Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα χέρια των ξένων...

Ή εμείς είμαστε κακοί μουσαφίρηδες ή η Σοφοκλέους κακή οικοδεσπότης. Η ουσία είναι ότι οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών μάς έχουν και πάλι απογοητεύσει. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο ενθουσιασμός έχει χαθεί και ότι το παιγνίδι βρίσκεται στα χέρια των ξένων θεσμικών.

Στα χέρια των ξένων...
Ή εμείς είμαστε κακοί μουσαφίρηδες ή η Σοφοκλέους κακή οικοδεσπότης. Η ουσία είναι ότι οι χαμηλοί όγκοι των συναλλαγών μάς έχουν και πάλι απογοητεύσει.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι τιμές θα ανέβουν ή θα πέσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο ενθουσιασμός έχει χαθεί και ότι το παιγνίδι βρίσκεται στα χέρια των ξένων θεσμικών.

Ένα καλό ερώτημα είναι για ποιον ακριβώς λόγο θα πρέπει κάποιος να έχει σήμερα μετοχές στα χέρια του. Η εικόνα της απογοήτευσης επιστρέφει σιγά σιγά και πάλι στην αγορά και δημιουργεί συνθήκες που δεν ευνοούν την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Είναι σαν να έχει κάποιος ξεκινήσει ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητό του και στα μέσα της διαδρομής να ανακαλύπτει ότι ξέχασε να βάλει βενζίνη.

Δεν θα τολμούσαμε να αποδεχτούμε ακόμη τη θέση των ”αρκούδων”. Οι επόμενες ημέρες είναι αρκετά πονηρές και καλό είναι να είμαστε εγκρατείς στις όποιες ”προβλέψεις” μας.

Αν θέλουμε, όμως, να δούμε με μία σχετική αντικειμενικότητα τα πράγματα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε κάπου στη μέση της διαδρομής.

Μένει να αποδειχτεί αν ήμασταν προνοητικοί και έχουμε φροντίσει να έχουμε μπιτόνια βενζίνης στο πορτμπαγκάζ ή αν θα περιμένουμε να μας χαμογελάσει η τύχη και να περάσει άλλος συνταξιδιώτης, πρόθυμος να μας οδηγήσει στο κοντινότερο βενζινάδικο.

Το ”κλειδί” της υπόθεσης είναι οι ξένοι επενδυτές. Έχουν τον απόλυτο έλεγχο της Σοφοκλέους και η μετέπειτα πορεία της χρηματιστηριακής μας αγοράς θα εξαρτηθεί από τη στάση που τελικά θα αποφασίσουν να κρατήσουν.

Προς το παρόν οι ξένοι δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής. Σε πρώτη φάση σταμάτησαν τις μεγάλες αγορές. Αν δουν την κατάσταση να εκτροχιάζεται εντελώς, δεν τους είναι δύσκολο να πατήσουν το κουμπί των πωλήσεων.

Η Ελλάδα γι’ αυτούς είναι ένα μικρό ποσοστό τις συνολικές τους επενδύσεις. Δεν θα τους στοιχίσει να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές. Πόσο μάλλον όταν έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v