Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά θέλει, αλλά... μπορεί;

Μόνο σε περίπτωση που αυξηθούν οι συναλλαγές, και ειδικότερα η εμπορευσιμότητα τραπεζικών τίτλων, θα μπορούμε να προσβλέπουμε σ’ ένα θετικό σενάριο για την αγορά, αυτό δηλαδή της υπέρβασης των 2.460 μονάδων. Ο ΟΠΑΠ και η Εθνική μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραφράζοντας τον τίτλο-σύνθημα του σημερινού Εγερτηρίου, ”εμείς μπορεί να τα θέλουμε όλα, το ζήτημα όμως είναι αν αυτοί μπορούν”, εξακολουθούμε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο, κάτω από αυτό το κλίμα, μπορεί η αγορά να προσεγγίσει ουσιαστικά επενδυτικά κεφάλαια σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην επιφυλακτικότητα που εμφανώς δείχνουν οι Έλληνες διαχειριστές και στις μειωμένες τοποθετήσεις των ξένων.

Εάν στις επόμενες συνεδριάσεις, δηλαδή άμεσα, η αγορά δεν υπερβεί τις 2.460–2.465 μονάδες, τότε το ”πτωτικό” σενάριο θα ξανακερδίσει και πάλι έδαφος.

Αναμένουμε, λοιπόν, να διαπιστώσουμε τις πραγματικές διαθέσεις όσων σχεδιάζουν να τοποθετηθούν εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων.

Σίγουρα ο ΟΠΑΠ και η Εθνική μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον Γ.Δ. και να ωθήσουν προς τις 1.295 μονάδες τον FTSE-20.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές περισσότερες των 600 χιλ. τεμαχίων όχι μόνο να κρατήσει τα 22 ευρώ, αλλά και να προσεγγίσει την τοπική κορυφή των 22,80.

Θα πρέπει επίσης η μετοχή του ΟΠΑΠ να κρατήσει το ιστορικό υψηλό της, από τη στιγμή που τα αποτελέσματά του αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένα.

Ίσως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από πλευράς Εθνικής να σηματοδοτήσει έναν ανοδικό κύκλο πριν τις εκλογές.

Πολύ δύσκολα όμως η αγορά, με τέτοιες συναλλαγές μπορεί να ξεπεράσει την υψηλή τιμή των 2.522 μονάδων.

Από πλευράς μετοχών, διατηρούν την ανοδική τους φορά, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, η Alco στα 2,23 ευρώ, ο Τεγόπουλος στα 3,02 ευρώ), η Έμφασις στα 4,56 ευρώ, η Μηχανική στα 3,30 ευρώ, αλλά και οι μετοχές των Κορασίδης, ΕΛΒΑΛ, Μαΐλλης, Σαράντης, Χατζηιωάννου, Ελληνικά Χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v