωθούν στα επόμενα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν όλες οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Είμαστε από τους πιο απαισιόδοξους στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάζαμε πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ούτε για το χρηματιστήριο έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο. Κάτι ουσιαστικό, πέρα από τις αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το 1999.

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε μία ανάλογη αντιμετώπιση της αγοράς σε μία άλλη χώρα της Δύσης. Κι εκεί οι αγορές έπεσαν κατακόρυφα. Κι εκεί έγιναν σκάνδαλα από τις επιχειρήσεις. Αλλά η χρηματιστηριακή αγορά τους εξακολουθεί και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Αυτό δεν θα πρέπει, όμως, να μας ξενίζει. Αν στην Ελλάδα γινόταν ό,τι ακριβώς και στις άλλες χώρες της Δύσης, δεν θα ήμασταν στην ουρά. Θα είχαμε ήδη πετύχει τη σύγκλιση...

Μένει ένας μήνας μέχρι τις εκλογές. Θα απογοητευτούμε πολύ αν το επίπεδο συζήτησης εξακολουθήσει να είναι το ίδιο με το σημερινό και στο επόμενο διάστημα. Το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν του κ. Παπανδρέου.

Μετά από τα απανωτά αυτογκόλ της κυβερνητικής παράταξης, ήταν απόλυτα φυσικό για τη Νέα Δημοκρατία να απολαμβάνει τα δώρα που τόσο απλόχερα της πρόσφεραν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Κάποτε, όμως, θα πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος. Ν’ ακούσουμε τις προτάσεις των δύο κομμάτων και να κρίνουμε.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v